to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 21.02.2017

Πολιτική

Γνωστά ονόματα της Ιταλικής Αριστεράς και της κοινωνίας των πολιτών απευθύνουν έκκληση υπέρ της Ελλάδας και κατά της «καταστρεπτικής λιτότητας»

Έκκληση υπέρ της Ελλάδας θέλησαν να απευθύνουν γνωστά ονόματα της ιταλικής Αριστεράς και της κοινωνίας των πολιτών. Απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς του Eurogroup και προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν σε ένα μήνα στην Ρώμη, οι προσωπικότητες που υπογράφουν την «ανοικτή αυτή επιστολή» ζητούν να μην επιβληθούν, στην χώρα μας, άλλα μέτρα λιτότητας.


Στα γνωστά ονόματα που στηρίζουν την έκκληση, συμπεριλαμβάνονται εκείνα του συνταγματολόγου Στέφανο Ροντοτά, της επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, του δημάρχου της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, της προέδρου των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας Όλγας Νάσση, του κοινωνιολόγου και ιστορικού Μάρκο Ρεβέλι, του Κάρλο Φρετσέρο, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της RAI, του ιστορικού τέχνης Τομμάζο Μοντανάρι και του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μόνι Οβάντια.

Μεταξύ των άλλων, στην έκκληση τους αναφέρουν:

«Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, υποφέρουν από τις καταστρεπτικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, από τα νέα αιτήματα για θυσίες και αντιμεταρρυθμίσεις. Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές της ρίζες, που είναι ρίζες ειρήνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει και πάλι τη διαδικασία ολοκλήρωσης, με γνώμονα την ενότητα και την αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η περίοδος της λιτότητας με τις αρνητικές επιπτώσεις της, και ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Η λιτότητα ενεργοποίησε την διαδικασία κατακερματισμού της Ευρώπης, τραυμάτισε τα δημοκρατικά συντάγματα με το παράλογο Σύμφωνο Σταθερότητας, δημιούργησε μαζική ανεργία σε πολλές χώρες, φτώχεια και περιθωριοποίηση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στους εγωιστικούς εθνικισμούς της, στα συρματοπλέγματα, στο χωρισμό των λαών της και των εργαζομένων της, στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό».

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, τέλος, ζητούν από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και από την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξουν την Ελλάδα τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου, εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)