to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 24.09.2020

Πολιτική

H απάντηση Αχτσιόγλου στον Σταϊκούρα: Η οικονομία χρειάζεται στήριξη και όχι χρησμούς

«Για τον κ. Σταϊκούρα η ελληνική οικονομία την Τρίτη αντέχει ένα δεύτερο lockdownαλλά την Πέμπτη τελικά δεν το αντέχει, αν και υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την όποια επιλογή της κυβέρνησης»


Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (24/9/20):

«Η οικονομία χρειάζεται στήριξη και όχι χρησμούς»

«Για τον κ. Σταϊκούρα η ελληνική οικονομία την Τρίτη αντέχει ένα δεύτερο lockdown αλλά την Πέμπτη τελικά δεν το αντέχει, αν και υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την όποια επιλογή της κυβέρνησης.

Αντί για συγκροτημένο σχέδιο, η κυβέρνηση διατυπώνει χρησμούς για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που θα προκαλέσουν οι επιλογές της, αφού άφησε την οικονομία να βυθιστεί σε πρωτοφανή ύφεση και διέλυσε την αγορά εργασίας».

Η σημερινή (24/9) δήλωση Σταϊκούρα: «Τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν ακόμη και δεύτερο lockdown»

Ένα νέο lockdown θα λύγιζε την πραγματική οικονομία, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων, προκαλώντας την παραπάνω αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου.

Μιλώντας σε podcast του protothema.gr. ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η χώρα έχει κάνει μία επιλογή: Βάζει πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή και υγεία και ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, όπως είπε, μπορεί χάρη στα ταμειακά διαθέσιμα να στηρίξει την όποια απόφαση ληφθεί.

Ερωτηθείς εάν η χώρα μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, o υπουργός αναγνώρισε πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν δυσβάσταχτο για την πραγματική οικονομία. «Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, αυτό θα ήταν καταστροφικό» είπε. Έσπεσε ωστόσο να προσθέσει πως στα δημόσια οικονομικά έχει εξασφαλιστεί ευελιξία για το 2020 και το 2021, ενώ υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα για την όποια επιλογή γίνει κατόπιν υπόδειξης των ειδικών.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει κάθε απόφαση» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Σταϊκούρας επάνελαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί κοντά στο 8%, ενώ σημείωσε πως περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021, χάρη και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)