to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 25.05.2017

Κοινωνία

H Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ζητά αλληλεγγύη για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Βελτιώσεις στις συνθήκες φιλοξενίας και στη νομοθεσία για τους ασυνόδευτους, αλλά και χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου, προβλήματα στην ταυτοποίηση ευάλωτων ατόμων και στην κράτηση των αιτούντων “είδαν” οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Οι ίδιοι διαπίστωσαν καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση και την οικογενειακή επανένωση από την πλευρά των άλλων χωρών και ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη.


Οκτώ ευρωβουλευτές ταξίδεψαν τη Δευτέρα στην Ελλάδα και επισκέφθηκαν χώρους φιλοξενίας σε Αττική, Λέσβο και Κω, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, φορέων και οργανώσεων και συνομίλησαν με αιτούντες άσυλο. Σήμερα ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους με συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ.

Ένα από τα συμπεράσματα της επίσκεψης, όπως διατυπώθηκε από την Κορνίλια Ερνστ της “Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς” (GUE/NGL), είναι ότι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου είναι “κοινό καθήκον και όχι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας και της Ιταλίας”. Η ίδια έκανε λόγο για πολλές βελτιώσεις στην Ελλάδα, στις συνθήκες διαβίωσης και στη νομοθεσία για τους ασυνόδευτους, αλλά και προβλήματα στη διαδικασία ταυτοποίησης ευάλωτων ατόμων και στην οικογενειακή επανένωση κυρίως για τους ασυνόδευτους, “ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις Βρυξέλλες”. Επίσης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης επισήμανε ότι “ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει όσα πρέπει, τα άλλα κράτη-μέλη το αρνούνται”.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στο προαναχωρησιακό κέντρο της Κω, το οποίο χαρακτήρισαν “κέντρο κράτησης”. Η κ. Ερνστ επισήμανε ότι “πρέπει να στραφούμε σε μια άλλη μορφή υποδοχής”, ενώ η Μπόντιλ Βαλέρο από την Ομάδα των Πρασίνων περιέγραψε ότι “είδαμε να μεταφέρονται στο κέντρο κράτησης άτομα που περίμεναν να βγει απόφαση για το αίτημα ασύλου τους σε δεύτερο βαθμό” και σχολίασε ότι “η κράτηση πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο”. Η ίδια κατέθεσε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στο προαναχωρησιακό κέντρο “υπάρχουν και ανήλικοι πρόσφυγες”.

Οι αιτούντες άσυλο στα νησιά που συνομίλησαν με τους ευρωβουλευτές είπαν ότι “νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση λόγω της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας” και κάποιοι “μίλησαν για βίαιες εξάρσεις σε περίπτωση που μείνουν εγκλωβισμένοι στα χοτσπότ”.

Η Έλι Σλάιν από την “Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών” χαρακτήρισε “όνειδος” ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν εφαρμόσει τη μετεγκατάσταση και ότι δεν διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση, ενώ ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά ο Μιλτιάδης Κύρκος από την “Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών” επισήμανε ότι “δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθυστερεί πάρα πολύ και θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία στο πεδίο αυτό”.

Τους ευρωβουλευτές απασχόλησε ευρέως και το ζήτημα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Σεσίλια Γουίκστρομ από τη “Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη” (ALDE) σχολίασε ότι “δεν γλιτώνουμε από το πρόβλημα επειδή η ΕΕ έριξε την ευθύνη εκτός των συνόρων της”, ενώ η Κορνίλια Ερνστ διευκρίνισε ότι “εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχαμε το δικαίωμα να την υποστηρίξουμε ή να την καταψηφίσουμε γιατί πρόκειται για Δήλωση και όχι Συμφωνία”. Πολλές πολιτικές ομάδες, συνέχισε η κ. Ερνστ είναι κατά της Συμφωνίας γιατί “τα ποσοστά αναγνώρισης μειώνονται, υπάρχει περισσότερη κράτηση και μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου” και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί αυτή η Συμφωνία να αποτελέσει μοντέλο για άλλες συμφωνίες με τρίτα κράτη”.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κύρκος τόνισε ότι “η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι αν πέσει η Συμφωνία τότε δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο” και την ίδια ώρα “η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μια ευρωπαϊκή απάντηση”.

Τέλος, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η Σεσίλια Γουίκστρομ, η οποία είναι εισηγήτρια για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι “για πρώτη φορά δημιουργείται ένα εργαλείο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπου όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί”. Η ίδια εξήγησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν την κατανομή των ευθυνών, ωστόσο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σχολίασε: “Μακάρι να μπορούσαμε να επιβάλουμε δια νόμου την αλληλεγγύη, αλλά αυτό δεν γίνεται. Μπορούμε μόνο να περάσουμε μια νομοθεσία που παράγει αλληλεγγύη”. Όπως προσέθεσε, “ζητάμε να διευρυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης μέχρι να εγκριθεί ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου”.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)