to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Google: «Δαχτυλίδι» από αερόστατα παροχής Ίντερνετ γύρω από τη Γη

Η Google εκτιμά ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να έχει αρκετά αερόστατα παροχής Ίντερνετ στη στρατόσφαιρα – στο πλαίσιο του φιλόδοξου Project Loon της- μέσα στο 2016, για να είναι σε θέση να σχηματίσει «δαχτυλίδι» γύρω από τμήμα του κόσμου.


Όπως ανέφερε στο BBC, η συγκεκριμένη κίνηση θα της επιτρέψει να προβεί σε συνεχή παροχή υπηρεσίας δεδομένων στους ανθρώπους που θα βρίσκονται κάτω από το «μονοπάτι» των αεροστάτων.

Η εν λόγω πληροφορία προκύπτει παράλληλα με την ανακοίνωση ότι τρία από τα mobile δίκτυα της Ινδονησίας σκοπεύουν να αρχίσουν τις δοκιμές πάνω στις εκπομπές/ μεταδόσεις του Project Loon μέσα στο επόμενο έτος. Παράλληλα, στο πλαίσιο άλλης συμφωνίας, το ενδιαφέρον της έχει εκδηλώσει και η Σρι Λάνκα.

 

Η Google είχε αποκαλύψει αρχικά το σχέδιό της τον Ιούνιο του 2013, όταν περίπου το 30 από τα εν λόγω αερόστατα (superpressure balloon) είχαν εκτοξευθεί από τη Νέα Ζηλανδία. Κάτω από το καθένα εξ αυτών κρέμονταν δύο ραδιοπομποί, για τη λήψη και αποστολή δεδομένων, συν ένας τρίτος εφεδρικός, ένας υπολογιστής πτήσης, ένας εντοπιστής GPS, ένα σύστημα ελέγχου ύψους και ηλιακοί συλλέκτες για την τροφοδοσία όλου του εξοπλισμού με ενέργεια. Το αρχικό αυτό «πλάνο» παρείχε ταχύτητες αντίστοιχες 3G, αλλά πλέον υπάρχει η δυνατότητα παροχής ταχύτητας 10 Mbps σε συσκευές που συνδέονται μέσω κεραίας στο έδαφος (εν συγκρίσει, η μέση ταχύτητα σύνδεσης 4G στη Μ. Βρετανία είναι 15 Mbit/sec.

Όπως είπε στο BBC ο Μάικ Κάσιντι, αντιπρόεδρος του Project Loon, έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις, καθώς τα αερόστατα πλέον έχουν διάρκεια «ζωής» 187 ημερών, ενώ έχει βελτιωθεί και η διαδικασία εκτόξευσης, καθώς αυτοματοποιημένο σύστημα επιτρέπει την εκτόξευση αεροστάτου κάθε 15 λεπτά από δύο ή τρία άτομα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πρόσθεσε, το όλο project θα έχει επιτύχει έναν από τους σκοπούς του το 2016.

«Χρειαζόμαστε περίπου 300 μπαλόνια περίπου για να δημιουργήσουμε ένα συνεχές δαχτυλίδι γύρω από τον κόσμο. Όταν ένα απομακρύνεται λόγω του ανέμου, έρχεται άλλο ένα και παίρνει τη θέση του. Ελπίζουμε μέσα στο επόμενο έτος να φτιάξουμε το πρώτο μας δαχτυλίδι, και να έχουμε κάποιου είδους συνεχούς κάλυψης σε συγκεκριμένες περιοχές».

Το κάθε αερόστατο παρέχει κάλυψη σε περιοχή διαμέτρου 40 χλμ, οπότε και το αρχικό δαχτυλίδι θα καλύπτει σχετικά μικρό μέρος του πλανήτη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τμήμα του νοτίου ημισφαιρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)