to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 01.08.2015

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

Χ. Γκότσης: Δεν θα γίνει “κούρεμα” στις καταθέσεις

Την ισχυρότατη πεποίθησή του ότι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών θα γίνει με το σενάριο που αποκλείει bail in («[κούρεμα») στις καταθέσεις εξέφρασε ο οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.


Υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον κάθε ιδέας για «κούρεμα» καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Γκότσης δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές θα επιλέξουν διαδικασία ανάλογη εκείνης του 2012. Δηλαδή, ανακεφαλοποίηση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαδικασία που ναι μεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, αλλά δεν εγκυμονεί κινδύνους για bail in.

Το άλλο «σενάριο», του οποίου εφαρμογή δεν προβλέπει ο κ. Γκότσης, είναι ανακεφαλοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το «σενάριο» αυτό θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο bail in, αλλά πάντα σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δηλαδή: «κούρεμα» αρχικά σε μετοχές και ομολογίες και, εάν κριθεί ότι αυτό δεν επαρκεί, «κούρεμα» 8% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ανά πρόσωπο, ανά τράπεζα (πχ  δηλαδή, εάν οι δικαιούχοι ενός λογαριασμού είναι δύο οι τρεις, το προστατευόμενο ποσό ανέρχεται σε 200.000 και 300.000 ευρώ, αντίστοιχα).

Ένας βασικός λόγος, για τον οποίο σύμφωνα με τον κ. Γκότση δεν πρόκειται να επιλεγεί «κούρεμα» είναι το μικρό όφελος που θα προέκυπτε από αυτό, καθώς στην Ελλάδα δεν αφθονούν οι λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ. Ο καθηγητής σημείωσε ότι από μια τέτοια διαδικασία θα πλήττονταν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που ασφαλώς θα ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση, ειδικά σε τόσο δύσκολες - για την αγορά- εποχές.

Ο κ. Γκότσης ρωτήθηκε για τις διαφαινόμενες νέες αξιώσεις των δανειστών, οι οποίοι μάλιστα φέρεται να επικαλούνται τα αποτελέσματα μνημονιακών πολιτικών, ώστε να ζητήσουν σκληρότερα μέτρα (πχ. φαίνεται πως σκέφτονται να ζητήσουν την ταχύτερη περικοπή του ΕΚΑΣ, δηλαδή προ Μαρτίου 2016, με το «επιχείρημα» ότι αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων, κάτι που φυσικά έγινε επειδή κατά την τελευταία πενταετία μειώθηκε το ύψος των συντάξεων και αυξήθηκαν οι χαμηλο- συνταξιούχοι…)

Ο καθηγητής απάντησε ότι είναι αναμφίβολος ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας των αξιώσεων που προβάλλουν οι πιστωτές, αλλά  εξέφρασε την αισιοδοξία πως  μια αριστερή κυβέρνηση θα βρει τρόπους να προστατεύσει τα πλέον αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Εξέφρασε την άποψη ότι η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος θα ευεργετήσει συνολικά την οικονομία, εκτίμησε δε πως η κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα αρχίζει σιγά – σιγά να ομαλοποιείται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)