to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 13.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

H ήρεμη δύναμη

Η Ν.Δ. έχει επιλέξει να κορυφώσει την προεκλογική εκστρατεία της με αρνητική διαφήμιση, δηλαδή με δυσφήμηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Η τακτική αυτή, όμως, όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά την εκθέτει. Ένα κυβερνητικό κόμμα θα ήταν φυσιολογικό να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με βάση το πρόγραμμά του, δηλαδή να επιδιώκει θετική ψήφο. Η Ν.Δ. αποφεύγει αυτή την τακτική, διότι θα ήταν αναγκασμένη να ανεμίζει τα Μνημόνια ως το εκλογικό πρόγραμμά της.
 
Η επιλογή της "μαύρης διαφήμισης" είναι η άλλη όψη της στρατηγικής της έντασης με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών. Αποτελεί ομολογία ήττας για τον κ. Σαμαρά. Προσπαθεί να καλύψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντάς τον σε καρικατούρα αντιπάλου. Άλλοτε τον εμφανίζει ως παράταξη της βίας, άλλοτε ως συνιστώσα του μηδενισμού και άλλοτε ως γιάφκα του αντάρτικου των πόλεων! Η προπαγάνδα, όμως, έχει τα όριά της, πέραν των οποίων οι συκοφάντες αυτογελοιοποιούνται. Αυτό ήδη άρχισε να συμβαίνει με τον γαλάζιο κιτρινισμό.
 
Οι πολίτες διερωτώνται για την ποιότητα μιας εξουσίας που προεκλογικά αποδεικνύεται τόσο αδίστακτη. Τι έργο μπορεί να συνεισφέρει ένα κόμμα που επιχειρεί να υφαρπάξει την εξουσία με τρόμο και ψέματα; Ποια φερεγγυότητα μπορεί να αποκτήσει ως εξουσία μία αφερέγγυα αντιπολίτευση; Πώς μπορεί να κυβερνήσει στηριζόμενη στον φόβο όταν η κοινωνία έχει ανάγκη την ελπίδα;
 
Στον αντίποδα της (κατά-)μαύρης προπαγάνδας των ποικιλώνυμων συνιστωσών του κυρίου Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προγραμματική μάχη αρχών. Επικεντρώνει στις επιπτώσεις από τα επικείμενα μνημονιακά μέτρα και αντιπροτείνει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας σε τρία στάδια: ανακούφιση των θυμάτων του Μνημονίου, δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με επίκεντρο την απασχόληση και τις κοινωνικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικά τα τηλεοπτικά μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρές δεσμεύσεις. Σε αντίθεση με τα κινδυνολογικά σποτ της Ν.Δ., που δεν διστάζει να υποστέλλει την ελληνική σημαία και να θυματοποιεί τα παιδιά.
 
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ υπαγορεύεται από τη συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ότι το κοινωνικό συμφέρον τους, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν μέχρι σήμερα, είναι προς τα αριστερά. Με την κυβέρνηση της Αριστεράς! Σε αυτή την πολιτική ανατροπή συντελεί κυριαρχικά και η λαϊκή απαίτηση για κάθαρση, η αξίωση να επανασυνδεθεί η πολιτική με την ηθική. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ως κυρίαρχη ηθική επιλογή.
 
Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε χθες η συνέντευξη Τσίπρα, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, διευρύνει το ηθικο-πολιτικό πλεονέκτημα της ριζοσπαστικής-ανανεωτικής Αριστεράς, αναδεικνύοντάς την ήρεμη δύναμη για μια νέα δημοκρατική αφετηρία. Η ήρεμη δύναμη περιθωριοποιεί τους θορυβοποιούς του κατεστημένου και τους κατ' επάγγελμα κινδυνολόγους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)