to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 15.09.2013

Κοινωνία

Γλώσσα μία, ενιαία και συνεχής ή Προς Αλαβάνους

Του Γιάννη Η. Χάρη


Που ένας εξ αυτών, ονόματι Αλέκος, πήρε τα λόγια του Ελύτη πως η ελληνική γλώσσα μιλιέται χιλιάδες τώρα χρόνια και απ’ αυτό συμπέρανε πως τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα –και έτσι κατατρόπωσε τάχα τη Ρεπούση!

Έστω λοιπόν ο Αλέκος Αλαβάνος, με το δικό του γενεαλογικό δέντρο, όπως όλοι μας. Δηλαδή πατέρας Αλαβάνος, παππούς Αλαβάνος, προπάππους, προπροπρο- κ.ο.κ. Όλοι Αλαβάνοι, με το ίδιο DNA, ας πούμε, άγνωστο πάντως, εν προκειμένω, αν με λίγες ή πολλές ή και καθόλου ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά όλοι, ξαναλέω, Αλαβάνοι.

Μόνο που ο προπροπρο- Αλαβάνος είναι νεκρός, όπως κι ο προπάππους Αλαβάνος, κι ο παππούς Αλαβάνος κ.ο.κ.

Ώς τον Αλέκο, απ’ όπου ξεκινήσαμε, που, όπως η γλώσσα, μία γλώσσα, κάθε γλώσσα, είναι κι αυτός «ένας, ενιαίος και συνεχής», αλλά μόνο αυτός απ’ τη μεγάλη του οικογένεια είναι ζωντανός.

Να μικροπολιτεύεται, εν προκειμένω, μακάριος στη σύγχυσή του.

ΥΓ. Την ίδια σύγχυση καλλιεργεί στα Νέα 12/9 ο Γ. Μπαμπινιώτης, συγχέοντας δηλαδή γλώσσα ελληνική εν γένει με μία διακριτή φάση της, τα αρχαία. Έξεστι…

Η όντως ευθύνη της αριστεράς

«Η ελληνική άκρα αριστερά (κομμουνιστική και αναρχοειδής) ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την επανεμφάνιση της άκρας δεξιάς και των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων» γράφει η Σώτη Τριανταφύλλου (23/8, στο protagon.gr), αναδιατυπώνοντας για πολλοστή φορά τη γνωστή θεωρία των δύο άκρων. Στη συνέχεια του άρθρου εγκαταλείπεται το «άκρα», μένει σκέτη η αριστερά, που για χάρη της, λέει, μετά το ’74 «εξέλιπε ο νόμος»: «για κάμποσες δεκαετίες, ο νόμος εξέλιπε και πάλι, αυτή τη φορά για χάρη της αριστεράς, μιας και πριν από το 1974, ο νόμος εξέλιπε για χάρη της άκρας δεξιάς», γράφει η Σ.Τρ., στη γραμμή τώρα της επίσης γνωστής θεωρίας για την «επάρατη» Μεταπολίτευση, μήτρα πάντων των δεινών.

Ας επαναλάβουμε τότε κι εμείς για πολλοστή φορά ότι η ακροδεξιά είναι μεν γέννημα θρέμμα ή έστω παραβλάστημα της δεξιάς, αλλά για τον πολιτικό εξαγνισμό της, άρα και για την άνοδό της, ευθύνεται πρώτα, χρονολογικά, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα ΜΜΕ και μεγάλη χορεία Πασοκικών και αριστερογενών διανοουμένων, έπειτα η θεωρία ακριβώς των δύο άκρων την οποία διακονεί και η Σ.Τρ., μαζί με την κατεδάφιση της Μεταπολίτευσης και έναν πάγιο πια, ισοπεδωτικό μέχρις αφελείας, αντιαριστερό λόγο που διατρέχει αυτές τις θεωρίες.

Άλλο όμως ήθελα να επισημάνω τώρα. Πως, αν έστω είναι θέμα εκτίμησης κατά πόσο ευθύνεται η αριστερά για την «επανεμφάνιση» της ακροδεξιάς, είναι αντικειμενικό δεδομένο ότι η αριστερά ευθύνεται για την ανάδειξη όλων αυτών που τώρα νιώθουν αποτροπιασμό ακόμα και στο όνομά της –ανάμεσά τους και η ίδια η Σ.Τρ. Αφού όλοι αυτοί, ακόμα και δηλωμένοι πλέον δεξιοί, στο εύφορο χώμα της «πολιτιστικής ηγεμονίας» της αριστεράς φύτρωσαν και έριξαν μπόι, στη συγκυρία της Μεταπολίτευσης χρωστούν το όνομα και την καριέρα τους. Ακόμα ακόμα, η ίδια η νεοορθοδοξία, φαινομενικά παράδοξο, στο λίπασμα της αριστεράς οφείλει την ακμή της.

Παλιό και γνωστό και σωστό: ο καθένας έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει, να μεταστραφεί· είναι ωστόσο στοιχειώδες θέμα ηθικής να δηλώνεται η μεταστροφή αυτή, να υπάρχει δηλαδή κάποια αυτοκριτική, κι όχι να ξαναγράφεται διά της σιωπής ακόμα και η προσωπική ιστορία καθενός, με μιαν αήθη δηλαδή ελαφρότητα, σαν τάχα πάντα τα ίδια να ’ταν, τάχα ο ίδιος πάντα ήταν, ο Μέγας Διορατικός.

Και ο Μπόμπος της στήλης

«Π@@@@ες μπλε», «τον παίρνουν», «σάλτα γαμήσου ρε μουνόπανο», από τα ελάχιστα της τελευταίας παραγωγής του Θανάση Χειμωνά. Μοναδικό σχόλιο της στήλης, μαζί και υπενθύμιση: ο Θ.Χ. είναι υπεύθυνος Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, μην τον αδικήσω, κάποια απ' αυτά αποτελούν μέρος πολιτικού συλλογισμού: "Η επικείμενη εισβολή στη Συρία θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Όλα τα άλλα είναι π@@@@ες μπλε".

Τόσο το χειρότερο όμως. (Αν τάχα υπάρχει κάτι καλύτερο σ' όλα αυτά.)

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών (14.9.2013)

tags: γλώσσα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)