to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Guardian: Οι 5 διακρίσεις κατά των γυναικών στην ιατρική

Οι έμφυλες διακρίσεις στο πεδίο της ιατρικής μπορεί να αποδειχθούν ζητήματα ζωής ή θανάτου.


Οι έμφυλες διακρίσεις στο πεδίο της ιατρικής μπορεί να αποδειχθούν ζητήματα ζωής ή θανάτου.

1. Καρδιακή Ανεπάρκεια

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με τους άντρες. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία το γεγονός ότι η ασθένεια αυτή θεωρείται «αντρική» οδηγεί στην άνιση παροχή φροντίδας μεταξύ των δύο φύλων. Τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 8.000 Βρετανίδες έχουν πεθάνει λόγω της ιατρικής αυτής διάκρισης.

2. Αλτσχάιμερ

Τα τεστ λεκτικής μνήμης χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν στις γυναίκες ελλείμματα που οφείλονται στο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, το 2016, αμερικανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ έχουν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης από τους άντρες. Δεδομένου ότι η διαφορά αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη, συχνά, το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται καθυστερημένα στις γυναίκες.

3. Κλινικές Δοκιμές

Οι γυναίκες ανέκαθεν αποκλείονταν από τις κλινικές δοκιμές με αποτέλεσμα τα φάρμακα να είναι λιγότερο ασφαλή ή αποτελεσματικά για αυτές. Στις ΗΠΑ 8 φάρμακα τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τις γυναίκες αποσύρθηκαν από τον αμερικάνικο οργανισμό Food and Drug Administration (FDA) στο διάστημα 1997 έως 2001. Ακόμα και σήμερα παρατηρείται υπερεκπροσώπηση των ανδρών στις κλινικές δοκιμές.

4. Εκπαιδευτικά Προπλάσματα ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης)

Έρευνα που διεξήχθη το 2018 από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έδειξε ότι αν μια γυναίκα πάθει ανακοπή είναι λιγότερο πιθανό να δεχθεί καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Σ.τ.Σ: χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει) από κάποιον περαστικό συγκριτικά με έναν άντρα. Μέχρι τώρα τα εκπαιδευτικά προπλάσματα είναι κατά κύριο λόγο αντρικά. Πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και γυναικεία προπλάσματα στην εκπαίδευση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο φόβος τραυματισμού και η παρανόηση ότι, λόγω του στήθους, το να βοηθήσει κανείς μια γυναίκα είναι ‘προκλητικό’.

5. Ενδομητρίωση

Η διάγνωση στις γυναίκες με ενδομητρίωση, μια ιατρική κατάσταση που προσβάλλει μια στις δέκα γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, καθυστερεί έως και 10 χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι ο πόνος κατά την εμμηνόρροια αγνοείται καθώς θεωρείται φυσιολογικός. «Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τις γυναίκες από πολλά χρόνια πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας» δηλώνει η Έμμα Κοξ, πρόεδρος της μκο Ενδομητρίωση στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)