to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 07.03.2019

Κοινωνία

«Γυναίκες του ανέμου, της βροχής του κουρνιαχτού»: Σήμερα στις 7 μ.μ. η εκδήλωση στο Ηράκλειο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Λατώ, σήμερα στις 7 μ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης.


To  αίμα των δολοφονημένων γυναικών  είναι η απόλυτη ύβρις κατά της ελπίδας της Ανθρωπότητας για έναν  κόσμο ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, αδερφοσύνης και ομορφιάς.

Οι  πρόσφατες δολοφονίες γυναικών, στη Σητεία, στη Ρόδο , στο Ηράκλειο κ.λ.π., οι καθημερινές κακοποιήσεις και οι βιασμοί που δεν καταγγέλλονται είναι ο σημαντικότερος δείχτης των ηττημένων οικουμενικών απελευθερωτικών αξιών.

Με αυτό το σκεπτικό η  δημοτική παράταξη "Ηράκλειο εν- αλλαγή", στην οποία ηγείται η αγωνίστρια – φεμινίστρια  από την εποχή της χούντας, - μετείχε στην δεύτερη κατάληψη της Νομικής, Λιάνα Σταρίδα -, ανεξάρτητη υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου  , την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, διοργανώνει εκρηκτικά επίκαιρη ημερίδα για την κακοποίηση των γυναικών, με τίτλο από έναν στίχο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, "Γυναίκες του ανέμου, της βροχής, του κουρνιαχτού…", στις 7 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, στο ξενοδοχείο Λατώ, στις 7μ.μ..

Στην εν λόγω εκδήλωση η οποία θα είναι η αφετηρία για να ανοίξει το τεράστιο ζήτημα  πολύπλευρης κακοποίησης των γυναικών με όρους κινήματος, θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη.

Εν συνεχεία θα μιλήσουν  η κοινωνική λειτουργός-νηπιαγωγός Μίλιου Σταυρούλα με θέμα: "Το πρόσωπο της κακοποίησης", στη συνέχεια ο Γιώργος Μαστοράκης Γναθοπροσωπικός χειρούργος, διευθυντής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με τεράστια επιστημονική εμπειρία πάνω στο ζήτημα θα αναπτύξει την κρίσιμη ενότητα: "Κακοποιημένη γυναίκα, τι βλέπει ο γιατρός". Ο Γιώργος Κανάκης,  ταξίαρχος της ΕΛΑΣ, ε.α., πρόεδρος της Ομάδας Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου ( ΟΑΣΗ ), θα μιλήσει με θέμα: "Η συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση της κακοποίησης".

Τέλος η υποψήφια Δήμαρχος , αρχαιολόγος και συγγραφέας θα  προβάλλει τη δυναμική της ελπίδας μέσα από τη γυναίκα και τη χειραφέτησή της,  αναπτύσσοντας το συμβολικό πεδίο : "Γυναίκα. Η πανίσχυρη Γαία". Στην πρωτότυπη αυτή προσπάθεια  της Λιάνας Σταρίδα και της δημοτικής παράταξης που ηγείται,  να κινητοποιηθεί ο γυναικείος κόσμος της πόλης του Ηρακλείου πάνω στα οξυμμένα  προβλήματά του που διογκώθηκαν μέσα στην κρίση των μνημονίων θα πάρουν μέρος ιστορικές προσωπικότητες, του γυναικείου και πολιτικού κινήματος στην Κρήτη, όπως η πρώτη Δήμαρχος της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα Μαρία Πλουμίδου, εκλεγμένη στις Αρχάνες Ηρακλείου, η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου κ.λ.π.

Ταυτόχρονα, θα πάρουν το λόγο νέες κοπέλες  οι οποίες παρεμβαίνουν δυναμικά στο κοινωνικό και φεμινιστικό κίνημα της πόλης και της Κρήτης. Η Λιάνα Σταρίδα η οποία έχει εκδώσει τρεις τόμους για την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου με τίτλο: "Υπήρχε μια πόλη…", ενώ έχει έτοιμο και τον τέταρτο, μετέχει στο κοινωνικό και πολιτικό κίνημα  μέσα από την Αριστερά από την περίοδο της χούντας μέχρι σήμερα συστηματικά. Έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της πόλης, υπερασπίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά και τον δημόσιο χώρο. Η ίδια μας είπε πως στοχεύει να φέρει τις γυναίκες στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο του Ηρακλείου για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση των καυτών προβλημάτων, ενώ συγχρόνως να υπάρξει ο σεβασμός που αξίζει στο γυναικείο φύλο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)