to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 16.12.2016

Πολιτική

Γκεζίνε Σβαν: «Είναι βάρβαρο να απορρίπτεις το χριστουγεννιάτικο δώρο για τους συνταξιούχους»

«Άκουσα ότι κάποιοι είναι αντίθετοι στο να δοθεί 13η σύνταξη στους Ελληνες χαμηλοσυνταξιούχους. Το βρίσκω βάρβαρο, τι άλλο μπορώ να πω... Αν θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους, ή όχι, δεν είναι καθοριστικό για το χρέος. Η άρνησή του είναι μια σκληράδα, η οποία είναι και ανόητη συν τοις άλλοις, διότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν λαό αντιμετωπίζοντάς τον με τέτοιον τρόπο» σημειώνει η Γκεζίνε Σβαν, υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία της γερμανικής Δημοκρατίας τo 2004 και το 2009.


«Είναι βάρβαρο να απορρίπτει κάποιος το δώρο των Χριστουγέννων στους Έλληνες συνταξιούχους» τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γκεζίνε Σβαν, καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και εξέχουσα προσωπικότητα και υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία της γερμανικής Δημοκρατίας τo 2004 και το 2009.

«Άκουσα ότι κάποιοι είναι αντίθετοι στο να δοθεί 13η σύνταξη στους Ελληνες χαμηλοσυνταξιούχους. Το βρίσκω βάρβαρο, τι άλλο μπορώ να πω... Αν θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους, ή όχι, δεν είναι καθοριστικό για το χρέος. Η άρνησή του είναι μια σκληράδα, η οποία είναι και ανόητη συν τοις άλλοις, διότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν λαό αντιμετωπίζοντάς τον με τέτοιον τρόπο» σημειώνει η Γκεζίνε Σβαν.

Εκτιμά ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά, διότι πρέπει αφενός να εφαρμόσει τις επιβληθείσες σκληρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι μη λειτουργικές για την οικονομία και κοινωνικά καταστρεπτικές, ενώ παράλληλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους φτωχότερους, να αποδώσει όσο γίνεται περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Γερμανίδα πολιτικός τάσσεται επίσης υπέρ μιας «ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό». Τονίζει: Έχω επιφυλάξεις για την ολική διαγραφή του χρέους, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση ζητά τώρα ελάφρυνση. Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για το θέμα της ανάπτυξης. Πρέπει να δοθεί στους επενδυτές η βεβαιότητα ότι δεν πρέπει να φοβούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τα επόμενα 10-15 χρόνια οικονομική κατάρρευση λόγω της αποπληρωμής χρεών».

Ερωτηθείσα για την εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να απορρίπτει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση τους χρέους, η Γκεζίνε Σβαν απαντά: «O κ. Σόιμπλε θα συνεχίσει να αποκλείει μια τέτοια συζήτηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές, διότι θα πρέπει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί. Γι αυτό και θεωρώ αναγκαίο να το κάνουμε θέμα προ των εκλογών για να δείξουμε πόσο καταστροφική είναι αυτή η πολιτική λιτότητας. Ο κ. Σόιμπλε έχει ακόμα τη φήμη στη Γερμανία ότι είναι ένας πολιτικός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Είμαι προσωπικά επιφυλακτική σε αυτό, διότι ενίσχυσε τις προκαταλήψεις απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η συνέντευξη της Γκεζίνε Σβαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

Ερ: Κυρία Σβάν, προς τα πού πάει, κατά την γνώμη σας, η Ευρώπη;

Απ: Η Ευρώπη θα πάει προς τα εκεί που την πάμε εμείς. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να επηρεάσουμε την πορεία της, αν όχι να την καθοδηγήσουμε. Ο κίνδυνος, ο οποίος ελλοχεύει, είναι ότι εάν δεν υπάρξει μια διαφορετική οικονομική πολιτική αλλά και μια διαφορετική πολιτιστική πολιτική, οι ακροδεξιοί θα συνεχίσουν να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη, η κοινωνική συνοχή θα αποδυναμώνεται και θα αυξηθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις κατά της ενοποίησης της Ευρώπης.

