to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 16.02.2023

Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: Συνεχίζονται οι μυστικές διαπραγματεύσεις

O πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου μίλησε για «win-win συμφωνία» χωρίς επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών και αναφέρθηκε σε μια λύση όπου τα Γλυπτά θα εκτίθενται και στο Λονδίνο και στην Αθήνα


Για μια ακόμα φορά ο Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας ταυτοχρόνως ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά συνεχίζουν τις εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, συμφωνία που, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, απέχει πολύ από τη διαχρονική γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων για το θέμα. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο πρωθυπουργός προχωρά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις χωρίς να ενημερώνει σχετικά τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους πολίτες.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου μιλώντας στο BBC Radio αναφέρθηκε στην εκπόνηση μιας νέας πρότασης η οποία θα αποτελεί «win-win συμφωνία» για τις δύο χώρες, χωρίς ωστόσο επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών αλλά με τη μορφή μιας διπλής έκθεσης σε Αθήνα και Λονδίνο, ενώ το Βρετανικό Μουσείο θα διατηρεί την ιδιοκτησία τους.

«Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα», είπε ο Όσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC. «Πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει ένας τρόπος να "προχωρήσουμε μπροστά" με τα Γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μπορούν να εκτίθενται και στο Λονδίνο και στην Αθήνα, κι αυτό θα είναι μια λύση αμοιβαία επωφελής (win-win) και για την Ελλάδα και για εμάς». 

Όταν ερωτήθηκε αν αυτό παραπέμπει σε δανεισμό, απάντησε: «Μιλάμε σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση, για μια νέα διευθέτηση και αυτό που δεν θα ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, και αντίστοιχα εκείνοι δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θεωρούμε αδύνατα». 

Επιπλέον, ο Όσμπορν απάντησε ότι μια λύση που θα προέβλεπε τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θα απαιτούσε αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, κάτι που, όπως είπε, υπερβαίνει τη δική του αρμοδιότητα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)