to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 30.04.2014

Οικονομία

Guardian: Γελοία παραμύθια τα περί «greecovery», ψεύδονται οι Μέρκελ & Σαμαράς

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Guardian αποδομεί το παραμύθι του πρωτογενούς πλεονάσματος και αναδεικνύει την αντιστροφή της πραγματικότητας από τις ευρωπαϊκές ελίτ που επιμένουν στην καταστροφική λιτότητα


Σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian, ο Aditya Chakrabortty στηλιτεύει την αντιστροφή της πραγματικότητας από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που εφαρμόζουν τα προγράμματα σκληρής λιτότητας. «Κάθε συζήτηση για οικονομική ανάκαμψη, είναι καθαρή μυθοπλασία» τιτλοφορείται το άρθρο στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η Βρετανία «εισάγει» πολλούς ανθρώπους από την χτυπημένη από τη κρίση νότια Ευρώπη σε υποαμοιβόνενες επισφαλείς θέσεις εργασίας ενώ οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ψεύδονται κάνοντας το μαύρο - άσπρο στην προσπάθεια να εμφανίσουν οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα (και τη Βρετανία).

O αρθρογράφος αναφέρεται στους πανηγυρισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα, ένα πλεόνασμα που είχε προαναγγελθεί κάνοντας τον Σαμαρά να δηλώνει ότι η Ελλάδα «δε χρειάζεται άλλα χρήματα καθώς δεν έχει δημοσιονομικό κενό». Το να το λες αυτό την ώρα που αναζητείς καλύτερη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας στα χρόνια της λιτότητας. Ο Aditya Chakrabortty χαρακτηρίζει καθαρά «σκουπίδια» (rubbish) το πρωτογενές πλεόνασμα που στην ουσία είναι ανύπαρκτο. «Ο μόνος τρόπος να πετύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα είναι να αγνοήσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα όσα η χώρα πρέπει να πληρώσει, και κυρίως τη διάσωση των τραπεζών της. Αφαιρέστε αυτά τα € 19,7 δισεκατομμύρια από τον ισολογισμό και μερικά μικροπράγματα ακόμη  και - φτου! - θα έχετε ε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο συμβαίνει να είναι εντελώς μυθοπλασία».

Ακόμα κι αν η Ελλάδα ξέφευγε από τους δανειστές της αύριο το πρωί, δε θα μπορούσε να πληρώσει τη διάσωση των χρεωκοπημένων τραπεζών της σχολιάζει ο αναλυτής υπενθυμίζοντας τη δημιουργική λογιστική για την ένταξη μιας οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει ότι το success story είναι στην πραγματικότητα ένας εύσχημος τρόπος να κρυφτεί η αδύναμη και χρεοκοπημένη Ελλάδα κάτω από το χαλί με στόχο να σταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Εξ' ου, επισημαίνει ο αρθρογράφος, τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στην Ελλάδα που «τήρησε τις δεσμεύσεις της» καθώς και η αποσιώπηση από πλευράς Βρυξελλών τις «ενοχλητικής» υποσημείωσης του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν «μετάγγιση» περίπου 20 δισ. ευρώ.

Τι «ξεχνούν» όσοι κάνουν λόγο για «επιτυχημένο πρόγραμμα»: Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα του Guardian, η ανεργία στην Ελλάδα είναι γύρω στο 27%, το δημόσιο χρέος σήμερα είναι μεγαλύτερο από όσο ήταν όταν η Αθήνα κατέρρευσε, και το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο «σάπιο» (crocked) που μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στερούνται πίστωσης (σε αντίθεση με μια νεοφυή επιχείρηση στο Βερολίνο που θα δανειστεί με τους ευνοϊκούς όρους και τις προϋποθέσεις).

Στη συνέχεια ο σχολιαστής επιχειρηματολογεί για την αντίστοιχη αντιστροφή της πραγματικότητας στη Βρετανία όπου επίσης η λιτότητα έχει προκαλέσει ανάλογη «ανάκαμψη»: Η χώρα είναι πλουσιότερη αλλά οι άνθρωποί της φτωχότεροι!

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)