to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 24.03.2017

Πολιτική

Μαξίμου για την απάντηση Γιούνκερ: Δικαίωση των θέσεών μας, συνεχίζουμε τη μάχη για τα εργασιακά

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απάντηση Γιούνκερ, τη χαρακτηρίζουν «σημαντικό βήμα» καθώς αποτελεί αναγνώριση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Όπως προσθέτουν, δικαιώνονται οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης οι οποίοι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τα εργασιακά


Απάντηση στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα, με την οποία ζητεί  ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας, εξέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του, «ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασε την υποστήριξή του σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2015. Και αυτός είναι ο λόγος, όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για τον οποίο πιέσαμε ώστε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να προβεί σε συστάσεις, υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών».

«Από εμπειρία, και έχω ειδικούς γύρω από το τραπέζι, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το πώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί στα χαρτιά, αλλά αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι πράττουν, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν αυτόνομα αλλά και από κοινού με τις δημόσιες αρχές», προσθέτει ο Γιούνκερ και λίγο παρακάτω σημειώνει: «Πιστεύω ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος: οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Και η δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες». 

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζει: «Νομίζω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό. Καλώ όλους να συνεχίσουν το έργο τους σε αυτό το πνεύμα».

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά: Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απάντηση Γιούνκερ, τη χαρακτηρίζουν «σημαντικό βήμα» καθώς αποτελεί αναγνώριση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Όπως προσθέτουν, δικαιώνονται οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης οι οποίοι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τα εργασιακά

Τζεντιλόνι: Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο χωρίς καμία εξαίρεση

Στις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε με τη σειρά του στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού: «Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο [σ.σ. acquis sociale], ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».


Από tweet της Κομισιόν με την απάντηση Γιούνκερ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)