to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γράμμα σε προοδευτικούς πολίτες

Η πάσα και πληθυντική Αριστερά πρέπει να συμπορευτεί για να κερδίσει. Η σύγκλιση δεν θα γίνει από τις ηγεσίες αλλά από τον κόσμο.


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε την πλειοψηφία του λαού μας υλικά και ηθικά τραυματισμένη. Τα μεσαία εισοδήματα είχαν μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης και φτωχοποίηση, μια αντεστραμμένη κοινωνική κινητικότητα προς τα κάτω. Τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα – το ένα τρίτο του πληθυσμού – υποβιβάστηκαν στην κατάσταση της φτώχειας και εξάρτησης από passes, επιδόματα και εκλογικές δωροδοκίες. 700,000 σπίτια βρίσκονται στα χέρια των αρπακτικών τραπεζικών servicers και κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Οι εργαζόμενοι είδαν μείωση του μισθού και των δικαιωμάτων τους. Οι νέοι ζουν μεταξύ ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας, χωρίς ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον.  Τα Πανεπιστήμια αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ, την αστυνομία, την απαξίωση. Οι φιλελεύθεροι και οι κεντρώοι – μια αρχικά φιλική προς τον Μητσοτάκη ομάδα - παρακολούθησαν την συστηματική και πολύπλευρη παραβίαση του Συντάγματος, της δημοκρατία και του κράτους δικαίου. Οι μαζικές υποκλοπές πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, το πιο μεγάλο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου που εμπεριέχει τις προκλητικές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές, την μεταμόρφωση των υπηρεσιών ασφαλείας σε όργανα Μητσοτακικής κατασκοπίας. Η επίθεση στο εθνικό σύστημα υγείας οδήγησε στην εκατόμβη της πανδημίας με την Ελλάδα να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη. Το «επιτελικό» κράτος αμέλησε τα βασικά μέτρα ασφάλειας, παρά τις υποδείξεις των εργαζομένων. με αποτέλεσμα την τραγωδία των Τεμπών. Για τους ανθρώπους που αγωνιούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα pushbacks των προσφύγων έκαναν το Αιγαίο από θάλασσα φιλίας σε πλωτό κοιμητήριο, με την Ελλάδα παράδειγμα της «διαλεκτικής του Διαφωτισμού». Το 2016, η αλληλεγγύη των νησιωτών έσωσε τον Ευρωπαϊκό ανθρωπισμό. Μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, η Ελλάδα έγινε σύμβολο σκληρότητας, «πως αλλάξατε τόσο σύντομα», με ρωτούν. Το καλύτερο και το χειρότερο απέχουν λίγα μόνο χρόνια στην αιώρα της Ελληνικής πολιτικής. Η πολιτική ανάταση γειτονεύει με την υλική και πνευματική μιζέρια. Θέλουμε ο κ. Μητσοτάκης να γίνει παντοδύναμος ηγέτης και να συνεχίσει ανεξέλεγκτος πια τις πολιτικές αυτές;

Φίλες και φίλοι,

Με τους περισσότερους αγωνιστήκαμε μαζί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Σας σεβάστηκα και σας σέβομαι γιατί με διαφορετικούς τρόπους είμαστε ενταγμένοι στον ίδιο αγώνα. Ας κοιτάξουμε τον τρόπο που οι ηγεσίες της ήσσονος αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τις ιστορικές εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Το ΠΑΣΟΚ παρά τις συνεχείς επιθέσεις της δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.  Παρ’ ότι υπήρξε βασικό θύμα των παράνομων παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης δεν επέμεινε στην διαλεύκανση της βρώμικης αυτής υπόθεσης και παραμένει ευάλωτος σε οτιδήποτε κατηγορίες χρησιμοποιήθηκαν για να κινηθεί η διαδικασία υποκλοπών από την ΕΥΠ. Παρ’ ότι η απλή αναλογική έδινε στο ΠΑΣΟΚ την δυνατότητα να γίνει ο βασικός διαχειριστής του πολιτικού συστήματος με την συμφωνία του  απαραίτητη για την δημιουργία κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε την πρόταση προοδευτική συνεργασίας και οδήγησε την προεκλογική εκστρατεία σε μια ατέρμονη συζήτηση για κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση. Η τακτική αυτή βοήθησε την ΝΔ να επικεντρωθεί σε διαδικαστικά θέματα και δεν επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους και να αποκαλύψουν την προγραμματική ένδεια της δεξιάς.  Παρ’ ότι οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, την υγεία και τα δικαιώματα ήταν αρκετά κοντά σ’ αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε τις συγκρίσεις και τις συγκλήσεις και επέτρεψε στον Μητσοτάκη να τονίζει τις διαφορές και εντάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων δυστυχώς και δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.

