to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 16.10.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

H EKT μειώνει το κούρεμα των ελληνικών τραπεζικών ενεχύρων

«Η απόφαση προβλέπει μείωση του υπάρχοντος κουρέματος υπό το πρίσμα της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους από το 2013»


Μετά τη «δήλωση στήριξης από την Κομισιόν», η ΕΚΤ αναβάθμισε εμμέσως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών. Η κεντρική ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων που δίνουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κεντρικής ευρωτράπεζας. 

Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ad-hoc αντίδραση στις πιέσεις των αγορών τις τελευταίες ημέρες, αλλά αντικατοπτρίζει την βελτίωση των συνθηκών για αυτά τα ομόλογα.

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ... να προσαρμόσει το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των ελληνικών εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Reuters.  «Η απόφαση προβλέπει μείωση του υπάρχοντος κουρέματος υπό το πρίσμα της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους από το 2013. Η απόφαση υπόκειται στην εκπλήρωση των όρων που ισχύουν για την αναστολή του ελάχιστου ορίου αποδεκτής πιστοληπτικής διαβάθμισης» πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι:

«Η απόφαση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως μια ad-hoc αντίδραση στις πρόσφατες πιέσεις των αγορών. Αντίθετα, αντικατοπτρίζει την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς για τους συγκεκριμένους τίτλους τον τελευταίο χρόνο».

Tο μικρότερο «κούρεμα» στη αξία των τίτλων που καταθέτουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας εκτιμάται ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει 12-15 δισ. περισσότερα κεφάλαια. 

Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή όντως διευκολύνει την άντληση της πολυπόθητης ρευστότητας, τόνιζαν όμως ότι περιμένουν να δουν το εύρος των ομολόγων για τα οποία θα «χαλαρώσει» το υπάρχον πλαίσιο, προκειμένου να καθορίσουν ακριβώς τα οφέλη.

Ουσιαστικά η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με έμμεση «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών έναντι της ΕΚΤ. 

Επίσης, επιβεβαιώνει ότι η δραματική πίεση που ασκήθηκε από τις αγορές στο ΧΑ και στα ελληνικά κυρίως ομόλογα το τελευταίο διήμερο ανησύχησε σοβαρά την ΕΚΤ, που όπως φαίνεται θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει νέο γύρο αναταραχών στις αγορές. 

Για τη θετική αυτή πρόθεση της ΕΚΤ ενημέρωσε το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)