to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 18.12.2016

Πολιτική

Γκάμπι Τσίμερ: «H Eυρώπη καταστρέφεται από τους εθνικούς εγωισμούς σε βάρος των Ελλήνων»

«Είμαι αγανακτισμένη για το γεγονός ότι το μεγάλο όραμα της Ευρώπης καταστρέφεται από εθνικούς εγωισμούς σε βάρος των Ελλήνων», επισημαίνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της συνομοσπονδιακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο.


Χαρακτηρίζει δραματικό το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα προχωρά δια πυρός και σιδήρου και εκφράζει τη λύπη της, διότι οι 27 άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να βλέπουν ότι αυτό το οποίο υφίσταται η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτούς και δεν δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, έκανε λόγο για «καθαρό εκβιασμό» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται εξαιρετικά λογικά και θέλει να δώσει κάτι από το πλεόνασμα και θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε αυτό. Πρέπει να αντιδράσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η κ. Τσίμερ ασκεί δριμεία κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική των Μέρκελ-Σόιμπλε λέγοντας ότι είναι όμηροι της δικής τους ιδεολογίας. «Η Ευρώπη»- θα πει- «είναι κατ΄ αυτούς χώρος για ανταγωνιστικότητα, αλλά οι άνθρωποι ματώνουν έτσι. Γι’ αυτούς όμως οι άνθρωποι είναι απλές παράπλευρες απώλειες, όπως στον πόλεμο».

Η συνέντευξη της Γκάμπι Τσίμερ στον Αντώνη Πολυχρονάκη του ΑΠΕ:

To θέμα του πέμπτου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο είναι η "Δημιουργία αριστερών συμμαχιών" στην Ευρώπη. Πως το αντιλαμβάνεστε ακριβώς;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει δυστυχώς τον κίνδυνο να διαλυθεί για τους λόγους και τις αξίες που δημιουργήθηκε αλλά δεν εφαρμόζονται, και η άκρα δεξιά εμφανίζεται ως υπερασπιστής τους, λέγοντας πως μπορούν να το κάνουν με την επιστροφή στα εθνικά κράτη. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι μια πλατιά εναλλακτική δημοκρατική, αριστερή συμμαχία, η οποία να πείσει ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και δεν χρειάζεται οι πολίτες να φοβούνται γι΄ αυτό που θα έρθει αύριο.

Πώς θα βγούμε από την παρούσα κρίση στην Ευρώπη;

Ιδίως οι Γερμανοί αριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, τα αριστερά και οικολογικά κινήματα, τα συνδικάτα, πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού για την πολιτική αλλαγή. Χωρίς κυβερνητική αλλαγή στην Γερμανία, είναι δύσκολη η αλλαγή και στην Ευρώπη. Αν δεν καταφέρουμε να αντιληφθούν οι πολίτες ότι το θέμα δεν είναι μόνον λ.χ. οι συντάξεις στην Γερμανία, αλλά πρόκειται για κοινά πανευρωπαϊκά προβλήματα, θα χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια.

Είστε δηλαδή υπέρ ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού...

Είμαι υπέρ μιας κοκκινο-κοκκινο-πράσινης κυβέρνησης αν το επιτρέψουν βέβαια οι αριθμοί. Η Μέρκελ πρέπει να φύγει. Ακόμα περισσότερο πρέπει να φύγει ο Σόιμπλε, διότι είναι αυτός ο οποίος βάζει διαρκώς εμπόδια χωρίς να σκέφτεται τις κοινωνικές συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν τον ενδιαφέρει...

Και αρκεί αυτό;

Και στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζονται αλλαγές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν γίνουν πολιτικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη. Τα αριστερά κόμματα δεν πρέπει να επικεντρώνουν μόνον σε εθνικά προβλήματα διότι είναι κοινά, πανευρωπαϊκά, και πρέπει να επιλύονται από κοινού. Μόνον έτσι θα ανατρέψουμε τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έχω την εμπειρία ότι δεν μου επετράπει  στο Ε.Κ να οργανώσω μια έκθεση για τη φτώχεια στην Πολωνία, διότι δεν ήταν δικό μου θέμα ως Γερμανίδας. Τα προνόμια που έχει η Γερμανία από το πλεονάζον εμπορικό ισοζύγιο πρέπει να αξιοποιηθούν για ολόκληρη την Ευρώπη. Ξεπεράσαμε την κρίση στην Γερμανία σε βάρος άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτή την αλήθεια πρέπει να την λέει ανοικτά η γερμανική Αριστερά.

