to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 02.12.2016

Πολιτική

«Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ η Νέα Δημοκρατία»: Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Ανδ. Νεφελούδη για τη μάχη στα εργασιακά

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας μιλά στο koutipandoras.gr για τις διαπραγματεύσεις της β' αξιολόγησης, το εργασιακό καθεστώς που έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα και τον στρατηγικό στόχο της ανασυγκρότησης του ΣΕΠΕ


Ο Ανδρέας Νεφελούδης χαρακτηρίζει ζούγκλα το εργασιακό καθεστώς που έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα, παραθέτοντας την άποψή του για τη στάση των ευρωπαίων πιστωτών στις εμμονικές θέσεις του Ταμείου κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. 

Χαρακτηρίζει γραφείο Τύπου του ΔΝΤ τη Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την ομολογία Κακλαμάνη για τις αρχικές προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «δεν πολυήθελε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, αποσαφηνίζει τη θέση της κ. Φωτίου για υψηλόβαθμους υπαλλήλους του υπ. Εργασίας, που ναι μεν είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά εν πολλοίς είχε παρερμηνευθεί. 

Τοποθετεί δε ως στρατηγικό στόχο την ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ, όπως επίσης και την άμεση λειτουργία του «ΚΕΠ» εργασιακών, κοινωνικοασφαλιστικών και προνιακών θεμάτων, το οποίο «θα βάλει τέλος στο εμπόριο πανικού των εργατολόγων».

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Άγγελο Προβολισιάνο για το koutipandoras.gr:

Πιστεύετε ότι θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος η β’ αξιολόγηση;

Πιστεύω ότι θα κλείσει έγκαιρα και θετικά για τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων.

Ποιες οι εντυπώσεις από τις συναντήσεις της υπουργού με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου;

Η συνάντηση με τον κ. Πιτέλα ήταν θετική, όπως θετικές ήταν και οι υπόλοιπες συναντήσεις της υπουργού με μία σειρά από πολιτικούς παράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς όλοι τάσσονται στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης των δανειστών από όλες τις πλευρές στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια, αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για την πολιτική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που αφορά τα εργασιακά.

Υπάρχει περίπτωση η διαπραγμάτευση να κλείσει χωρίς τα εργασιακά;

Είναι βασική προϋπόθεση για εμάς η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να κλείσει και με τα εργασιακά.

Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν να υποχωρεί η κυβέρνηση στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων για να κερδίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις;

Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα σενάρια που ακούγονται είναι απλώς φήμες. Εμείς, πηγαίνουμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το σύνολο των θέσεων μας. Διορθώσεις που αφορούν τις διοικητικές εγκρίσεις μπορούν να γίνουν, χωρίς καμία πρόθεση να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Το τελευταίο αφορά την κατάργηση του υπουργικού «βέτο»;

Η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή. Θέση μας είναι πως πρέπει να εδραιωθεί περαιτέρω ο κοινωνικός διάλογος και η ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για αυτό το θέμα.

Με δεδομένο πως πολλά σημεία από το πλέγμα των μνημονιακών μέτρων που ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας αντιβαίνουν του ενωσιακού δικαίου. Ποια η στάση του ευρωπαϊκού μπλοκ των δανειστών στις εμμονές του Ταμείου;

Εμείς, έχουμε στα χέρια μας την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, που είχε φτιαχτεί από κοινού με τους δανειστές, και η οποία είναι υποστηρικτική κατά 90% στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο υποστηρικτική για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας επιβεβαιώνει το Ενωσιακό Δίκαιο και τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο. Άρα, είναι αυτονόητο πως οι θεσμοί πρέπει να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, αγνοώντας ενδεχομένως τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ. Αυτό το νομικό πλαίσιο είναι ο σύμμαχός μας, όπως και η πραγματικότητα, δηλαδή οι συνθήκες γαλέρας. Αυτή η εργασιακή ζούγκλα καθορίστηκε από τις πολιτικές εμμονές που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την εντολή του ΔΝΤ και των λοιπών δανειστών.

Η θέση των Ευρωπαίων δανειστών, όμως, ποια είναι;

Η θέση των ευρωπαίων εταίρων πρέπει να είναι η δογματική προσκόλλησή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο. Είναι υποχρεωμένοι γιατί αυτό είναι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εισάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπότε, δεν είναι…

Δεν είναι θέμα τεχνικών κλιμακίων, είναι θέμα πολιτικό. Δεν λέω ότι δεν είναι. Λέω απλώς ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τους ενιαίους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου.

Αναφορικά με τα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση;

Η ψευδής σπερμολογία έχει αρχίσει να μειώνεται, κάνοντας εκπτώσεις. Ξεκινήσαμε με το τέταρτο μνημόνιο και τις φημολογίες τύπων που λένε διάφορα ψέματα, πλέον πήγαμε σε μία άλλη εκδοχή που θέλει τρίτο συμπληρωματικό μνημόνιο. Σε λίγο καιρό θα απομειωθεί κι αυτή η σπερμολογία.

