to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 05.01.2021

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Χ. Γώγος: Υπήρξε υπερεκτίμηση διαθεσιμότητας εμβολίων – Να γίνονται περισσότερα τεστ

Για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την εξέλιξη της πανδημίας και την εκστρατεία εμβολιασμού, μίλησε Στο Κόκκινο στον Χρυσόστομο Λουκά και στη Μαρίνα Μάνη ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.



Για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηθείς γιατί άνοιξε μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άνοιγμα όλων των βαθμίδων, ο κ. Γώγος σχολίασε πως είναι και επιθυμία και αναγκαιότητα  να ανοίξουν τα σχολεία, «προσεκτικά όμως και συντηρητικά».

Υπάρχουν κάποια δεδομένα ήδη, περιμένουμε όμως και άλλα από την περίοδο των εορτών όπως είπε, κάνοντας ειδική αναφορά την ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές και της τρίτης λυκείου που έχουνε εξετάσεις, με κινήσεις όμως «βήμα-βήμα».

Για τα μέτρα προστασίας

Πρέπει να γίνει προσπάθεια να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις λέει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη εμπειρία του ανοίγματος σχολείων καλή, με μικρή διασπορά που όμως συνέβη τελικά ενδοοικογενειακά.

Ειδικά για το συνάχι που μπορεί και εν όψιν του κρύου να επηρεάσει τα παιδιά στο σχολείο, η επιτροπή ειδικών γνωμοδότησε σύμφωνα με τον κ. Γώγο να γίνονται τεστ ακόμα και στις νεαρές αυτές ηλικίες εάν υπάρχουν συμπτώματα.

Για τα  τεστ κορωνοϊού

Είναι σωστό και επιθυμητό να δίνονται οι αριθμοί των τεστ που έχουν διενεργηθεί κάθε φορά εξηγεί ο κ. Γώγος, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Από τα  «σκληρά» λεγόμενα  δεδομένα έχουμε μεν υψηλό αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία και διασωληνώσεις, παρατήρησε όμως τάση απογείωσης στους αριθμούς με άγνωστο ακόμα όμως τι συνέβη την περίοδο των εορτών.

Ειδικά για τους εργασιακούς χώρους όπου έχουμε δει συσσωρεύσεις κρουσμάτων, υπάρχει ζήτημα αλλά και ευκαιρία πλέον να γίνονται εκεί αντιγονικά (rapid)  τεστ καθώς υπάρχει διαθεσιμότητα και χαμηλό κόστος.


Για την πορεία του εμβολιασμού

«Υπήρξε υπερεκτίμηση διαθεσιμότητας» για τα εμβόλια δήλωσε ο κ. Γώγος, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα εμφανιστούνε και τα υπόλοιπα εμβόλια που αναμένονται. Αν όλα πάνε καλά, ενδεχομένως -και- το καλοκαίρι, να έχουμε το τοίχος ανοσίας στον πληθυσμό, λέει ο γνωστός λοιμοξιωλόγος καλούμενος να δώσει μια εκτίμηση για τα χρονοδιαγράμματα με τα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, μείζον ζήτημα είναι για τον κ. Γώγο η θωράκιση του συστήματος υγείας και η προστασία των υγειονομικών μας, αναφέροντας παράδειγμα επίσκεψης του στη βόρεια Ελλάδα όπου διαπίστωσε πως απουσίαζαν πολλοί υγειονομικοί λόγω ασθένειας, και βέβαια η προστασία των ευπαθών μας ομάδων κατά προτεραιότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)