to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 22.01.2014

Jamie Doward

πηγή: topontiki.gr

Διεθνή

Guardian: «Γαλέρα» η Ryanair

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την είσοδο της Ryanair στην ελληνική αγορά και τη δημιουργία 2.800 νέων θέσεων εργασίας επισκιάζουν παλαιότερες αποκαλύψεις του βρετανικού Guardian για τις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στην χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία.


Εργαζόμενοι που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευσή τους, ακόμα κι αν δεν προσληφθούν, απολύσεις ανά πάσα στιγμή, εργοδοτική τρομοκρατία και «συνθήκες γαλέρας» συνθέτουν το σκηνικό για την ιρλανδική εταιρεία.
 
Φαίνεται πως η επιβεβαίωση της «εμπιστοσύνης των μεγάλων επενδυτών στην ελληνική οικονομία», η οποία επήλθε μετά από «συνεχείς επαφές και επίπονες προσπάθειες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», όπως δήλωνε ο Σίμος Κεδίκογλου για την Ryanair, περνάει πάνω από τους εργαζόμενους.
 
Ολόκληρο το άρθρο του Guardian: (26/10/2013)
 
«Τους υποσχέθηκαν μία εξαιρετική καριέρα και την ευκαιρία να δουν τα «κορυφαία μνημεία του κόσμου», αλλά κάποιος που πληρώνει, στην καλύτερη περίπτωση, 2.000 λίρες (2.441 €) για εκπαιδευτικά μαθήματα προκειμένου να προσληφθεί σε μια εταιρεία που παρέχει στην Ryanair το πλήρωμα της καμπίνας, είναι λογικό να απογοητεύεται.
 
Όσοι απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου ακόμα είναι χρεωμένοι από το κόστος της εκπαίδευσης, ενώ άλλοι που προσλήφθηκαν νοιώθουν θυμωμένοι από τις εργασιακές συνθήκες που τους επιβάλλονται βάσει της σύμβασής τους. Τώρα αρκετοί από αυτούς έχουν μοιραστεί τις ανησυχίες τους με άλλους που έχουν μιλήσει για την κατάστασή τους με τον Observer.
 
Οι εκπαιδευόμενοι είναι υπερβολικά τρομοκρατημένοι για να μιλήσουν απευθείας σε εφημερίδες, φοβούμενοι ότι ίσως διωχθούν από δικηγόρους με την κατηγορία ότι παραβίασαν τη σύμβασή τους, στην οποία τους απαγορεύεται να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Ωστόσο, η απόφασή τους να σπάσουν τη σιωπή τους θα τραβούσε ακόμα περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην Ryanair μετά την υπόσχεση του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Μίχαελ Ο’ Λύρι, να διορθώσει την «άξεστη κουλτούρα» της εταιρείας και να χαλιναγωγήσει το υπερβολικά «αρρενωπό» της προφίλ.
 
Μεγάλο μέρος του πληρώματος καμπίνας της Ryanair παρέχεται από μια Ιρλανδική εταιρεία, την Crewlink, η οποία τους αποδέχεται μόνο αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς εκπαίδευση διάρκειας 6 εβδομάδων.
 
Η Crewlink έχει το δικό της εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά δέχεται και εκπαιδευόμενους από μία σχολή με έδρα το Γκλούστερσάιρ, ονόματι St James Management Services. Όσοι συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα πληρώνουν προκαταβολικά 1.650 λίρες, ή 1.800 λίρες με δόσεις.
 
Όταν ο εκπαιδευόμενος ξεκινήσει να εργάζεται για την Ryanair, η Crewlink, ο εργοδότης τους, κρατάει 150 λίρες τον μήνα από το μισθό τους για να καλύψει το κόστος της εκπαίδευσής τους, αν επιλέξουν να πληρώσουν σε δόσεις.
 
Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι πολλοί που συμμετέχουν στην εκπαίδευση απορρίπτονται στη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου, έχοντας ωστόσο να πληρώσουν έναν φουσκωμένο λογαριασμό για την εκπαίδευσή τους.
 
Ένας εκπρόσωπος της Crewlink δήλωσε: «Η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από το 95%, παραμένει στην υπηρεσία μας μετά από έξι μήνες».
 
Εmails που εξέτασε ο Observer αποκαλύπτουν ότι η St James τακτικά «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευόμενους ότι θα ορίσει μία εισπρακτική εταιρεία να διώξει νομικά όσους χρωστούν συνδρομές.
 
Όπως ορίζεται στη συμφωνία, «οι επιτυχημένοι συμμετέχοντες πρέπει να περάσουν το 85% με 90% όλων ων εξετάσεων της εκπαίδευσης».
 
Στο συμβόλαιο της Crewlink, το οποίο εξέτασε ο Observer, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για εργασία στην Ryanair. Όσοι προσλαμβάνονται από την Crewlink πληρώνονται 13.39 λίρες την ώρα εν ώρα πτήσης, ενώ στο συμβόλαιο εξηγείται ότι το προσωπικό μπορεί να μεταφερθεί από την μία βάση της Ryanair στην άλλη «χωρίς καμία αποζημίωση». Εξάλλου, σε ένα συμβόλαιο που εξέτασε ο Observer, η δοκιμαστική περίοδος διαρκεί έναν χρόνο.
 
Στο συμβόλαιο επίσης διευκρινίζεται ότι το πλήρωμα της καμπίνας υποχρεούται να εργάζεται αρκετές μέρες τον μήνα σε καθεστώς «stand-by», κατά τις οποίες πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο μέσα σε μία ώρα απ’ όταν κληθεί.
 
Το συμβόλαιο της Crewlink ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή σε περίπτωση ασθένειας ενώ το πλήρωμα καμπίνας πρέπει να πληρώνει 30 λίρες των μήνα για τις στολές του για τον πρώτο χρόνο.
 
«Η εταιρεία μπορεί να σε απολύσει ανά πάσα στιγμή, τηρώντας απλώς τη νόμιμη προθεσμία ειδοποίησης», αναφέρεται στο συμβόλαιο. Εξηγείται ακόμη ότι «δεν υπάρχει περίοδος ειδοποίησης για όσους έχουν εργαστεί λιγότερο από ένα μήνα».
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair υποσχέθηκε πρόσφατα να ακούει περισσότερο το επιβατικό κοινό, ωστόσο είπε πολύ λίγα μέχρι τώρα για το εάν αναγνωρίζει την ανάγκη να αλλάξει η αντιμετώπιση προς όσους φορούν τη στολή της εταιρείας.  
 
Ένας εκπρόσωπος της Crewlink αρνήθηκε να σχολιάσει τους «ανακριβείς ισχυρισμούς» για το συμβόλαιο της εταιρείας. «Αν σε κάποιον δεν του αρέσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις μας, μπορεί να φύγει οποιαδήποτε στιγμή», πρόσθεσε.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)