to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 08.08.2019

Πολιτική

H δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis» - Απαντήσεις σε Μητσοτάκη-Πικραμμένο

«Η ενημέρωση των πολιτών είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν μονοπώλια, δεν μπορεί να ανήκουν τόσα ΜΜΕ αλλά και το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου σε έναν επιχειρηματία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο σήμερα Πέμπτη 8/8


  «Όταν κ. Μητσοτάκη επικοινωνήσετε με την (Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού) κ. Βεστάγκερ, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε σε αυτό, στο γεγονός δηλαδή ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα πολλά συσσωρευμένα Μέσα στη χώρα και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του Τύπου, και αυτός ο επιχειρηματίας τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα χορηγός σας και να έχει οικογενειακές σχέσεις με τη δική σας οικογένεια. Μην ξεχάσετε να το πείτε αυτό στην κ. Βεστάγκερ να βγάλει τα συμπεράσματά της».

   Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό αναφορικά με το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

   Ειδικότερα, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πικραμμένο που πήρε τον λόγο «γιατί ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου». Είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κ. Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε», είπε. Δεύτερον, προσέθεσε, «επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του "Άργος"». «Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κ. Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα "γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση"».

   Απαντώντας περαιτέρω στον κ. Πικραμμένο, ανέφερε ότι δεν είναι ο ίδιος η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στη Βουλή. «Υπάρχει ένας νόμος με τον οποίοι όλοι διαφωνούμε και εμείς σπεύσαμε να τον αλλάξουμε στην Αναθεώρηση, τον ν. περί ευθύνης υπουργών και όλων όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί ή πρωθυπουργοί. Η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς Διαφθοράς έστειλαν την υπόθεση Novartis στη Βουλή και την έστειλαν χωρίς να ελέγξουν, γιατί ο νόμος το επέβαλε, όλα τα πρόσωπα που είχαν διατελέσει υπουργοί», είπε ο κ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι «οι ίδιοι αυτοί εισαγγελείς, αυτοί που στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδίως ο κ. Σαμαράς απείλησαν, είναι αυτοί που θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αναφέρονταν στη δικογραφία. Χτες καταγγέλλατε ως σκευωρούς τους δικαστές, σήμερα κ. Μητσοτάκη επιχαίρετε για τις αποφάσεις τους».

     Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis

   «Για να τελειώσει αυτή η υπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας, «εγώ σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια τι συνέβη με το φάρμακο, με την υπερκοστολόγηση». «Θα την πατήσετε όπως την πατήσατε με την άλλη σπουδή σας, να στείλετε τον Πολάκη για μια υπόθεση που δεν έχει να κάνει με προσωπικές διενέξεις με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πουλή, θα είναι το Βατερλώ σας γιατί όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για το τι έγινε τόσο χρόνια και με τη Novartis και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλα τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας», προσέθεσε.

   Αναφορικά με την κόντρα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι δική του επιλογή να αντιπαρατίθενται στη Βουλή για το ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ΕΥΠ. «Δεν κατανοώ γιατί επιμένετε σε ένα λάθος, γιατί υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα», είπε στον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί επέλεγαν ανθρώπους με γνωστή σταδιοδρομία και δεν είμαι μονάχα τα τυπικά πτυχία του βιογραφικού τους». Είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι επιλέγει «έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και που οι μόνες περγαμηνές του είναι ότι διετέλεσε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι». «Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται», τόνισε και σχολίασε πως περίμενε ουσιαστική απάντηση του πρωθυπουργού για τον νέο διοικητή, «αλλιώς θα αρχίσω να υποψιάζομαι ότι έχουν βάση διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την πραγματικά περίεργη επιλογή που έχετε κάνει».

Διαβάστε ακόμα: Η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Τι απάντησε ο Κυρ.. Μητσοτάκης

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κ. Πικραμμένος εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο με απόφαση της δικαιοσύνης «ενώ η κ. Θάνου επιλέχθηκε από εσάς μια μέρα πριν βγει στη σύνταξη» είπε και πρόσθεσε ότι και η τοποθέτηση της κ. Θάνου στην προεδρεία του Αρείου Πάγου γεννά ερωτηματικά καθώς επιλέχθηκε τρεις τα χαράματα μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα παρακάμπτοντας την επετηρίδα.

Στη συνέχεια και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι τον Παναγιώτη Πικραμμένο τον οδήγησε στη Δικαιοσύνη ο νόμος Περί ευθύνης υπουργών, τον εγκάλεσε για υποκρισία και θράσος καθώς δίπλα του καθόταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος όπως είπε ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε αυτόν τον επαίσχυντο νόμο για να γλυτώσει την απόφαση της βουλής για άρση της ασυλίας του.

Για το ζήτημα της Novartis σημείωσε ότι δεν κατηγόρησε ποτέ δικαστές για σκευωρία, αλλά για σκευωρία κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό. «Η σκευωρία δεν ήταν δικαστική ήταν πολιτική» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ είπε ότι θα του ζητήσει να προσέλθει στη βουλή και να την ενημερώσει.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)