to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Greek lives matter...

«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Φιλοδοξία μας είναι να ανταποκριθούμε στις αγωνίες και τις επιδιώξεις της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να ανασάνει και ψάχνει αγωνιωδώς κάποιον που θα απομακρύνει από τον λαιμό μας το γόνατο των συντηρητικών πολιτικών που ασκούνται»


Σήμερα και η ελληνική κοινωνία φωνάζει «I can’t breathe». Σήμερα και η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από τις απαράδεκτες κυβερνητικές πολιτικές σε όλους ουσιαστικά τους τομείς. Σε όλα αυτά η ουσιαστική απάντηση είναι «εμείς είμαστε  οικογενειακώς οι ιδιοκτήτες της χώρας»! 

Το θέμα είναι εμείς τι κάναμε και τι κάνουμε. Εμείς, καταρχήν, αντιμετωπίσαμε με ιδιαίτερη ευαισθησία την έντονη φάση της πανδημίας. Στη συνέχεια καταθέσαμε την ρεαλιστική πρόταση “ΜΕΝΟΥΜΕ ΌΡΘΙΟΙ ”. Με μετρημένες παρεμβάσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τα αδύναμα στρώματα, καθώς και με ιδιαίτερη προσοχή για τους μικρομεσαίους που πλήττονται βάναυσα από την κρίση, χωρίς η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για αυτούς.

Τώρα όμως βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα. Χρειάζεται πρωτίστως να αποκατασταθεί μια στενή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του κόμματος μας και όλων των υγιών προοδευτικών τμημάτων της κοινωνίας. Να έρθουμε κοντύτερα στις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Να ενταχθούν στις διαδικασίες του μαζικού κινήματος και των μαζικών φορέων οι δικές μας δυνάμεις, στελέχη που βρίσκονται κοντά στις αντιλήψεις μας. Στην απαιτούμενη κοινωνική γείωση παρουσιάζουμε σημαντικά ελλείμματα και γι’ αυτό απαιτείται να οικοδομήσουμε, τώρα, ισχυρούς δεσμούς με τους κοινωνικούς φορείς και τα κοινωνικά κινήματα.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω  είναι απαραίτητο, πέραν των άλλων, να μετεξελιχθεί, να διευρυνθεί και να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει και έχουν αλλάξει. Δεν αρκούν τα «όχι» για να μας εμπιστευτεί η κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται με ανοικτή καρδιά να δεχτούμε στις γραμμές μας όλους αυτούς που είναι υποστηρικτές και ψηφοφόροι μας, οργανικά ενταγμένοι στις γραμμές μας. Χρειάζεται η διεύρυνση και η μετεξέλιξή μας. Στις νέες συνθήκες χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις, φρέσκα μυαλά, νέες αντιλήψεις, ώσμωση των διαφόρων παραδόσεων.  Σε αυτή τη φάση η πορεία προς το Συνέδριό μας είναι μια ευκαιρία να αναπτύξουμε σχέσεις με τα κομμάτια της κοινωνίας που δεν συντάχθηκαν μαζί μας στις πρόσφατες εκλογές, αλλά ήδη διαπιστώνουν ότι εξαπατήθηκαν από μια παράταξη η οποία «δεν ξεχνά τι είναι δεξιά».

Έχουμε πολλά να κάνουμε μέχρι το Συνέδριό μας. Το πρώτο είναι η κατανόηση ενός κόσμου που αλλάζει, που εξελίσσεται, που περιλαμβάνει νέες προκλήσεις, αλλά και νέες απειλές. Να υπάρξει ένα πλήρες αφήγημα για το τι κοινωνία θέλουμε, τι μείζονες αλλαγές στον κόσμο, ποιο θα είναι το σύγχρονο-γειωμένο όραμα της αριστεράς που μπορεί να πείσει, να εμπνεύσει, να συνεγείρει. Ένα τέτοιο όραμα εμπεριέχει και συνδυάζει: Δημοκρατία και Ελευθερία. Ισότητα, διαρκή μείωση των ανισοτήτων. Ένα νέο διεθνισμό, ο οποίος να συνυπάρχει αρμονικά με τον δημοκρατικό πατριωτισμό. Ολόπλευρη οικολογική αναδόμηση. Μια πολιτική που η ηθική δεν θα είναι κενή λέξη.

Το δεύτερο, είναι  να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η επικαιροποίηση ενός συνεκτικού πολιτικού προγράμματος που θα ενσωματώνει όλα τα βασικά προοδευτικά ζητούμενα της εποχής. Πολύ περισσότερο που η πρότερη κυβερνητική εμπειρία μας δίνει τη δυνατότητα ρεαλιστικότερης προσέγγισης των «καυτών» ζητημάτων. Η δίκαιη ανάπτυξη, η ενίσχυση της καινοτομίας και των νέων επιστημόνων, η στήριξη των δυνάμεων της παραγωγικής εργασίας, η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Και ακόμα: Πως θα μειώσουμε την ανεργία; Τι θα γίνει με τη νεολαία; Πως θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους;

Η πορεία προς το συνέδριο δεν θα είναι «στρωμένη με ροδοπέταλα». Ξέρουμε καλά ότι το σύνολο της διαφθοράς και της διαπλοκής μαζί με τους πολιτικούς συμμάχους τους, θα αξιοποιήσουν την επικοινωνιακή υπεροπλία που διαθέτουν. Ξέρουμε καλά ότι θα ανασυρθούν από ντουλάπια και υπονόμους κάθε είδους υπαρκτές και ανύπαρκτες ιστορίες. Το κάνουν ήδη. Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι δίνουν αγώνα ύπαρξης διότι δεν θα αντέξουν μια δεύτερη κυβερνητική θητεία των προοδευτικών δυνάμεων, πολύ περισσότερο που τώρα δεν θα έχει να αντιμετωπίσουμε (ελπίζουμε...) μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ θα διαθέτουμε και μια κυβερνητική εμπειρία. 

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Φιλοδοξία μας είναι να ανταποκριθούμε στις αγωνίες και τις επιδιώξεις της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να ανασάνει και ψάχνει αγωνιωδώς κάποιον που θα απομακρύνει από τον λαιμό μας το γόνατο των συντηρητικών πολιτικών που ασκούνται.  

Greek lives matter...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)