to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γκρινιάρηδες και μικρόψυχοι

Αλλά αυτοί είμαστε, που θα έλεγε κι ένας γνωστός. Μίζεροι, μικρόψυχοι και εαυτούληδες. Την πάρτη μας και μόνο αυτή κοιτάμε, χωρίς να βλέπουμε μπροστά


Είναι που το τελευταίο διάστημα έχουμε στρέψει όλη μας την προσοχή στο να βρούμε ποιο σούπερ μάρκετ έχει τα φθηνότερα μακαρόνια και χάνουμε τις μεγάλες και τις σημαντικές ειδήσεις. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό μας και στα της μικροοικονομίας μας, δεν βλέπουμε πέρα από το πορτοφόλι μας και χάνουμε τη μεγάλη, τη σημαντική εικόνα. Πάνω στην προσπάθεια της εξοικονόμησης έστω και ενός ευρώ, χάνουμε τις μεγάλες οικονομικές επιτυχίες που καταγράφουν οι στυλοβάτες της οικονομίας μας. Ρεκόρ κερδών, λέει, για τις τράπεζες. Στα ύψη τα κέρδη των παρόχων ενέργειας. Για ιστορικά κέρδη πανηγυρίζουν τα σούπερ μάρκετ και οι πολυεθνικές των τροφίμων κι εμείς τσαλαβουτάμε στα θολά νερά της γκρίνιας και της μουρμούρας, ανίκανοι να αντιληφθούμε το μέγεθος των επιτυχιών που κανονικά θα έπρεπε να μας κάνουν εθνικά υπερήφανους.

Αλλά αυτοί είμαστε, που θα έλεγε κι ένας γνωστός. Μίζεροι, μικρόψυχοι και εαυτούληδες. Την πάρτη μας και μόνο αυτή κοιτάμε, χωρίς να βλέπουμε μπροστά. Πάρτε, για παράδειγμα, τις τράπεζες. Σε μια εποχή που ακόμα κι αυτές οι τράπεζες στη «Μέκκα του καπιταλισμού» κατέγραφαν ζημιές, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πανηγύριζαν τη θεαματική αύξηση των κερδών τους.

Κι εμείς, αντί να χαρούμε με τη χαρά τους, στάζουμε χολή για το πώς η κυβέρνηση έβαλε πλάτη να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια και πώς τους επιτρέπει να χρεώνουν στον πολίτη τις ακριβότερες προμήθειες στον πλανήτη. Πάρτε και τις εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, που, μολονότι ανέβασαν τις τιμές και τις χρεώσεις στα ύψη προκαλώντας ηλεκτροσόκ στην κοινωνία, δεν έχασαν ούτε πενηνταράκι, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να επιδοτήσει με χρήματα των φορολογούμενων τις εξωφρενικές τιμές τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση ένα μπράβο δεν ακούστηκε για το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο από μια κοινωνία μικρόψυχη και κομπλεξική για τις επιτυχίες των άλλων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)