Το ΚΚΕ, ίσως το πιο ορθόδοξο κομμουνιστικό κόμμα του κόσμου, είναι μια διαφορετική περίπτωση. Η κομμουνιστική ηγεσία πιστεύει ότι η έλευση του σοσιαλισμού, ως βελτιωμένη εκδοχή του υπαρκτού, είναι επιστημονικά ή μεταφυσικά εγγυημένη. Δεν ενδιαφέρεται επομένως για κανενός είδους προγραμματικές ή τοπικές συμμαχίες με μια Αριστερά που δεν συμμερίζεται τις βεβαιότητες ή τη νοσταλγία της. Η κομμουνιστική αποστολή είναι να συνεχίσει να ξεμπροστιάζει και να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν καπιταλιστικό ανδρείκελο. Κάνει τις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις της μακριά από τις άλλες οργανώσεις για να αποφευχθούν οι προσμείξεις, η ανταλλαγή απόψεων και η αλλοίωση της ορθοδοξίας. Φαίνεται να φοβάται την επιμόλυνση των μελών της από ιδέες ή αξίες. Το ΚΚΕ αποτελεί ίσως την πιο συντηρητική, με μικρό σίγμα, αριστερή πολιτική δύναμη. Στην διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική και καταψήφισε ακόμη και νομοσχέδια που βοηθούσαν τους εργαζόμενους οικονομικά ή βελτίωναν το κοινωνικό κράτος. Η ηγεσία κάλεσε σε αποχή στο δημοψήφισμα του 2015 αλλά πολλά μέλη και φίλοι ενώθηκαν στον χείμαρρο του ΟΧΙ. Στην προεκλογική εκστρατεία επιτίθεται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η «χειρότερη της μεταπολίτευσης» κάτι που έγινε αγαπημένο τσιτάτο των καθεστωτικών ΜΜΕ.

Μοιάζουν με τους Ευαγγελικούς που περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία και προετοιμάζονται για την Έσχατη Κρίση. Αλλά δεν θα υπάρξουν πάλι Βαστίλες και Χειμερινά Ανάκτορα. Η Αριστερά θα πάρει την εξουσία δημοκρατικά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι δηλαδή το ΚΚΕ όσο «ρεφορμιστικό» όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό πρέπει να υπερβάλλει τόσο στις επιθέσεις του. Μπορεί να «κατηγορεί» το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι σοσιαλδημοκρατικό και αστικό κόμμα. Αλλά η αριστερή σοσιαλδημοκρατία δημιούργησε το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, τις κοινωνικές ασφαλίσεις και τα εργατικά δικαιώματα που υποστήριξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποχώρηση τους θα κτυπήσει τους κομμουνιστές όσο και όλους τους άλλους.  Κρατάμε λοιπόν τις διαφορές μας αλλά δουλεύουμε μαζί.  Η στάση του ΚΚΕ οδηγεί στον «ναρκισσισμό των μικρών διαφορών». Μεγαλύτερος εχθρός είναι ο πιο κοντινός σου και όχι ο κοινός αντίπαλος.

