to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Greenpeace: Ανεπαρκής η απορρύπανση από τη ραδιενέργεια στις πόλεις γύρω απο τη Φουκουσίμα

Η ρύπανση από ραδιενέργεια στις παρακείμενες πόλεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που καταστράφηκε στον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα κι απορρύπανσή τους είναι «ανεπαρκής» ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν, εκτιμά σήμερα η οικολογική οργάνωση Γκρινπίς.


Σύμφωνα με μία από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η οργάνωση αυτόν τον μήνα, τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας εξακολουθούν να υφίστανται στο προάστιο Μιγιαγκόζι της πόλης Ταμούρα, σε απόσταση μόλις 20 χλμ από τον αντιδραστήρα.

Όμως, οι τοπικές αρχές κι η κυβέρνηση εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να άρουν την απαγόρευση της παραμονής σε αυτήν τη ζώνη, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη βούληση πολλών εκ των κατοίκων της και τις εργασίες για την απορρύπανση των οικιών.

Η απορρύπανση ναι μεν υπήρξε επαρκής για τις κατοικίες και τις οδούς, όμως αρκετά δημόσια σημεία, όπως και μεγάλες αγροτικές περιοχές και ορεινές ζώνες, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα μόλυνσης, εξήγησε ο Γιαν Φαν ντε Πούτε, σύμβουλος για την ραδιοπροστασία της Γκρίνπις.

Οι κατοικίες και οι οδοί που απορρυπάνθηκαν είναι κατ’ αυτόν «νησίδες» και «διάδρομοι» μέσα σε μία ευρέως μολυσμένη περιοχή.

Θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να ζητήσουμε από τους κατοίκους αποφύγουν τις αγροτικές περιοχές και τις οδούς που είναι ακόμη μολυσμένες, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «στην ουσία, εάν τους επιτραπεί να επιστρέψουν σπίτια τους, μπορεί να εκτεθούν σε αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η απορρύπανση είναι μία περίπλοκη διαδικασία, αλλά δεν έχει αξία εάν διενεργείται σε μεγάλη κλίμακα». Επιπλέον, κατά τον ίδιο, οι κάτοικοι θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως προτού κληθούν να κάνουν την επιλογή και να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)