Ερ: Με ποιον τρόπο;

Απ: Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν όχι με ένα άλμα, αλλά βήμα-βήμα. Τα σύνορα κλείνουν και θα συνεχίσουν να κλείνουν, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται προκαταλήψεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Γι αυτό και πιστεύω ότι, δεδομένου του μεγάλου βάρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αποφάσεις της ΕΕ, ο μοχλός μπορεί να είναι το ειδικό βάρος της Γερμανίας, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ερ: Υπό την παρούσα κυβέρνηση;

Απ: Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτική. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε θα συνεχίσουν την πολιτική την οποία ακολουθούν. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να την επηρεάσουμε στους επόμενους μήνες, άρα πρέπει να αγωνιστούμε για την πολιτική αλλαγή στην Γερμανία.

Ερ: Τι μπορεί να γίνει βήμα-βήμα;

Απ: Πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή επενδυτική πολιτική, μια βιώσιμη λεπτομερή επενδυτική πολιτική, η οποία να αποτελέσει το έναυσμα για δημόσιες επενδύσεις. Πρέπει να εισαγάγουμε ευρωπαϊκά ομόλογα τα οποία να μην συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος εκάστου κράτους. Υποστηρίζω επίσης τις αποκεντρωμένες εξειδικευμένες επενδύσεις σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο, τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε και με την ενσωμάτωση προσφύγων. Προετοιμάζουμε τέτοια πιλοτικά σχέδια. Θα πρέπει επίσης να εξηγήσουμε αναλυτικά στους πολίτες με επιχειρήματα ποια προβλήματα έχει η κάθε χώρα, η Ιταλία, η Ελλάδα και το ότι Γερμανία με τα εμπορικά πλεονάσματά της δημιουργεί ελλείμματα στους άλλους, ώστε να καταπολεμήσουμε τις προκαταλήψεις.

Ερ: Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και τον τελευταίο καιρό συζητιέται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της. Το γνώμη έχετε επ΄αυτού;

Απ: Εάν αναλογισθούμε ότι η Γερμανία αποπλήρωσε την τελευταία δόση του δανείου της από τον πρώτο, όχι τον δεύτερο, παγκόσμιο πόλεμο, μόλις το 2015, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι αυτά τα δάνεια. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό. Έχω επιφυλάξεις για την ολική διαγραφή του χρέους, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση ζητά τώρα ελάφρυνση. Σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για το θέμα της ανάπτυξης. Πρέπει να δοθεί στους επενδυτές η βεβαιότητα ότι δεν πρέπει να φοβούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια οικονομική κατάρρευση λόγω της αποπληρωμής χρεών.

Ερ: O κ. Σόιμπλε απορρίπτει όμως κάθε συζήτηση για ελάφρυνση τους χρέους...

Απ: O κ. Σόιμπλε θα συνεχίσει τα αποκλείει μια τέτοια συζήτηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές, διότι θα πρέπει να φέρει το θέμα προ συζήτηση στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί. Γι αυτό και θεωρώ αναγκαίο να το κάνουμε θέμα προ των εκλογών για να δείξουμε πόσο καταστροφική είναι αυτή η πολιτική λιτότητας. Ο κ. Σόιμπλε έχει ακόμα τη φήμη στη Γερμανία ότι είναι ένας πολιτικός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Είμαι προσωπικά επιφυλακτική σε αυτό, διότι ενίσχυσε τις προκαταλήψεις απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερ: Πώς αξιολογείτε την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση;

Απ: Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά, διότι πρέπει αφενός να εφαρμόσει τις επιβληθείσες σκληρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι μη λειτουργικές για την οικονομία και κοινωνικά καταστροφικές, ενώ παράλληλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους φτωχότερους, να αποδώσει όσο γίνεται περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερ: Η χορήγηση 13ης σύνταξης, ή δώρου Χριστουγέννων, για τους χαμηλοσυνταξιούχους επικρίθηκε όμως σφοδρά από ορισμένους κύκλους...

Απ: Άκουσα ότι κάποιοι είναι αντίθετοι στο να δοθεί 13η σύνταξη στους Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους. Το βρίσκω βάρβαρο, τι άλλο μπορώ να πω. Αν θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους, ή όχι, δεν είναι καθοριστικό για το χρέος. Η άρνησή του είναι μια σκληράδα, η οποία είναι και ανόητη συν τοις άλλοις, διότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν λαό αντιμετωπίζοντάς τον με τέτοιον τρόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)