to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 25.07.2019

Αθλητισμός

«Γκολ στη φτώχεια»: Η Εθνική Αστέγων συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κάρντιφ

Φορούν τη φανέλα τους με το λογότυπο της «Σχεδίας» και το νούμερό τους στην πλάτη κι ετοιμάζουν βαλίτσες για να αναχωρήσουν, σήμερα, για την Ουαλία, προκειμένου να βάλουν «γκολ στη φτώχεια».


Ο Γρηγόρης, ο Λευτέρης, ο Βλαδίμηρος, η Αγγελική, η Γαβριέλα - Αρετή, ο Χρήστος και ο έτερος Λευτέρης της αποστολής που απαρτίζει την Εθνική Αστέγων θα λάβουν μέρος στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, μία διοργάνωση που «σπάει» τα όρια μίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, αφού είναι πρωτίστως μία «εμπειρία ζωής» για όσους παίρνουν μέρος, όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο προπονητής της ομάδας (και πρώην παίκτης), Γιάννης Κώτσος.

«Μένει αυτό το ταξίδι μέσα σου και παίρνεις μαθήματα εκεί, που σου γίνονται βιώματα», λέει ο Γιάννης Κώτσος, με βάση την εμπειρία της δικής του συμμετοχής το 2009 και σημειώνει: «Δεν παίζουμε μπάλα για να γίνουμε καλύτεροι ποδοσφαιριστές αλλά καλύτεροι άνθρωποι».

«Δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα για να "σπάσουμε" τον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των ανθρώπων, έστω και για τις δύο αυτές ώρες την εβδομάδα που διαρκεί η προπόνηση», αναφέρει ο προπονητής της Εθνικής Αστέγων, τονίζοντας ότι «έτσι αισθάνονται πως υπάρχει ένας χώρος, όπου κανείς δεν τους κρίνει, κανείς δεν τους βάζει "ταμπέλες"».

Στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, μίας ομάδας όπου το φύλο δεν παίζει καμία σημασία, αφού είναι μεικτή, μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει αλλά για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχει μία σειρά προϋποθέσεων, εξηγεί ο κ. Κώτσος. Φέτος, τα μέλη της Εθνικής Αστέγων που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουαλίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη γης γης και κυρίως να πάρουν δύναμη κι ελπίδα πως το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Συνολικά συμμετέχουν 64 ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να βάλουν «Γκολ στη Φτώχεια» (Kick Out Poverty), όπως είναι και ο τίτλος της διοργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Αστέγων, μπορεί να μην έχει κατακτήσει -μέχρι στιγμής- κάποια αγωνιστική πρωτιά, είναι ωστόσο η μόνη στην ιστορία αυτού του κορυφαίου θεσμού κοινωνικού ποδοσφαίρου παγκοσμίως, που έχει κατακτήσει όχι μία αλλά πέντε φορές διακρίσεις και βραβεία για το «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Το τουρνουά ξεκινάει το Σάββατο 27 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου, οι δε αγώνες θα φιλοξενηθούν σε τρία ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα που θα έχουν στηθεί στο εμβληματικό Μπιουτ Παρκ, στην «καρδιά» της ουαλικής πρωτεύουσας.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» (www.facebook.com/shedia.streetpaper
και στο twitter @_shedia) όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (www.homelessworldcup.org).

Τις φωτογραφίες παραχώρησε το περιοδικό «Σχεδία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)