to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γονιδιακή θεραπεία για τα άτομα με χαμηλή όραση

Οι εφαρμογές των βλαστοκυττάρων αλλά και η γονιδιακή θεραπεία ανοίγουν νέες προοπτικές και δημιουργούν ελπίδες για τα άτομα με χαμηλή όραση, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.


   Το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στοχεύοντας στην πληροφόρηση των ατόμων με χαμηλή όραση για τις θεραπευτικές εξελίξεις που υπάρχουν για την πάθησή τους, τις προοπτικές αλλά και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται σήμερα από την ιατρική έρευνα δημιούργησε ένα Κέντρο Ενημέρωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και να ενημερώνονται, στο τηλ. 2310 999 924.

   Εξάλλου, το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 28 Ιουνίου (ώρα 20:00, Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ),εκδήλωση με θέμα "Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις - Ελπίδα και προοπτική για τα άτομα με χαμηλή όραση" και ομιλητή τον διευθυντή του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, καθηγητή του τμήματος Ιατρικής, Βασίλειο Καραμπατάκη.

   Με αφορμή την εκδήλωση και τη λειτουργία το Κέντρου Ενημέρωσης Ατόμων με Χαμηλή Όραση, ο κ. Καραμπατάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στις προοπτικές που ανοίγονται με τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων και τη γονιδιακή θεραπεία.

   Οι εξελίξεις στις εφαρμογές βλαστοκυττάρων και τη γονιδιακή θεραπεία

   "Υπάρχουν πολλές παθήσεις των ματιών, για τις οποίες σήμερα ή δεν υπάρχει καθόλου θεραπεία ή οι υπάρχουσες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Εμείς θέλουμε να δώσουμε μια νέα ελπίδα με τις καινούργιες θεραπείες, οι οποίες γίνονται με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων και τις γονιδιακές θεραπείες, δηλαδή με αντικατάσταση γονιδίων. Η επιστημονική δραστηριότητα και η έρευνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα κορύφωμα, το οποίο αρχίζει να δίνει και αποτελέσματα. Σε πολλές παθήσεις έχουμε εφαρμογή αυτών των νέων θεραπειών σε ανθρώπους, με καλά αποτελέσματα, και αυτή η διαρκώς αυξανόμενη σε ένταση έρευνα οδηγεί σιγά σιγά και ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο και δημιουργεί μια νέα ελπίδα για τα άτομα αυτά, που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Μάλιστα, άρχισαν να ενδιαφέρονται και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, βλέποντας ότι πίσω από αυτή την έρευνα υπάρχουν προοπτικές, οι οποίες είναι πια πολύ βάσιμες και ορατές. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα θα έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα, και τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά και σε εφαρμογές. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εταιρείες, οι οποίες έχουν βγάλει συγκεκριμένες λύσεις, τις οποίες τις εφαρμόζουν και τις δοκιμάζουν κλινικά. Αυτό αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα άτομα, τα οποία έχουν χαμηλή όραση" εξηγεί ο κ. Καραμπατάκης.

   Σε πειραματικό στάδιο οι εφαρμογές βλαστοκυττάρων στο ΑΠΘ

   Εφαρμογές βλαστοκυττάρων, όπως αναφέρει ο κ. Καραμπατάκης, έχουν γίνει στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της μειωμένης όρασης λόγω σοβαρών παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι συγγενείς και επίκτητες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, διάφορες συγγενείς παθήσεις εκφύλισης - βλάβης του οπτικού νεύρου, η μειωμένη όραση λόγω σακχαρώδους διαβήτη, το γλαύκωμα, η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα εγκαύματα και τα τραύματα, τα οποία απειλούν με θόλωση την πρόσθια επιφάνεια του ματιού.

   "Τέτοιες εφαρμογές στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού σε εγκαύματα και σε τραύματα έχουμε κάνει κι εμείς πειραματικά στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας. Η αρχική μας έρευνα έχει δείξει σημαντική επιτυχία. Φαίνεται ότι λειτουργεί πάρα πολύ καλά η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα σε εγκαύματα από χημικές ουσίες και σε τραύματα επίσης. Έχουμε τέτοιες προοπτικές με πολύ καλές ενδείξεις. Εμείς αρχίσαμε στο Εργαστήριό μας εδώ και τρία χρόνια να κάνουμε πειραματικά εφαρμογές βλαστοκυττάρων και αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να κάνουμε πειραματικά και σε άλλες σοβαρές αγγειακές παθήσεις του ματιού. Τα αποτελέσματα ανοίγουν προοπτικές. Ήδη το σκεπτόμαστε να κάνουμε εφαρμογές σε ανθρώπους. Διερευνούμε τη διαδικασία, μέσα από την οποία θα προχωρήσουμε και σε κλινικές εφαρμογές" επισημαίνει ο κ. Καραμπατάκης.

   Θεαματική λύση η γονιδιακή θεραπεία

   Σε ό,τι αφορά τη γονιδιακή θεραπεία, ο κ. Καραμπατάκης αναφέρει ότι "αποτελεί μία εξαιρετική και θεαματική λύση σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο πάσχει. Μπορεί αυτό το γονίδιο να το αντικαταστήσουμε ή να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά του κυττάρου, έτσι ώστε να παράγει με σωστό τρόπο αυτά που χρειάζεται για να εκφραστεί η κυτταρική λειτουργία. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εφαρμογές στον διεθνή χώρο σε παθήσεις που είναι σε στάδιο εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Πιστεύω πως σύντομα και γι' αυτές τις θεραπείες θα υπάρξουν ειδικές προσεγγίσεις, γιατί άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς των εταιρειών για την εφαρμογή αυτών των νέων μεθόδων, που τους ενδιαφέρουν πάρα πολύ, επειδή έχουν προοπτική".

   Μονάδα υποβοήθησης ατόμων με χαμηλή όραση στο ΑΠΘ

   Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας υπάρχει Μονάδα Υποβοήθησης των ατόμων με χαμηλή όραση. Στα άτομα αυτά παρέχονται δωρεάν οπτικά και ηλεκτρονικά βοηθήματα διαφόρων ειδών ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους και να αυξήσουν τις δυνατότητές τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

   "Τα οπτικά βοηθήματα τα δίνουμε και τα εφαρμόζουμε σε άτομα, τα οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα τα δίνουμε και σε φοιτητές και σπουδαστές, με σκοπό να αξιοποιήσουν την όρασή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους. Όλα αυτά παρέχονται δωρεάν" εξηγεί ο κ. Καραμπατάκης.

   Όσον αφορά το Κέντρο Ενημέρωσης ατόμων με χαμηλή όραση, ο κ. Καραμπατάκης αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κέντρο πληροφόρησης, όπου θα μπορούν να απευθύνονται τα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης προκειμένου να ενημερωθούν για το στάδιο και την εξέλιξη των νέων θεραπειών που αφορούν την πάθησή τους ώστε να ξέρουν ποια είναι η ελπίδα τους για το αύριο και για το μέλλον.

   "Εμείς, μέσα από την ενημέρωση που έχουμε από τη διεθνή έρευνα που γίνεται αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να τους δώσουμε κάποιες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα πράγματα και τι προοπτικές υπάρχουν, έτσι ώστε να συντηρήσουμε την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο" προσθέτει ο κ. Καραμπατάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: όραση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)