to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 23.01.2023

Κοινωνία

Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο καθ' ομολογία δράστης

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή έλαβε ο καθ' ομολογία γυναικοκτόνος - «Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλες», το σχόλιο της Ράνιας Σβίγκου για την νέα γυναικοκτονία


Προθεσμία ζήτησε και έλαβε για να απολογηθεί την Παρασκευή (27/1) στις 10:30 ο καθ' ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας της 54χρονης στη Νίκαια.

Νωρίτερα, ο 50χρονος που ομολόγησε ότι σκότωσε την 54χρονη γυναίκα του βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα. όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ο ίδιος, πήρε χθες (22/1) το βράδυ εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, λόγω επιληπτικής κρίσης που παρουσίασε, μετά τη σύλληψή του. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται ότι ο 50χρονος είχε νοσηλευτεί τον περασμένο Μάιο στο Δαφνί.

Ο 50χρονος δράστης του στυγερού εγκλήματος, κάλεσε τα ξημερώματα της Κυριακής (22/1) την αστυνομία και ομολόγησε τη γυναικοκτονία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έπνιξα τη γυναίκα μου, αν θέλετε, ελάτε, πάρτε με».

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε ο ιατροδικαστής στο σημείο, το θύμα είχε στραγγαλιστεί, αφού είχε εμφανείς σχετικούς μώλωπες στον λαιμό από πίεση που είχε υποστεί από τα χέρια του δράστη και ενδεχομένως της είχε κλείσει στόμα και μύτη με τα χέρια του, ενώ υπέστη και ξυλοδαρμό καθώς είχε τραύμα από γροθιά στο αριστερό άνω βλέφαρο. Περισσότερα αναμένεται να διαπιστώσει ο ιατροδικαστής κατά την διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής.

Σε βάρος του γυναικοκτόνου έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται.

Η τακτική Μπαλάσκα

Έπιασαν τόπο οι συμβουλές του αντιπρόεδρου της ΠΟΑΣΥ Σταύρου Μπαλάσκας, ο οποίος το 2021 είχε δώσει οδηγίες προς «ναυτιλομένους» γυναικοκτόνους, με αφορμή τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά λέγοντας πως εάν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έπαιρνε την αστυνομία «δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή ... θα πήγαινε "εν βρασμώ ψυχής" σε οικογενειακό καυγά». Από εκείνη τη δήλωση, είναι πλέον κοινό φαινόμενο οι γυναικοκτόνοι να ομολογούν προκειμένου να έχουν μικρότερες ποινές.

Ελλέιψει νομοθεσίας που προστατεύει τα θύματα και τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να πάρει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την νομική κατοχύρωση του του όρου γυναικοκτονία για εγκλήματα που τελούνται στη βάση έμφυλων διακρίσεων ως επιβαρυντική περίπτωση, οι γυναικοκτόνοι έχουν στα χέρια τους «εργαλεία» για να πέφτουν στα μαλακά, τη στιγμή που τα θύματα μένουν απροστάτευτα. 

Ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας

Ο δράστης της γυναικοκτονίας είχε πολλές φορές απειλήσει την σύζυγό του ότι θα της κάνει κακό σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι γείτονες. 

Μάλιστα, ο γυναικοκτόνος, φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ στο παρεθλόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Παράλληλα, όπως περιγράφουν άτομα που τον γνώριζαν, είχε θέματα λόγω κατάχρησης αλκοόλ και παλιότερα έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως έχει προκύψει από την έρευνα, ο δράστης είχε συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία δύο φορές για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του το 2017 και το 2019, μετά από κλήσεις γειτόνων στην Αστυνομία, ύστερα από φασαρίες στο σπίτι της οδού Βοσπόρου.

Είχε δικαστεί για αυτές του τις πράξεις, όμως η σύζυγός του δεν επιθυμούσε την ποινική του δίωξη και έτσι παρέμενε ελεύθερος.

Ο ίδιος ήταν γνωστός στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, αφού είχε ιστορικό αλκοολισμού και συχνά σε κατάσταση μέθης προκαλούσε φασαρίες στην περιοχή και στον δρόμο και αρκετές φορές τον είχαν προσαγάγει για προστατευτική φύλαξη, μέχρι το πρωί, έως ότου να ξεμεθύσει και μετά να τον αφήσουν να επιστρέψει στο σπίτι του.

Τον περασμένο Μάιο μετά από ένα ακόμη ενδοοικογενειακό επεισόδιο ο εισαγγελέας διέταξε τον ακούσιο εγκλεισμό του στο ψυχιατρικό ίδρυμα στο Δαφνί, όπου έκατσε μερικούς μήνες και ξαναβγήκε.

Ράνια Σβίγκου: Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλες

«Άλλη μια γυναίκα δολοφονήθηκε, αυτή τη φορά στη Νίκαια. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλες. Άμεσα να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία», να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν επειγόντως Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Α.Τ., να ενισχυθούν οι Δομές Προστασίας», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)