to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γνωστός χρυσαυγίτης ο δράστης που μαχαίρωσε σοβαρά τον 16χρονο τότε μαθητή στο Φάληρο

«Aίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή» φώναζε κάνοντας βόλτες με το αυτοκίνητό του έξω από το 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου λίγο καιρό πριν μαχαιρώσει σοβαρά τον 16χρονο τότε μαθητή Φοίβο Δ., στις 28 Ιανουαρίου 2013, ο δράστης της επίθεσης, Γιώργος Αποστολόπουλος. Η χθεσινή, δεύτερη μέρα της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης στο Εφετείο δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας για τις σχέσεις του κατηγορούμενου και της φίλης του με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α.


«Η φίλη του δράστη, Α.Κ., μας είπε ότι έχει σχέση με έναν εξωσχολικό από τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο. Προσπαθήσαμε να τη λογικέψουμε. Μα γιατί γράφεις ‘‘Wafen SS’’ και ‘‘Ελλάς ή τέφρα’’ στο θρανίο σου; της λέγαμε. Φορούσε μπλούζες με ντροπιαστικά ναζιστικά σύμβολα» υπογράμμισε ενώπιον του δικαστηρίου συμμαθητής του θύματος.

«Το θρανίο της ήταν γεμάτο με συνθήματα και σύμβολα της ναζιστικής Γερμανίας: Heil Hitler, μαίανδροι, αναφορές στα SS και σβάστικες. Ολοι ξέραμε ότι η Α. και άλλη μια κοπέλα ήταν χρυσαυγίτισσες» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος μάρτυρας, συμμαθητής της Α.Κ. από την Α’ Γυμνασίου.

«Ο Αποστολόπουλος ήταν στη Χ.Α., στο “Μέτωπο Νεολαίας”, φώναζε συνθήματα, όλα τα παιδιά το έλεγαν, γι’ αυτό και ήθελαν να προστατεύσουν τη συμμαθήτριά τους. Τους κάνουν κατήχηση μίσους, η επίθεση στον Φοίβο ήταν επίδειξη δύναμης» κατέθεσε ο πατέρας του θύματος.

H μητέρα του αναφέρθηκε σε τηλεφωνική απειλή που δέχτηκε στις 15/4/2013, δυόμισι μήνες μετά το συμβάν, παρουσία της φίλης της, Α.Σ., που στην κατάθεσή της επιβεβαίωσε το εν λόγω γεγονός, από άγνωστο άτομο με αλλοιωμένη φωνή, το οποίο επί λέξει τής είπε:

«Τον καριόλη τον γιο σου δεν τον προλάβαμε, θα σου φέρουμε το κεφάλι “στο πιάτο” την επόμενη φορά». «Εγραφαν τα ναζιστικά συνθήματα και τις σβάστικες τα βράδια στις τουαλέτες του σχολείου και κάθε πρωί πήγαινα και τα έσβηνα. Από το 2011 έβλεπα αγκυλωτούς σταυρούς στο σχολείο μας» ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου στο δικαστήριο.

Κατά τη χθεσινή μέρα, μεγάλη έμφαση δόθηκε στην επιβαρυντική για τον κατηγορούμενο φωτογραφία του συνεργού του, Α. Χατζηπαυλίδη, ο οποίος δύο ώρες μετά το συμβάν πόζαρε με μαχαίρι στο σπίτι του. Η μητέρα του Χατζηπαυλίδη αμφισβήτησε ότι πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη τη μέρα, υποστηρίζοντας πως προέρχεται από το 2011 ή το 2012, μόνο που... ξέχασε να την προσκομίσει στο δικαστήριο.

Ο Σωκράτης Τσαντήρης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μακροσκελής κατάθεση του ιδιώτη ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντήρη που είχε οριστεί από την οικογένεια Αποστολόπουλου. Ο Σ. Τσαντήρης, που ποτέ δεν εξέτασε το θύμα, αμφισβήτησε τις βεβαιώσεις του γιατρού που χειρούργησε τον Φοίβο, αλλά και του ιατροδικαστή της υπόθεσης.

Προσπάθησε να πείσει πως το τραύμα ήταν επιφανειακό και αβαθές, χωρίς να ασκηθεί πίεση, με σκοπό να καταλήξει πως ο δράστης δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο Τσαντήρης ήταν βασικός μάρτυρας υπεράσπισης και του Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση του τελευταίου στη Λιάνα Κανέλλη τον Ιούνιο του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αποστολόπουλος, που πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για «απόπειρα ανθρωποκτονίας, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο» και τιμωρήθηκε με 10 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, στη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη στο 1ο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως 14, αίθουσα 120Α, 6ος όροφος, 09.00).

Κώστας Ζαφειρόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)