to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 14.01.2020

Πολιτική

Γκρίνια στη δεξιά πολυκατοικία: Εξωτερική πολιτική και αμβλώσεις στο προσκήνιο

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη δεν τρέφουν το εθνικό μας γόητρο. Αντιθέτως, προκαλούν ανησυχία και εκνευρισμό στη δεξιά... πολυκατοικία - Βολές και για το κόψιμο της σκοταδιστικής καμπάνιας κατά των αμβλώσεων στο Μετρό


Όταν έχεις στηρίξει το προεκλογικό σου αφήγημα σε εθνικιστικά συνθήματα περί ισχυρής Ελλάδας, έχεις κατέβει σε πορείες με μακεδονομάχους, μιλάς για αλλοίωση του πληθυσμού από το προσφυγικό και χαϊδεύεις το εκλογικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής, δεν είναι εύκολο να πουλήσεις μετά «λογική» και «συμβιβασμό». Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη δεν τρέφουν το εθνικό μας γόητρο. Αντιθέτως, προκαλούν ανησυχία και εκνευρισμό στη δεξιά... πολυκατοικία.

Για παράδειγμα, Τα Νέα εξηγούν πως θα πρέπει να δείξει ρεαλισμό η κυβέρνηση, να αποφύγει τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες περί απομόνωσης της Τουρκίας και να διώξει τους μύθους με τους οποίους πορεύεται. «Ο μύθος της Τουρκικής απομόνωσης» δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικός, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνος» προειδοποιεί ο Περικλή Δημητρόπουλου. Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη την άποψη ότι πρέπει να αναστοχαστεί άμεσα και να επαναπροσανατολίσει την εξωτερική της πολιτική η κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις από τον «ιστορικό δογματισμό» περί ουδετερότητας της Αμερικανικής στάσης, που έχει αποδειχθεί άλλωστε ψευδής.

Πιο ευγενικά το θέτει ο Θανάσης Τσεκούρας στο Πρώτο Θέμα: «Ούτε πήραμε τίποτα, ούτε ήταν δυνατόν να πάρουμε κάτι. Γιατί η Ελλάδα έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλά στην κλίμακα των ιεραρχήσεων της διεθνούς στρατηγικής των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τον «απρόβλεπτο» γείτονα, ο οποίος έχει αναβαθμίσει θεαματικά τη διεθνή παρουσία του. Μπορεί η πραγματικότητα να είναι δυσάρεστη, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα».

Βεβαίως δεν είναι όλοι οι ένοικοι ψύχραιμοι, ορισμένοι είναι νευρικοί. Ο Γιώργος Χαρβαλιάς και η εφημερίδα Δημοκρατία, για παράδειγμα, που βλέπουν να εξελίσσεται σε εφιάλτη το διπλωματικό κυνηγητό του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται μονίμως πέντε βλήματα μπροστά. Έχοντας κάνει το λάθος να δηλώσει προβλέψιμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για τον αρθρογράφο ένας άχρωμος πολιτικός διαχειριστής που τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση παραμένει «θεατής των εξελίξεων» για την εφημερίδα, κάνει κινήσεις μηδενικής αποτελεσματικότητας, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι «επικίνδυνος» αφού με τις δηλώσεις του δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της κυβέρνησης για την ΑΟΖ.

Βολές και για το κόψιμο της καμπάνιας κατά των αμβλώσεων στο Μετρό

Και για το θέμα των αμβλώσεων όμως, ο Κ. Καραμανλής δέχεται σφοδρή... «φιλελεύθερη» κριτική. Ο αρθρογράφος του Πρώτου Θέματος, Πέτρος Τρουπιώτης, αναρωτιέται πώς μπορεί μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να οδηγείται σε «απαγόρευση» -και μάλιστα με υπουργική οδηγία- της κυκλοφορίας μιας άποψης. «Αναρωτιέμαι δηλαδή, αν η ΝΔ πάρα και την τελευταία νίκη της συνεχίζει να είναι φοβική απέναντι στην αριστερά γενικότερα και επιδιώκει να έχει συνεχώς κάποια επιβεβαίωση από αυτήν, σε σχέση με την… προοδευτικότητα της». Ποια θα ήταν η άποψη του αρθρογράφου και της εφημερίδας αν στο Μετρό και τα λεωφορεία διεξάγονταν μια εθνικοσοσιαλιστική η ρατσιστική καμπάνια άραγε; Σε τι θα στηρίζονταν η «φιλελεύθερη» κριτική τους; Ρητορική η ερώτηση βεβαίως, αφού η εφημερίδα έχει δώσει τις απαντήσεις με τα πρωτοσέλιδα της εδώ και πολλά χρόνια.

Η Δημοκρατία πάλι θέτει το ερώτημα στο πρωτοσέλιδο της χωρίς περιστροφές: «Οι αριστεροί διατάζουν και η κυβέρνηση εκτελεί». Κατά την ίδια οι αφίσες κατέβηκαν με φοβική εντολή Καραμανλή «υποχωρώντας στις αναίτιες και ηθικοπλαστικές αντιδράσεις ορισμένων». Αν σας έμειναν ερωτηματικά για το ηθικοπλαστικόν του αιτήματος για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, δεν θα σας μείνει απορία μάλλον από τη καταγγελία της εφημερίδας περί στημένου διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κατά την εφημερίδα, ο διαγωνισμός έχει στηθεί έτσι ώστε να απευθύνεται σε τρεις μόνο εταιρείες, μια γερμανική και δυο γαλλικές και αφήνει υπόνοιες σκανδάλου. Δεν θα καταλάβει πολλά περισσότερα ο αναγνώστης του ρεπορτάζ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)