to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 07.12.2015

Διεθνή

Guardian: Δυσοίωνες οι πολιτικές προοπτικές της Γαλλίας

«Ελέγχοντας μία ή δύο περιφέρειες θα είναι σε θέση να εμφανιστεί όχι μόνο ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δυνητικά και ως κόμμα της κυβέρνησης, και η Λεπέν έχει τα μάτια της στραμμένα στις προεδρικές εκλογές του 2017»


«Οι πολιτικές προοπτικές της Γαλλίας εμφανίζονται ως οι πλέον δυσοίωνες στην πρόσφατη ιστορία της Πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας. Μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, με μερίδιο 30% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και πάνω από το 40% σε ορισμένες περιοχές, είναι μπροστά από τα άλλα κόμματα, και έτοιμο για την μεγάλη νίκη», γράφει το κύριο ανυπόγραφο άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Αυτό δεν είναι μόνο συνέπεια των τρομοκρατικών επιθέσεων με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι. Η ασφάλεια ήταν πράγματι ψηλά στο μυαλό των ψηφοφόρων, και έγινε αντικείμενο εύκολης εκμετάλλευσης από την αντι-μεταναστευτική και αντι-μουσουλμανική ρητορική της Λεπέν.

Αλλά το κύμα υπέρ του FN έχει εξίσου μεγάλη σχέση με την θλιβερή κατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων της Γαλλίας. Η ανεργία έχει φτάσει στο 10,4% και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η προσέλευση, αν και μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά, ήταν χαμηλή, δίνοντας πλεονέκτημα στο κίνημα διαμαρτυρίας. Μετά από τον πρώτο γύρο το FN είναι πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Από τότε που κέρδισε την ηγεσία του FN πριν από τέσσερα χρόνια, η Λεπέν έχει καταβάλει προσπάθειες να βγάλει το αμφιλεγόμενο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της από το περιθώριο και να διευρύνει την απήχησή του. Εχει προσπαθήσει, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα, να εξουδετερώσει τον έντονο αντισημιτισμό και τον ρατσισμό του, και έχει στραφεί σε κοινωνικά επικεντρωμένες αφηγήσεις.

Το FN απευθύνεται στην στερημένη μεσαία τάξη και τις οικογένειες των εργαζομένων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, και στο ευρύτερο εκλογικό σώμα των ανθρώπων που αισθάνονται ότι το μοντέλο του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους απειλείται από την αύξηση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

Αλλά η υπεροχή του FN πρέπει επίσης να εξεταστεί στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εύκαμπτης ακροδεξιάς στη Γαλλία, από το κίνημα του στρατηγού Μπουλανζέ τον 19ο αιώνα, στο καθεστώς του Βισύ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, αργότερα, στον αποικιοκρατικό πόλεμο της Αλγερίας. 

Αδυσώπητη κατήγορος του ευρώ, η Λεπέν βλέπει το κοινό νόμισμα σαν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, και δεν έκρυψε ποτέ την φιλοδοξία της να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή συμμαχία με ομοϊδεάτες ευρωσκεπτικιστές στην ακροδεξιά. 

Στις ευρωεκλογές του περασμένου έτους, το Εθνικό Μέτωπο προέκυψε ως πρώτο κόμμα στη Γαλλία. Αλλά τώρα έχει την ευκαιρία της εξουσίας. Ελέγχοντας μία ή δύο περιφέρειες θα είναι σε θέση να εμφανιστεί όχι μόνο ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δυνητικά και ως κόμμα της κυβέρνησης, και η Λεπέν έχει τα μάτια της στραμμένα στις προεδρικές εκλογές του 2017».

Μετάφραση: Το Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)