to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:16 | 05.03.2018

Αθλητισμός

Σήμερα η απόφαση για το ντέρμπι της Τούμπας που... δεν έγινε ποτέ

Aργά το απόγευμα της Παρασκευής (2/3) oλοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των γεγονότων της Τούμπας, το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, που είχαν ως συνέπεια τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι - Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League θα ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα (5/3)


Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (2/3) η εκδίκαση της υπόθεσης των γεγονότων της Τούμπας, το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, που είχαν ως συνέπεια τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα (5/3).

Η συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή, Αλέξανδρου Αρετόπουλου, το περιεχόμενο της οποίας γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της διαδικασίας, άλλαξε εντελώς τα πράγματα, με τον ΠΑΟΚ να ζητά αναβολή της εκδίκασης (ο Ολυμπιακός δεν ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο), η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη δικαστή, Μαρία Σκολαρίκη.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Μάκη Γκαγκάτση και τους νομικούς, Αχιλλέα Μαυρομμάτη, Λάμπρο Μπίρδα, Νίκο Παπαδόπουλο, Χρήστο Παπαθωμά, και Άγγελο Κωνσταντινίδη. Τον Ολυμπιακό εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Βασίλης Δημακόπουλος, Αργύρης Λίβας, ενώ το παρόν έδωσε και ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ, Κώστας Καραπαπάς.

Η συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή της αναμέτρησης, Αλέξανδρου Αρετόπουλου, ανέφερε ότι δεν ξεκίνησε τον αγώνα λόγω του τραυματισμού αξιωματούχου ομάδας (εν προκειμένω του προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρσία), ο οποίος -όπως αναφέρεται- ήταν κανονικά δηλωμένος στο φύλλο αγώνα (αντικατέστησε τον Χρήστο Κόντη) εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Οπότε ορθώς βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο κατά την είσοδο των δύο ομάδων, κάτι το οποίο δεν είχε αναγραφεί αρχικά στο φύλλο αγώνα.

Οι αντιδράσεις των «ασπρόμαυρων» ήταν έντονες. Η θέση του ΠΑΟΚ δια στόματος του Αχιλλέα Μαυρομμάτη υπήρξε η εξής: «Με έκπληξη πήραμε την συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή. Αγνοούμε το πώς ζητήθηκε. Δεν συνέτρεχαν λόγοι για να ζητηθεί συμπληρωματική έκθεση.

Ζητούμε να αναβληθεί ή να διακοπεί η εκδίκαση για να κληθεί ο Αρετόπουλος και να εξεταστεί. Γιατί άλλα έγραψε στο φύλλο αγώνα και άλλα λέει στη νέα έκθεση. Επίσης, ζητούμε να κληθεί ο προπονητής του Ολυμπιακού. Να κληθεί και ο ιατρός του αγώνα. Είναι ύπουλη η συμπληρωματική έκθεση Αρετόπουλου».

Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, ανέφερε: «Το γεγονός είναι, τουλάχιστον, ύποπτο. Έκανε τέσσερις ώρες για να κλείσει το φύλλο αγώνα, θα μπορούσε να τα γράψει εκείνη τη στιγμή. Έρχεται μετά από πέντε ημέρες με συμπληρωματική έκθεση που αντικρούεται με την αρχική. Είναι ύποπτο. Υπό ποιες πιέσεις γράφτηκε η συμπληρωματική; Πώς ζητήθηκε; Δεν έχουμε ξαναδεί τόσα χρόνια συμπληρωματική έκθεση διαιτητή».

Περίπου για μισή ώρα διεκόπη η διαδικασία μετά την απόρριψη του αιτήματος για αναβολή της, προκειμένου να προετοιμαστούν οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο ομάδων. Τόσο ο Μάκης Γκαγκάτσης, όσο και ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης ζήτησαν να κατακυρωθεί ο αγώνας υπέρ του ΠΑΟΚ, ενώ αμφισβήτησαν έντονα τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία!

Έπεσαν κάποια χαρτάκια. Σε όλα τα γήπεδα πέφτουν ρολά ταμειακών μηχανών. Στη σύσκεψη των μέτρων τάξης, είπαν ότι θα φύγουν με την πρώτη ευκαιρία. Δεν ήθελαν να παίξουν. Είναι όλο μεθοδευμένο. Δεν υπάρχει τραυματισμός. Το οίδημα μπορεί να δημιουργήθηκε μέσα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού! Στον αγωνιστικό χώρο η χαρτοταινία δεν φαίνεται με σαφήνεια σε ποιο σημείο έρχεται σε επαφή. Ο Καραπαπάς φώναζε... "να μείνει κάτω, να μείνει κάτω?,» υποστήριξε ο Μάκης Γκαγκάτσης.

Τι υποστήριξε ο Ολυμπιακός Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού χαρακτήρισαν «αβάσιμη την ένσταση του ΠΑΟΚ» συμπληρώνοντας πως «η διόρθωση στη λίστα των αξιωματούχων είναι εκ παραδρομής. Η παραβίαση της προθεσμίας στη δήλωση της λίστας, δεν παράγει ακυρότητα του φύλλου αγώνα.

Ο τραυματισμός βεβαιώνεται πολλαπλώς και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης, η μη έναρξη ενός αγώνα εξισούται με μια διακοπή αγώνα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο: η ματαίωση του αγώνα. Άρα η μη έναρξη, είναι και διακοπή.

