to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Greenpeace: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σώζουν τη βρώμικη ενέργεια

Τη σφοδρή αντίδραση της Greenpeace προκαλούν οι συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια και το κλίμα.


Η οργάνωση θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, καθώς "πέταξαν σανίδα σωτηρίας στη βρόμικη ενέργεια, παρά τη δεδομένη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στις επενδύσεις χαμηλού άνθρακα".

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, μετά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας, συμφώνησαν σε τρεις ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους έως το 2030 χαμηλής φιλοδοξίας, με ορατό τον κίνδυνο η Ευρώπη να μείνει ουραγός σε επενδύσεις ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι συμφωνηθέντες στόχοι προβλέπουν: τουλάχιστον 40% μείωση εγχώριων εκπομπών CO2, τουλάχιστον αύξηση 27% των ΑΠΕ, τουλάχιστον 27% εξοικονόμηση ενέργειας. Η Greenpeace στηλιτεύει και την αρνητική συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης, με την αρνητική μεταστροφή της τελευταίας στιγμής, η οποία θέτει ανοιχτά σε κίνδυνο την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (ξοδεύονται περισσότερα από 17 δισ. ετησίως για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων).

Η οργάνωση προειδοποιεί πως η παράλογη παράταση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα κοστίσει μόνο στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και πολλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια από το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών. Και ταυτόχρονα θα υπονομεύσει την παγκόσμια προσπάθεια για επίτευξη Συμφωνίας για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι.

Τον επόμενο χρόνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνει το θεσμικό πλαίσιο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που αποφασίστηκαν χθες. Οι στόχοι είναι ίσως οι χειρότεροι δυνατοί, σχολιάζει η Greenpeace, σε σχέση με τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η συμφωνία, καταλήγει η ανακοίνωση, προβλέπει ακόμη "για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως η Πολωνία και άλλες του πρώην ανατολικού μπλοκ, δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού για την υποστήριξη επενδύσεων 'στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας'. Κατά το παρελθόν παρόμοιοι μηχανισμοί έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε λιγνίτη και άνθρακα. Πολλές βιομηχανίες θα λάβουν δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης, ωστόσο οι λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης ρύθμισης στην αγορά ρύπων θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο έτος".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)