to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 23.05.2014

@yamiabasta

Πολιτική

H αξιοποίηση της ανεξάρτητης ΕΕΛ/ΛΑΚ ως διαφημιστικό όχημα για τον κ. Καμίνη

Εν αναμονή εκλογών και ενώ μαίνεται η μάχη της προπαγάνδας που παλεύει να μας πείσει ότι το ναζιστικό μόρφωμα γεννήθηκε από τα λάθη της Αριστεράς, η ιστορία αυτή δε θα είχε ενδιαφέρον εάν δεν εμπλεκόταν ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα σχήματα που αφορούν τη ζωή μας στο διαδίκτυο, αλλά και ο υποψήφιος Δήμαρχός μας κ. Καμίνης, ο “ανεξάρτητος”, “αμερόληπτος”, “καθαρός” και “τίμιος παίκτης”, ο νομολάγνος Ζορό που ραπίζει με νομιμότητα τον αριστερό κόσμο της παρανομίας.


Τετάρτη βράδυ λοιπόν, με αφορμή ένα φαινομενικά τυχαίο γεγονός, αποκαλύφθηκε ότι ο Βασιλεύς Καμίνης δεν είναι και τόσο ζεστά ντυμένος.

“Εμείς αντιμετωπίσαμε τη Χρυσή Αυγή έμπρακτα και τότε ήμασταν μόνοι” έγραψε στο προσωπικό του account στο twitter ο υποψήφιος Δήμαρχος. Προφανώς το μήνυμα είναι σαφές, λιτό και απέριττο: Πού ήταν άραγε οι αριστεροί αντιναζιστές; Γιατί δε βοήθησαν εμάς τους “κεντρώους ακτιβιστές”, εκείνοι οι δήθεν επαναστάτες;

Θα μου πεις εκλογές είναι, ο καθείς μπορεί να πει και τη χοντράδα του. Έλα μου όμως που το πόπολο δεν μπήκε στον κόπο να παραταχθεί στο πλευρό του. Eννέα πολίτες επικρότησαν όλοι κι όλοι τη δήλωσή αυτή στο twitter. Προφανώς στο επικοινωνιακό επιτελείο του Καμίνη επικράτησε μια μικρή θλίψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνει κανείς φίλους και γνωστούς τηλέφωνο προτρέποντάς τους “να κάνουν ένα RT ή ένα Fav στο tweet του δημάρχου, ρε παιδιά”.

Μεσ' τον πανικό, ένας από τους “φίλους” είπε να ενισχύσει κι αυτός την προσπάθεια να εκλέξουμε Δήμαρχο. Μόνο που ο εν λόγω “άγνωστος” υποστηρικτής του κ. Καμίνη υπέπεσε σε μια απρέπεια. Χρησιμοποίησε το twitter account της EELLAK για να κάνει τη δουλειά του.

Η ΕΛ/ΛΑΚ, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, είναι ο πλέον αξιόπιστος (και μέχρι πρότινος αξιοπρεπής) φορέας της χώρας στο εν λόγω αντικείμενο. Μέλη του είναι 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Κι όσο κι αν είμαστε καμιά φορά Βόρεια Κορέα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό, αν και άνθρωποι με σαφή συχνά πολιτική τοποθέτηση, δεν ορκίζονται πίστη στους ανά καιρούς Πρωθυπουργούς ή Δημάρχους πριν εγγραφούν ως μέλη του.

Ας μην κάνουμε όμως την τρίχα τριχιά. Η εντύπωση δημιουργήθηκε, ο Δήμαρχος ενισχύθηκε κατά την δύσκολη και αμφίρροπη προεκλογική του εκστρατεία, η υποχρέωση εξοφλήθηκε, τα χαμόγελα έπεσαν, οι ψηφοφόροι εχάρηκαν, το φαί σερβιρίστηκε, καλή χώνεψη σε όλους μας.

Μεσ' τη φασαρία, δύσκολα προλαβαίνει κανείς και να παρατηρήσει καν τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόσο μάλλον που το RT του επίμαχου “δημαρχιακού τουίτ” από το account της EE/ΛΛΑΚ, λίγα λεπτά μετά αφoύ πραγματοποιήθηκε, αφανίστηκε από τον ιστό. Έγινε - ξέγινε. “Σόρυ λάθος”, θα μπορούσε να ήταν η απάντηση που θα έριχνε το θέμα στη λήθη της νεοελληνικής διαδικτυακής ιστορίας που είναι γεμάτη ηλιθιότητες και μαυρογυαλουρισμούς αυτού του είδους.

