to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:47 | 20.06.2012

Διεθνή

H «Ελεύθερη Μεσόγειος» και η «Σφενδόνη» του Στόλου της Ελευθερίας απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ…

Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα"


Μετά από δύο χρόνια επίμονων προσπαθειών και πιέσεων της Πρωτοβουλίας, τα δύο ελληνικά πλοία, η «Ελεύθερη Μεσόγειος» και η «Σφενδόνη» του Στόλου της Ελευθερίας απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ…  


Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», είναι σε θέση σήμερα να ανακοινώσει ότι μετά από επίμονες προσπάθειες, διαρκείς πιέσεις, επί δύο ολόκληρα χρόνια, προς τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ισραηλινή κυβέρνηση, έγινε τελικά κατορθωτό να απελευθερωθούν τα παράνομα κατασχεμένα από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, ελληνικά πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη». Τα δύο αυτά πλοία,  μαζί και με τα άλλα τέσσερα πλοία του στολίσκου της Ελευθερίας, δέχτηκαν την 31 Μάη 2010 την δολοφονική και πειρατική επίθεση των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα με προορισμό το αποκλεισμένο λιμάνι της Γάζας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τα κατέλαβαν, συνέλαβαν και κακοποίησαν τους Έλληνες ακτιβιστές επιβάτες τους και τα οδήγησαν με τη  βία  στο Ισραήλ. 


Τα δύο αυτά πλοία ήδη ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής την Κυριακή 17/6 από το λιμάνι της Χάϊφα ρυμουλκούμενα, καθώς καταστρεμμένα και συλλημμένα παρέμειναν ακινητοποιημένα εκεί δύο ολόκληρα χρόνια. Να υπογραμμίσουμε εδώ, προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι τα τρία τουρκικά πλοία που υπέστησαν ταυτόχρονη επίθεση-πειρατεία και κράτηση επιστράφηκαν στην Τουρκία μόλις 3 μήνες αργότερα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο εμπορικό μας πλοίο υπό ελληνική σημαία «Ελεύθερη Μεσόγειος» αυτό κατέστη οριστικά αναξιόπλοο, σύμφωνα και με τις εκθέσεις του Έλληνα τεχνικού εμπειρογνώμονα. Για το λόγο αυτό το «Ελεύθερη Μεσόγειος» δεν θα συνεχίσει την ζωή του μαζί μας. Θα παραμείνει όμως ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη όσων ταξίδεψαν με αυτό και έζησαν μαζί του μια απαράγραπτη εμπειρία. 


Όμως, το άλλο μας πλοίο, η πολυαγαπημένη «Σφενδόνη», αναμένεται να καταπλεύσει την Παρασκευή 22/6 το μεσημέρι στο Πέραμα για να το φροντίσουμε και επισκευάσουμε, αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια να συμβεί αυτό.    


Για να τιμήσουμε το σκαρί αυτό που μας ταξίδεψε σε τόπους πραγματικούς που ακόμη δοκιμάζονται σκληρά αλλά και σε τόπους φαντασιακούς προσκαλούμε όσους από τους συνταξιδευτές μας εν πλω, αλλά και τους νοερούς, όσους από τους υποστηριχτές μας τότε στα ΜΜΕ το επιθυμούν, να παρευρεθούν σε μια σύντομη τελετή υποδοχής του πλοίου μας στον ντόκο άφιξής του την ημέρα αυτή.  Όμως, καθώς η  τελική ώρα άφιξης και το ακριβές σημείο κατάπλου της «Σφενδόνης» δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, θα ακολουθήσει έγκαιρη σχετική ενημέρωση προς όλους. 


Χρέος μας τέλος να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες πολιτικά ανώνυμους ναυτιλιακούς συνεργάτες μας, κάτω εκεί στο λιμάνι του Πειραιά, για την ανεκτίμητη και ανιδιοτελή συνδρομή τους, καθώς και τον πολιτικά επώνυμο Θοδωρή Δρίτσα, που μας βοήθησε με κάθε τρόπο να διαρρήξουμε το ελληνικό κρατικό-γραφειοκρατικό φράγμα αδράνειας και συνενοχής. Εξαιρούνται οπωσδήποτε οι έντιμοι, που έκαναν κάθε φορά την κρίσιμη υπέρβαση και μας άνοιγαν την χαραμάδα. 

Τέλος καλό, όλα καλά, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ... 


Αναδημοσίευση:  shiptogaza.gr
tags: Γάζα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)