to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 31.12.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Διεθνή

«Γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία απειλούν την εκεχειρία στη Συρία

Κυβερνητικές δυνάμεις και αντικαθεστωτικοί έχουν υπογράψει δύο διαφορετικές εκδοχές της συμφωνίας για την εκεχειρία στη Συρία, σύμφωνα με τους τελευταίους, ενώ η Δακασκός συνεχίζει να είναι θέατρο βομβαρδισμών και συγκρούσεων, με στόχο κυρίως μονάδες και θέσεις του πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα που παραμένει ασαφές εάν περιλαμβάνεται ή όχι στη συμφωνία.


Ανταρτικές ομάδες με κοινή τους ανακοίνωση το Σάββατο σημειώνουν ότι η συμφωνία για εκεχειρία που προώθησαν Ρωσία και Τουρκία θα αποδειχθεί «κενό γράμμα» εάν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του στην περιοχή της Δαμασκού.

«Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από το καθεστώς και οι βομβαρδισμοί και οι προσπάθειες επίθεσης σε περιοχές που ελέγχονται από εξεγερμένες ομάδες θα καταστήσουν τη συμφωνία άκυρη και κενή», όπως σημειώνεται.

Παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας από την Παρασκευή, η οποία φαίνεται να τηρείται εν γένει σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα βορειοδυτικά της Δαμασκού συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι επίγειες επιχειρήσεις, καθώς ο συριακός στρατός προσπαθεί να «καθαρίσει» και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μετά την επιτυχή επιχείρηση στο Χαλέπι.

Στην ανακοίνωση των ανταρτικών ομάδων, σημειώνεται ότι με το καθεστώς Άσαντ φαίνεται να υπογράφηκαν δύο διαφορετικές εκδοχές της συμφωνίας, μία από τις οποίες δεν περιλαμβάνει «σειρά σημαντικών και απαραίτητων σημείων που δεν είναι διαπραγματεύσιμα», χωρίς αυτά να προσδιορίζονται.

Σύγχυση υπάρχει και στο ποιες ανταρτικές ομάδες περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Εκτός του ISIS που θεωρείται εχθρός από το σύνολο σχεδόν των ανταρτικών ομάδων, σύμφωνα με το συριακό στρατό δεν περιλαμβάνεται το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η συριακή «εκδοχή» της Αλ Κάιντα.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα ωστόσο έχει μετονομαστεί σε Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ, προκειμένου να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επόμενη ημέρα στη Συρία και, σύμφωνα με κάποιους εκπροσώπους των ανταρτών, περιλαμβάνεται με τη νέα του μορφή στην συμφωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)