to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 29.09.2022

Διεθνή

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία»: Με πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν οι Ταλιμπάν διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Ιράν

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλώτριες στο Αφγανιστάν, ήταν «Το Ιράν εξεγείρεται, τώρα είναι η σειρά μας» και «Από την Καμπούλ στο Ιράν, πείτε όχι στη δικτατορία!»


Με το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», περίπου 25 γυναίκες, με μαντίλες στο κεφάλι, διαδήλωσαν για περίπου 15 λεπτά στον δρόμο μπροστά στην ιρανική πρεσβεία, σε ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν. Ωστόσο την κινητοποίησή τους διέλυσαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το κτίριο και πυροβολούσαν στον αέρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ταλιμπάν επιχείρησαν επίσης να χτυπήσουν τις διαδηλώτριες με τους υποκόπανους των όπλων τους. Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλώτριες, ήταν «Το Ιράν εξεγείρεται, τώρα είναι η σειρά μας» και «Από την Καμπούλ στο Ιράν, πείτε όχι στη δικτατορία!».

Οι Ταλιμπάν τους άρπαξαν από τα χέρια το πανό που κρατούσαν και εκείνες, έχοντας κρύψει τα πρόσωπά τους πίσω από χειρουργικές μάσκες και γυαλιά ηλίου, έκαναν μπάλες από χαρτί από τα σχισμένα πανό τους και τις πετούσαν εναντίον τους.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους δημοσιογράφους να σβήσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει από τη διαδήλωση.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας με τον ιρανικό λαό και τις γυναίκες θύματα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», δήλωσε μια από τις οργανώτριες της διαδήλωσης, που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο 2021, σποραδικές διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από γυναίκες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν παρά την απαγόρευσή τους, είτε με αίτημα να μην χάσουν τη δουλειά τους είτε διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία. Μερικές από τις διαδηλώσεις αυτές κατεστάλησαν βίαια και οι οργανώτριές τους συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν, που σιγά, αλλά με αποφασιστικό τρόπο περιορίζουν όλα τα δικαιώματά τους είτε στην εργασία είτε στην εκπαίδευση.

Η διεθνής κοινότητα -καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν- επιμένει πως η άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων των γυναικών ως ουσιαστική προϋπόθεση για την αναγνώριση τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)