Ο τραυματισμός αποδεικνύεται από σειρά εγγράφων. Αν ο Ολυμπιακός ήταν υπαίτιος, θα έπρεπε να εμφανιστεί ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο και να ζητήσει να ξεκινήσει τι ματς. Και ο Ολυμπιακός να μην εμφανιστεί. Δεν ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο ο διαιτητής».

Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε ποτέ και επί της ουσίας θα παιχθεί στις δικαστικές αίθουσες, με τις δύο πλευρές να ετοιμάζονται να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους, προκειμένου να κερδίσουν τη «μάχη». 

Τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και ο Ολυμπιακός, βρίσκονται από τις 16.00 στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League με τις δύο ΠΑΕ, όπως δείχνουν τις τελευταίες μέρες, να διεκδικούν την «δικαίωση» τους και να πηγαίνουν με διαφορετική ατζέντα. 

Ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία την ομάδα της Θεσσαλονίκης με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 3, εδάφιο (ε) του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, που αναφέρει: «Εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές». 

Επίσης, η κλήση σε απολογία επικαλείται το άρθρο 21, παράγραφος 3 του ΚΑΠ, που προβλέπει μηδενισμό για την ομάδα που κρίνεται υπαίτια για τη μη διεξαγωγή (ή τη διακοπή) ενός αγώνα. 

Τα επιχειρήματα του ΠΑΟΚ 

Η στρατηγική του ΠΑΟΚ θα στηριχθεί σε τρία διαφορετικά σημεία, με κύριο άξονα ότι δεν τραυματίστηκε ποτέ ο Γκαρθία. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα η ασπρόμαυρη ΠΑΕ προσπαθεί να το εκφράσει μέσω των ανακοινώσεων, των βίντεο και των θέσεων που διαρρέονται στον Τύπο. 

Οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ μάλιστα, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και το επιχείρημα περί αυτοτραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία, επικαλούμενοι ότι ο Ισπανός προπονητής εξετάστηκε 15 λεπτά μετά το αντικείμενο που δέχθηκε από τον γιατρό του αγώνα. 

Για να στηρίξουν το επιχείρημα τους, θα παρουσιάσουν τα βίντεο που δείχνουν σύμφωνα με όσα πιστεύουν, ότι δηλαδή δεν έχει βρει το ρολό ταμειακής τον Γκαρθία στο πρόσωπο και επιπλέον θα καταθέσουν φωτογραφίες οι οποίες θα δείχνουν τον Ισπανό προπονητή να πιάνει το πρόσωπο του σε διαφορετικά σημεία, για να πείσουν ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός τραυματισμός. 

Ακόμα ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο ΠΑΟΚ θα είναι εκείνο της παράνομης παρουσίας του Γκαρθία στον αγωνιστικό χώρο, θεωρώντας εκπρόθεσμη την δήλωση του στο Φύλλο Αγώνα μετά την λανθασμένη πρώτη δήλωση στη λίστα αξιωματούχων. 

 

Τέλος, αναμένεται να στηριχθούν και στη φράση του Σάββα Θεοδωρίδη όπως αυτή μεταφέρθηκε στην τηλεοπτική μετάδοση, αφού θεωρούν ότι το «παίρνω την ομάδα και φεύγω», αποτελεί την αποχώρηση του Ολυμπιακού πριν αποφασίσει σχετικά ο διαιτητής Αρετόπουλος. 

Τα επιχειρήματα του Ολυμπιακού 

Τη δική του θέση για τα πράγματα θα κληθεί να καταθέσει και ο Ολυμπιακός, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν ισχυρά αποδεικτικά σχετικά με την υπαιτιότητα του ΠΑΟΚ για τη μη διεξαγωγή του αγώνα. 

Οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να παρουσιάσουν στο δικαστήριο όλο το υλικό που αποδεικνύει τον τραυματισμό του Γκαρθία και αυτό είναι τόσο τα βίντεο, όσο και οι φωτογραφίες που έδειχναν την εσωτερική αμυχή στο εσωτερικό του άνω χείλους του Ισπανού προπονητή. 

Η ΠΑΕ επίσης, αναμένεται να καταθέσει και την σχετική γνωμάτευση του Διαβαλκανικού, που αναφέρει για «οίδημα άνω χείλους αριστερά, με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου, ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυγεναλγία, ζάλη, ναυτία, 24ωρη παρακολούθηση» 

Το δυνατό χαρτί του Ολυμπιακού, που θεωρούν στην ΠΑΕ ότι δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι η έκθεση της ιατροδικαστού. Η Ελένη Ζαγκελίδου κάνει λόγο για «κάκωση προσώπου», αναφέροντας αναλυτικά τα παρακάτω: 

«Από την εξέταση του στις 26/2/18 προέκυψε διακριτή, κάκωση προσώπου (θλαστική εξοίδηση του άνω χείλους του στόματος αριστερά και επιπολής τραύμα του βλεννογόνου του άνω χείλους του στόματος αριστερά, σε έδαφος εξοίδησης/εκχύμωσης), με αναφερόμενο άλγος κεφαλής, άλγος αυχένα και άλγος (αρ) κροταφογναθικής άρθρωσης. Έφερε αυχενικό κηδεμόνα. Ο απεικονιστικός έλεγχος και συγκεκριμένα η αξονική τομογραφία ΑΜΣΣ (αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης), από 27/2/18, ανέδειξε εικόνα ήπιου ευθειασμού. Για την αποδρομή των παραπάνω κακώσεων απαιτείται κατά προσέγγιση χρόνος μιας εβδομάδος εξαιρέσει επιπλοκών» 

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα ο δικαστής θα πάρει σήμερα την απόφαση. 

(με πληροφορίες από sport-fm)

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)