to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:32 | 14.06.2018

Διεθνή

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει το Ισραήλ για τη χρήση δυσανάλογης βίας στη Γάζα

Η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα - στο οποίο εναντιώθηκαν με σφοδρότητα οι ΗΠΑ- με 120 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά, ενώ 45 χώρες-μέλη από τις συνολικά 193 απείχαν.


Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία τη χρήση δυσανάλογης βίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον των παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ετοιμάσει προτάσεις για τη δημιουργία «διεθνούς μηχανισμού προστασίας» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα - στο οποίο εναντιώθηκαν με σφοδρότητα οι ΗΠΑ- με 120 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά, ενώ 45 χώρες-μέλη από τις συνολικά 193 απείχαν.

Το κείμενο είχε υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση από την Αλγερία, την Τουρκία και τους Παλαιστίνιους, μετά την απόφαση των ΗΠΑ, νωρίτερα τον Ιούνιο, ν’ ασκήσουν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσουν την υιοθέτηση κειμένου με ταυτόσημο περιεχόμενο.

Πριν από την έγκριση του ψηφίσματος, απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση η τροπολογία που είχαν εισηγηθεί οι ΗΠΑ, με την οποία καταδικαζόταν η Χαμάς διότι υποκινεί τη βία στη Λωρίδα της Γάζας και εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Για να εγκριθεί η τροπολογία απαιτείτο η εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων.

Την έκβαση αμφότερων των ψηφοφοριών προεξοφλούσαν διπλωμάτες, που επισήμαιναν πως το ενδιαφέρον στη διαδικασία θα ήταν μάλλον οι αριθμοί, ιδίως ο αριθμός των κρατών που θα επέλεγαν να απόσχουν, δοθείσης της αντίθεσης της Ουάσιγκτον και των πιέσεων που ασκούσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)