to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γυναίκες σε ηγεσία: Επίτευξη ίσου μέλλοντος σε έναν κόσμο COVID-19

Το σύνθημα « Γυναίκες σε ηγεσία: Επίτευξη ίσου μέλλοντος σε έναν κόσμο COVID-19 » είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, 8 Μάρτη 2021. Άρθρο της Φωτεινής Κούβελα, τέως γενικής γραμματέα Ισότητας των Φύλων


Το σύνθημα « Γυναίκες σε ηγεσία: Επίτευξη ίσου μέλλοντος σε έναν κόσμο COVID-19 » είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας  των  Γυναικών, 8 Μάρτη 2021 (IWD 2021) που ανακοίνωσαν οι γυναίκες του ΟΗΕ (Νοέμβριος 2020), θέλοντας να τονίσουν αλλά και να τιμήσουν τις τεράστιες προσπάθειες των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος και ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19.

Το θέμα αυτό, ευθυγραμμίζεται επίσης με το θέμα προτεραιότητας της 65ης συνόδου της Επιτροπής για το καθεστώς των γυναικών, « Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών και η λήψη αποφάσεων στη δημόσια ζωή, καθώς και η εξάλειψη της βίας, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και των κοριτσιών » και την εμβληματική εκστρατεία Generation Equality , η οποία απαιτεί το δικαίωμα των γυναικών στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής, ίση αμοιβή, ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας, τερματισμό κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και κορίτσια και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Οι γυναίκες βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της κρίσης COVID-19, ως εργαζόμενες  στον τομέα της υγείας, φροντίστριες, καινοτόμες, οργανώτριες της κοινότητας και ως πιο υποδειγματικές και αποτελεσματικές εθνικές ηγέτιδες στην καταπολέμηση της πανδημίας από πολλούς ηγέτες.  Η κρίση έχει επισημάνει τόσο την κεντρική θέση των συνεισφορών τους όσο και τις δυσανάλογες επιβαρύνσεις που φέρουν. Οι γυναίκες ηγέτες και οι γυναικείες οργανώσεις, έχουν δείξει τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις τους και τα δίκτυα τους για να οδηγήσουν αποτελεσματικά στις προσπάθειες ανταπόκρισης και ανάκαμψης του COVID-19. 

Σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη αποδοχή από ποτέ, ότι οι γυναίκες φέρνουν στο τραπέζι διαφορετικές εμπειρίες, προοπτικές και δεξιότητες και συμβάλλουν αναντικατάστατα σε αποφάσεις, πολιτικές και νόμους που λειτουργούν καλύτερα για όλους και όλες. Για παράδειγμα, οι αρχηγοί κυβερνήσεων στη Δανία, την Αιθιοπία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σλοβακία έχουν αναγνωριστεί ευρέως για την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της εθνικής τους αντίδρασης  στο COVID-19, καθώς και για την συμπονετική επικοινωνία των γεγονότων και πληροφοριών σχετικά με τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε μόνο 20 χώρες παγκοσμίως.

Εκτός από τα επίμονα προϋπάρχοντα κοινωνικά και συστημικά εμπόδια στη συμμετοχή και την ηγεσία των γυναικών, έχουν προκύψει νέα εμπόδια με την πανδημία COVID-19. Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένη ενδοοικογενειακή βία, καθήκοντα μη αμειβόμενης φροντίδας, ανεργία και φτώχεια. 

Παρά το ότι οι  γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων πρώτης γραμμής, υπάρχει δυσανάλογη και ανεπαρκής εκπροσώπηση των γυναικών σε εθνικούς και παγκόσμιους χώρους πολιτικής COVID-19.

Για να υποστηριχθούν τα δικαιώματα των γυναικών και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ηγεσίας των γυναικών στην ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες, οι προοπτικές των γυναικών και των κοριτσιών σε όλη τους την ποικιλομορφία, πρέπει να ενσωματωθούν στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων σε όλους τους τομείς και σε όλα τα στάδια της πανδημίας, στην ανταπόκριση και την ανάκαμψη.

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την τήρηση του IWD 2021 από τα Ηνωμένα Έθνη θα διατίθενται στον ιστότοπο των Γυναικών του ΟΗΕ πιο κοντά στην ημερομηνία. Τα hashtags για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι # IWD2021 και #InternationalWomensDay.

Πηγή:UN Women

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)