Το ΜΕΡΑ 25 έχει αγωνιστές μέλη και φίλους με τους οποίους ήταν και είναι δυνατοί κοινοί αγώνες. Το κόμμα μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην Βουλή. Αλλά οι συνεχείς επιθέσεις του Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα, η αχαριστία προς τον πρωθυπουργό που τον ανέδειξε, το αλαζονικό ύφος - «προτιμώ να κόψω το χέρι μου παρά να συνεργαστώ» - και η πικρία που δημιουργεί η έλλειψη αναγνώρισης κάποιου που θεωρεί τον εαυτό του αστέρι ενώ πλησιάζει την δύση του δεν συμβάλλουν στην τεράστια ευθύνη να αποτρέψουμε την επιστροφή και την αυτοδυναμία της καθεστωτικής δεξιάς. Ο Μητσοτάκης αποτελεί τον χειρότερο συνδυασμό  νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού. Δεν θα έλεγα ότι η ψήφος στο ΜΕΡΑ25 είναι χαμένη. Αλλά το σχέδιο «Δήμητρα» - καλύτερο να το έλεγαν «Περσεφόνη» -  έγινε κι αυτό βασικό όπλο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καταποντισμός του ΜΕΡΑ25 ήταν απλά μια παράπλευρη απώλεια.

Η κα Κωνσταντοπούλου και η Πλεύση Ελευθερίας δεν ανήκουν από δική τους επιλογή στο αριστερό τόξο. Δεν έχει πρόγραμμα, προτάσεις και δεσμεύσεις, η λέξη «πρόγραμμα» δεν εμφανίζεται καν στην ιστοσελίδα της. Έχει μείνει προσκολλημένη σε μια αντίληψη της εξουσίας ως περιουσίας της ηγέτιδας. Αποφασίζει ως «κόουτς» ποιος θα «παίξει» και ποια θα μείνει «πάγκο» παρά τους σταυρούς που πήρε στις εκλογές του Μαΐου. Η παρουσία γυναικών στην κεντρική σκηνή πρέπει να είναι σημαντική επιδίωξη του πολιτικού συστήματος. Αλλά η ιδιότητα της γυναίκας δεν εξασφαλίζει την αρτιότητα της πολιτικής όπως μάθαμε με την κα Θάτσερ. 

Φίλες και φίλοι,

Την περίοδο της Θρησκευτική Μεταρρύθμισης, τον 16ο αιώνα, οι νικητές Προτεστάντες καταδίωκαν τους Καθολικούς στην Αγγλία. Όταν οι εθνοφρουροί του Κρόμγουελ ρώτησαν έναν Καθολικό ιερέα για την ιδιότητα του, αυτός απάντησε «όχι, δεν είμαι ιερέας» και πρόσθεσε μέσα του «του Απόλλωνα». Αργότερα επισκοπική εγκύκλιος επέτρεπε σε Καθολικούς να αρνηθούν την πίστη τους για να σωθούν λέγοντας μέσα τους ότι το κάνουν για την δόξα της Εκκλησίας. Η εσωτερική «νοητική επιφύλαξη» τους επέτρεψε να πουν ψέματα για να σωθούν.

Η πάσα και πληθυντική Αριστερά πρέπει να συμπορευτεί για να κερδίσει. Η σύγκλιση δεν θα γίνει από τις ηγεσίες αλλά από τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για τις αποτυχίες της διακυβέρνησης, την έλλειψη κοινωνικής γείωσης, τον συχνά ασαφή ή προβληματικό ιδεολογικό του λόγο. Αλλά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτρέψει σήμερα την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και, ως ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος, να περιορίσει την καταστροφική της δύναμη στην Βουλή και, μαζί με άλλους αριστερούς, στον δρόμο. Για να περιορίσουμε και ανατρέψουμε την δεξιά καταιγίδα χρειάζεται συνεργασία. Για να υπερασπιστούμε αυτά που κατακτήσαμε και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Μια αριστερή «νοητική επιφύλαξη» μπορεί να βοηθήσει. Οι αριστεροί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ  λέγοντας μέσα τους ότι το κάνουν για να σώσουν την όλη Αριστερά και την χώρα από την καταστροφή. Δεν γίνονται «ρεφορμιστές» ή «σοσιαλδημοκράτες» αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ όπως δεν γινόντουσαν Προτεστάντες οι Καθολικοί.  Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης η συμπόρευση για την σωτηρία προέχει της ιδεολογικής καθαρότητας. Όντας χώρια και απέναντι στις μάχες, χάνουμε μαζί τον πόλεμο. Αλλά αυτός ο πόλεμος θα καθορίσει τις τύχες της χώρας για πολλά χρόνια.

Κώστας Δουζίνας, 20 Ιουνίου 2023

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)