to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 01.02.2018

Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η οικονομία ανακάμπτει

Η νέα τριμηνιαία έκθεση που εκπόνησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναγνωρίζει ότι η μείωση της αβεβαιότητας φέρνει αποτελέσματα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του 2017 μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που έδωσε ισχυρή ώθηση στην αλλαγή κλίματος και τη σύντομη ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης.


Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις δημιουργούν προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές στο τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. 

Όπως αναφέρει η έκθεση, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ενδείξεις ανάκαμψης την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2017 (οι οποίες φαίνεται να συνεχίστηκαν και στο τελευταίο τρίμηνο). Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και η κορύφωση της τουριστικής κίνησης διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Κρίνεται, επίσης, κρίσιμο πλέον οι προσπάθειες να μετατοπισθούν στη βελτίωση των συνθηκών στην «πραγματική οικονομία», προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από τη στασιμότητα.

 Με τον τρόπο αυτόν,η έκθεση επισημαίνει ότι θα είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν ευκολότερα και οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), του ΕΦΚΑ και της ΔΕΗ (εισπραξιμότητα), οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους, αποτελούν τους βασικούς συστημικούς κινδύνους στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, για το 2018, η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% σε σταθερές τιμές.

Αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας, το τρίτο τρίμηνο του 2017, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 20,2%20, χαμηλότερα τόσο από το 21,1% του δευτέρου τριμήνου του 2017, όσο και έναντι του τρίτου τριμήνου του 2016 (22,6%).

Σύμφωνα με την έκθεση, η δημοσιονομική διαχείριση του 2017 οδήγησε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ που ξεπέρασε τον συμφωνημένο «μνημονιακό» στόχο του 1,75% του ΑΕΠ. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να διανείμει μέρος του στα τέλη του 2017 – τη φορά τούτη με σαφέστερα κριτήρια: Εφάπαξ βοήθημα με εισοδηματικά κριτήρια, εξόφληση οφειλών του Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ, επιστροφή εσφαλμένως καταβληθεισών εισφορών υγείας στους συνταξιούχους. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκε το υπερπλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης) προς τους προμηθευτές του ανήλθαν στα € 3,14 δισ. τον Νοέμβριο του 2017 σημειώνοντας μείωση κατά 24,55% σε ετήσια βάση.

Η μείωση αυτή αλλά και η σημαντική αύξηση των επιστροφών φόρων (σε ταμειακή βάση) το δωδεκάμηνο αποτελούν ένα θετικό βήμα για την ομαλότερη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Αναλυτικά η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)