to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 11.02.2014

Οικονομία

Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής: «Χωρίς νέο κούρεμα το χρέος δεν είναι βιώσιμο» - Στα 3,9 δισ. (!) βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα ο Χρ. Σταϊκούρας

Χωρίς ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο, εκτίμησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας. Ο Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα φτάσει στα 3,9 δισ. (2,1% του ΑΕΠ) - αν και «με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ»


Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς ωστόσο ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο,εκτίμησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Έκθεση του Γραφείου του, επί του Προϋπολογισμού του 2013.

 

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του Γραφείου, υποδεικνύοντας προβλέψεις του που κατά τη γνώμη του αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε παλαιότερες εκτιμήσεις του για μια εντυπωσιακή υπέρβαση του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το έτος 2013 και τόνισε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, "δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά ούτε και μεμψιμοιρίες".

Ο κος Λιαργκόβας, όπως και ο έτερος εκπρόσωπος του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, εκτίμησαν πως, παρότι θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο "κούρεμα", αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου - αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, "με λογικούς όρους". Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος, οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση. Η Ελλάδα από πλευράς της, θα πρέπει να αναζητήσει την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργώντας φιλοεπενδυτικό κλίμα και εμπεδώνοντας κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, τα δύο στελέχη του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, επεσήμαναν την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο: "Η διεθνής εμπειρία δεν λέει πως η ελκυστικότητα μιας χώρας εξαρτάται απ' το ύψος των φορολογικών της συντελεστών, αλλά πως συνδέεται με τη σταθερότητα του φορολογικού της συστήματος, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Η σοβαρή επένδυση δεν είναι να ανοίγουμε σουβλατζίδικο και να το κλείνουμε όποτε θέλουμε".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Λιαργκόβας επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, υπήρξαν "ελλιπείς και αποσπασματικές", καθώς επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα, χωρίς εκ παραλλήλου να μεταρρυθμίσουν την αγορά αγαθών. "Σε συνδυασμό με την ανατίμηση του ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο" παρατήρησε. Από την άλλη, ο Π. Καζάκος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, καθώς "είναι αδύνατον να στήσουμε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς να το λάβουμε υπόψη μας - και δεν θα το επηρεάσουμε σίγουρα, εάν δεν μιλάμε τη γλώσσα του".

Ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους αξίζει να σημειωθεί, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίον "παρότι είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, όταν του στείλαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν λάβαμε απάντηση". Δυσχέρειες παρουσιάζει και η συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω όμως φόρτου εργασίας των στελεχών του τελευταίου.

Οι ισχυρισμοί Σταϊκούρα

Από πλευράς του, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στην εργασία του Γραφείου, σημειώνοντας πως το Γραφείο "διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πως η Τρόικα θα ζητούσε διορθωτικά μέτρα για την επίτευξή του το 2013, διαψεύστηκε στην παρατήρησή του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και πως το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών» - ενώ παρατήρησε πως το Γραφείο "μπέρδεψε και το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως το πρώτο, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που διαπίστωνε η Τρόικα".

Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, "οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, (υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012), ενώ οι συνολικές επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Το κράτος έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013 - ληξιπρόθεσμες οφειλές, που το Δεκέμβριο του 2013 ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012".

Ειδική μνεία επεφύλασσε ο κος Σταϊκούρας και στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο - όπως τόνισε - θα είναι πολύ υψηλότερο των προβλεπόμενων 812 εκ. ευρώ (0.4% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στα 3,9 δις (2,1% του ΑΕΠ), με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που αποδέχεται η Eurostat. «Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση- απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Σταϊκούρα εξέδωσε το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως

"Τα επικοινωνιακά κόλπα και η τεχνητή «αισιοδοξία» της κυβέρνησης δεν θα παραπλανήσουν κανέναν"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)