Ο κ. Κακλαμάνης ομολόγησε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν «πολυήθελε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Πώς εκλαμβάνονται αυτά τα μηνύματα από τους δανειστές;

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει πως η ΝΔ σε επίπεδο ηγεσίας τουλάχιστον λειτουργεί ως γραφείο Τύπου του ΔΝΤ. Όπως λειτουργούσε ως μεσολαβητής του «περάσματος» των προτάσεων του ΔΝΤ κατά κύριο λόγο την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι αισχυντηλή αυτή η στάση γιατί υποτίθεται πως θα πρέπει να υπήρχε μία ενιαία στάση με σκοπό να προστατεύσεις τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριστεροί, αλλά προέρχονται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Είναι εργαζόμενοι όμως και αυτό είναι το ενοχοποιητικό τους στοιχείο για τον κ. Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι λοιπόν υφίστανται συνθήκες γαλέρας κι αυτές τις συνθήκες θέλει να χειροτερέψει ο αρχηγός της ΝΔ γιατί εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τους πειράζει που τους λέμε ότι είναι η τρόικα εσωτερικού, αλλά στην πραγματικότητα αυτό αποδείχτηκε. Αποτελεί ιδεολογική εμμονή ότι εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε την εργασιακή ευρυθμία στην αγορά εργασίας και δεν είναι ιδεολογική εμμονή του κ. Μητσοτάκη που εκπροσωπεί συγκεκριμένα οικονομικά κι άλλα συμφέροντα; Είναι γραφείο Τύπου του ΔΝΤ, τέλος!

Η κ. Φωτίου πριν λίγο καιρό είχε αναφερθεί σε φαινόμενα παρακώλυσης του κυβερνητικού έργου από υψηλόβαθμους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας. Η δήλωση παρερμηνεύθηκε αρκετά, αλλά η ουσία ήταν αυτή. Έχετε παρατηρήσει εσείς τέτοια φαινόμενα;

Η δήλωση της κ. Φωτίου παρερμηνεύθηκε αρκετά. Η κ. Φωτίου εντόπισε χωρίς να ονοματίζει μία δυσλειτουργία που έχει έτσι κι αλλιώς το Δημόσιο. Μία αφόρητη γραφειοκρατία που υπάρχει και η οποία δεν είναι αντικείμενο των ανθρώπων που εργάζονται για το Δημόσιο. Κι αυτό παράδοξο, αφού υποτίθεται ότι οι νεοφιλελεύθεροι θέλουν τη βελτίωση, την ευελιξία στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα και έχουν εισάγει έναν γραφειοκρατικό βραχνά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση όλων των υποθέσεων στο δημόσιο τομέα. Και το κάνουν επίτηδες για να απαξιώσουν το δημόσιο και να δώσουν αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα. Η κ. Φωτίου λοιπόν εντόπισε μία διευρυμένη αναποτελεσματικότητα. Αυτό είναι γεγονός και δεν προσωποποιείται πουθενά.

Ποια τα μέτρα διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου;

Εγώ, οι σύντροφοι και οι συνεργάτες που ασχολούμαστε με τα εργασιακά έχουμε μία γκάμα μέτρων σε συνεργασία με διεθνούς φορείς. Ο μεγάλος στρατηγικός μας στόχος η ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ. Είναι ο πολιορκητικός κριός για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και το κάνουμε σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για να έχουμε και τον απαιτούμενο οδικό χάρτη. Ένα ΣΕΠΕ που είχε χτυπηθεί άγρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού έχουν κλείσει 40 υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα. Οι επιθεωρητές εργασίας ζούσαν σ’ ένα καθεστώς περίπου υποχρεωτικής μεταφοράς όλων των εργατικών διαφορών στα δικαστήρια, που εκδικάζονταν μετά από πόσα χρόνια. Η δεύτερη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη είναι το "Desk Help", που θα λειτουργεί σαν ΚΕΠ εργασιακών, κοινωνικοασφαλιστικών και προνιακών θεμάτων. Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να ενημερώνονται άμεσα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι και αφετέρου να μην έχει θέση όλο το εμπόριο πανικού των εργατολόγων, το οποίο κερδοσκοπεί με ψεύδη για το τι συμβαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα για παράδειγμα. Όταν λες ένα ψεύδος για το ασφαλιστικό σύστημα, ο άλλος έρχεται στο γραφείο σου και πληρώνει μια διαχείριση υπόθεσης από 70 έως 300 ευρώ. Έτσι, γίνεται η κερδοσκοπία. Αυτό θα σταματήσει, αφού θα παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και δικαιούχους προνιακών επιδομάτων.

Για την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ;

Η τοποθέτηση ενός φέρελπι νέου ανθρώπου με πολύ μεγάλη γνώση για τα θέματα αυτά και με πολιτικό βάρος, καθόσον είναι υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί το μεγάλο βάρος που ρίχνει η κυβέρνηση και το κόμμα στην ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)