Για κακή τύχη όμως της εταιρείας επικοινωνίας που έχει πάρει εργολαβία τον υποστηριζόμενο απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τη ΝΔ, το Θάνο Πλεύρη και δεν ξέρω 'γω ποιόν άλλον υποψήφιο, ένας χρήστης του τουίτερ πρόλαβε να πάρει την εικόνα του επίμαχου ριτουίτ και απευθύνθηκε δημοσίως και εκνευρισμένος στην ΕΕΛΛΑΚ.

Κι έτσι άνοιξε ο ασκός του αιόλου.

Όταν ο εν λόγω χρήστης διαμαρτυρήθηκε, ένας άλλος χρήστης του τουίτερ τροφοδότησε το δημόσιο διάλογο με ένα άλλο ντοκουμέντο από το οποίο αποδεικνύονταν ότι ένας κύριος Κρανιδιώτης υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Καμίνη, χρησιμοποιούσε την λίστα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η ΕΕΛΛΑΚ για να ενημερώνει μέσω email για τις δράσεις του, για να κάνει την προεκλογική του εκστρατεία.

Προφανώς το θέμα πήρε έκταση, μιας και πολλοί εμπλεκόμενοι ως επιστήμονες, ερευνητές, απλά μέλη ή φίλοι της EΕΛΛΑΚ, αισθάνθηκαν ντροπιασμένοι, θιγμένοι ή στεναχωρημένοι, απ' την αντιδεοντολογική αυτή αξιοποίηση του επιστημονικού φορέα.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν αφενός ο Πρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ, (πρώην  σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ) αρχικά παρενέβη όχι για να ζητήσει συγγνώμη, αλλά για να μας δηλώσει την πολιτική του θέση, ωσάν αυτό να αποτελούσε δικαιολογία για τα πάντα. Κίνηση που φυσικά, έκανε τα πράγματα χειρότερα. “Καθένας μας εκφράζεται επώνυμα και κρίνετε για τις απόψεις του & τις πράξεις του. Εγώ υποστηρίζω @kentro_aristera & @KaminisG ” έγραψε ο κ. Καρούνος (η ανορθογραφία δική του!). Ωσάν να σε ρωτάνε δηλαδή «γιατί παρκάρεις πάνω στη διάβαση των αναπήρων;» και να απαντάς «είμαι με τον Καμίνη»...

Στη συνέχεια ο αξιότιμος “υποψήφιος σπάμερ” κύριος Κρανιδιώτης, αν και έγιναν δημοσίως προσπάθειες από άλλους χρήστες και μέλη της κοινότητας της ΕΕΛΛΑΚ να ανασκευάσουν τις εντυπώσεις, άρχισε να απειλεί με λήψη νομικών μέτρων εναντίον όσων έκαναν την αποκάλυψη, προφανώς τερματίζοντας κάθε έννοια αναλγησίας ή ελαφράς “καμινικής ανοησίας”, μιας και εκτός των άλλων υπάρχει νόμος που απαγορεύει την όχληση των πολιτών μέσω email παρά τη θέλησή τους για οποιοδήποτε θέμα. Αντί δηλαδή να σεβαστεί το νόμο ο “υποψήφιος σπάμερ” κ. Κρανιδιώτης, απειλεί όσους τόλμησαν να δημοσιοποιήσουν την αμετροέπεια, ότι θα τρέχουν στα δικαστήρια. Τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια και κάθε λογική που μπορεί να τον συνδέει όχι μόνο με τις αρχές του δημόσιου διαλόγου, αλλά και με τις αρχές της ΕΕΛΛΑΚ που αν μη τι άλλο έχει νοιώσει στην πλάτη της το βούρδουλα των απειλών λόγω ψηφιακού αναλφαβητισμού και της τεχνοφοβικής παράνοιας.

Ακόμη κι όταν λίγο μετά ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ κ. Καρούνος δήλωσε ότι το θέμα της αντιδεοντολογικής χρήσης της λίστας επικοινωνίας του φορέα “θα πάει στο επόμενο ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ”, ο κύριος Κρανιδιώτης συνέχισε τις απειλές του.

Άντε και για να μην σας αφήσουμε λειψά ενημερωμένους, απ' το δημόσιο διάλογο στο twitter, μάθαμε ότι στο ψηφοδέλτιο του κ. Καμίνη, εκτός των άλλων, συμμετέχουν και δύο μέλη του Κόμματος των Πειρατών. Κόμμα το οποίο είναι ταγμένο εξ ορισμού υποτίθεται στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμος.

Πόσο πιο Ελλάδα; Πόσο πιο Καμίνης;

ΥΓ. Για όποιον έχει το κουράγιο, μια ανθολόγηση του διαλόγου στο twitter, μπορεί να βρεθεί εδώ https://storify.com/yamiabasta/story-1

 
 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)