to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 29.01.2014

leftist

Πολιτική

Το Γραφείο Προϋπολογισμού κήρυξε κατεδαφιστέο το Samaras story

Οι διαπιστώσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Όσο συνεχίζεται η πολιτική Σαμαρά, δεν μπορεί να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ.


Την ώρα που στην Κεφαλονιά η Πολεοδομία εξετάζει τα σπίτια που επλήγησαν από το σεισμό για να διαπιστώσει αν  μπορούν να κατοικηθούν, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κήρυξε κατεδαφιστέο το σαθρό οικοδόμημα του Samaras story. Με την τριμηνιαία έκθεση Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2013, οι τεχνοκράτες της Βουλής  καθιστούν σαφές (παρά τη διπλωματική γλώσσα που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν) ότι  τα όσα υπόσχεται ο πρωθυπουργός εν όψει ευρωεκλογών, δεν έχουν ερείσματα στην πραγματικότητα της οικονομίας.  Έχει βέβαια τεράστια σημασία ότι η διάψευση Σαμαρά δεν έρχεται από τα στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά από οικονομολόγους που δεν εμπλέκονται στο πολιτικό παιχνίδι.

Πρώτα απ’ όλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έρχεται να πιστοποιήσει αυτό που έχουν νοιώσει για τα καλά οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Ότι δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένη φορολογικέ επιδρομή σε βάρος των… συνήθων υπόπτων, ενώ οι σεσημασμένοι φοροφυγάδες των κάθε λογής λιστών Λαγκάρντ παραμένουν στο απυρόβλητο. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι  από τη μεριά εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα  των περισσότερων, και από την άλλη, η φοροδιαφυγή εμφανίζεται ενισχυμένη.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα  του 2014, το Γραφείο Προϋπολογισμού αδειάζει τον Σαμαρά –αν και με πολύ κομψό τρόπο, είναι η αλήθεια. Χαρακτηρίζει «αισιόδοξη» την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. το 2014 (ήτοι αύξηση 264% σε σχέση με το 2013). Στην έκθεση διατυπώνεται η αμφιβολία για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας τόσο φιλόδοξος στόχος όταν οι πολίτες έχουν πια εξαντληθεί οικονομικά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις του.

Τέλος, το τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στις προοπτικές της οικονομίας αποδεικνύει ότι τα περί εξόδου από το Μνημόνιο δεν είναι παρά προεκλογικά πυροτεχνήματα. Αν συνεχιστεί η πολιτική Σαμαρά, το μνημονιακό πλαίσιο θα παραμένει σε πλήρη ισχύ. Πρώτον, ακόμα και αν δανειστεί η χώρα (για επικοινωνιακούς λόγους) κάποιο μικρό ποσό από τις «αγορές», αυτό θα γίνει με πολύ υψηλότερα επιτόκια από αυτά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης. Δώρο-άδωρο δηλαδή… Δεύτερον, επισημαίνει ότι το χρέος είναι εκτός ελέγχου, φτάνοντας το 170% του ΑΕΠ. Χωρίς δραστικό κούρεμα, δεν είναι βιώσιμο. Τρίτον,  η πρωτοφανής διόγκωση της ανεργίας και η διεύρυνση των ανισοτήτων υπονομεύουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης. Τέταρτον, η δρακόντεια δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνιστά στην πραγματικότητα ένα πανευρωπαϊκό «μνημόνιο», το οποίο μετατρέπει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε θεόθετο απαραβίαστο κανόνα.

Οι διαπιστώσεις  του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Όσο συνεχίζεται η πολιτική Σαμαρά, δεν μπορεί να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Χρειάζεται στροφή 180 μοιρών της οικονομικής πολιτικής, μέσα σε ένα καινούργιο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Χρειαζόμαστε επειγόντως να μπει  επιτέλους τέλος στον μερκελισμό και τη διαρκή μνημονιακή λιτότητα.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)