to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 23.07.2019

Διεθνή

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μπορείτε να αγνοείτε τα παιδιά, όχι, όμως, τους επιστήμονες

Η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε σήμερα πως δεν πειράζει εάν ορισμένα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αγνοούν τις προειδοποιήσεις της ίδιας και άλλων παιδιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο τους παρακάλεσε να ακούσουν με προσοχή τους επιστήμονες.


Ενόψει της ομιλίας της στο γαλλικό κοινοβούλιο, συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές εκτόξευσαν προσβολές και απείλησαν ότι θα σνομπάρουν τη 16χρονη, που ενέπνευσε ένα παγκόσμιο δίκτυο νεαρών διαδηλωτών για το κλίμα.

Προσκληθείσα από μια διακομματική ομάδα πολιτικών, η Τούνμπεργκ και άλλα παιδιά εκφώνησαν ομιλίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ αργότερα παρακολούθησαν από τα θεωρεία του κοινού την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

«Ορισμένοι άνθρωποι επέλεξαν να μην έρθουν εδώ σήμερα, ορισμένοι επέλεξαν να μην μας ακούσουν κι αυτό είναι εντάξει, στην τελική είμαστε απλά παιδιά, δεν χρειάζεται να μας ακούτε. Όμως, πρέπει να ακούτε τους επιστήμονες, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε» σημείωσε η Τούνμπεργκ.

Δύο ηγετικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αποκάλεσαν την Τούνμπεργκ «γκουρού της Αποκάλυψης» και «βραβείο Νόμπελ του φόβου». Ένας εξ αυτών κάλεσε τους συναδέλφους του βουλευτές να μποϊκοτάρουν την ομιλία της.

Την ίδια ώρα, ένας ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπε ότι είναι λάθος να φέρουμε την «Ιωάννα της Λωραίνης της κλιματικής αλλαγής, ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά».

Οικολόγοι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη συμφωνία CETA υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ μέσω της εισαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται υπό μη επιτρεπόμενες στην Ευρώπη συνθήκες.

«Γκρέτα ή CETA, εσείς επιλέγετε» δήλωσε ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά με σχετικά μικρή πλειοψηφία, 266 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, ενώ 69 βουλευτές της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είτε απείχαν είτε την καταψήφισαν.

«Εκείνοι που παριστάνουν πως δεν ακούνε τις προειδοποιήσεις των νέων κάνουν λάθος» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ματιέ Ορφελίν, που οργάνωσε την επίσκεψη της έφηβης ακτιβίστριας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)