Φαντάζεστε δηλαδή την γερμανική Αριστερά ως ένα είδος ατμομηχανής για μια νέα πιο κοινωνική Ευρώπη...

Το κεφάλαιο είναι παντού οργανωμένο, είναι καιρός να το κάνει και η Αριστερά.

Είστε αισιόδοξη, δεδομένου ότι κάποια αριστερά κόμματα σε ορισμένες χώρες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί;

Η Αριστερά πρέπει να πάψει να οριοθετείται με αυστηρά ιδεολογικά σύνορα, πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να ανακαλύπτει τα κοινά σημεία και να αγωνίζεται από κοινού με άλλους γι’ αυτά.

Και με τους σοσιαλδημοκράτες δηλαδή;

Δεν πρέπει να καθοδηγούμεθα από αυτούς, αλλά πρέπει να υποστηρίζουμε μαζί τα αιτήματα των συνδικάτων. Υπάρχουν πολλά κοινά θέματα για τα οποία μπορούμε να παλεύουμε μαζί και να είμαστε εταίροι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι στην εξουσία υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Πρόκειται, δε, για ένα μοναδικό πείραμα στη Ευρώπη. Πώς την αξιολογείτε;

Δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω την ελληνική κυβέρνηση. Παρακολουθώ, όμως, τον αγώνα της να αξιοποιήσει το ελάχιστο περιθώριο που έχει για να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων και βλέπω καθαρά του εκβιασμούς των θεσμών. Είναι δραματικό το γεγονός ότι προχωρά δια πυρός και σιδήρου και ανησυχώ. Έχω όμως έναν τεράστιο σεβασμό στον τρόπο με τον οποίο αντιστέκεται και δεν αποδέχεται τα πάντα. Λυπούμε βαθύτατα, διότι οι 27 άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να βλέπουν ότι αυτό το οποίο υφίσταται η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτούς και δεν δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Πρόκειται για ένα οχυρό διατήρησης της εξουσίας σε βάρος του ελληνικού λαού. Το βρίσκω αηδιαστικό ως Ευρωπαία. Είμαι αγανακτισμένη για το γεγονός ότι το μεγάλο όραμα της ενωμένης Ευρώπης καταστρέφεται από εθνικούς εγωισμούς σε βάρος των Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστες δυνατότητες να ανατρέψει τέτοιες αποφάσεις, αλλά πρέπει και εμείς ως Αριστερά να βοηθήσουμε.

Γνωρίζετε τις αντιδράσεις κατά της απόφασής της να δώσει δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους. Πώς το κρίνετε;

Μα παγώνουν τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό! Αλλά που είναι η δική μας αντίδραση. Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται εξαιρετικά λογικά και θέλει να δώσει κάτι από το πλεόνασμα και θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε αυτό. Πρέπει να αντιδράσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε άμεσα όλα τα κόμματα, ώστε να πιέσουμε για να μην χαθεί η ελπίδα των Ελλήνων. Έτσι καταστρέφεται όχι μόνον η Ελλάδα αλλά ολόκληρη Ευρώπη.

Από ποιόν προέρχονται κυρίως οι αντιδράσεις;

Νομίζω από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και δεν είναι βέβαια καθόλου χριστιανικό εκ μέρους τους. Θέλω να επισημάνω και το γεγονός ότι το θέμα δεν αναφέρεται εκτενώς στον γερμανικό τύπο. Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες το αγνοούν. Πρέπει να κάνουμε μια καμπάνια, διότι εδώ πρόκειται για άρνηση της ανθρωπιάς πλέον. Με θυμώνει πολύ αυτό. Πρέπει να καταγγείλουμε αυτούς που καταστρέφουν την Ευρώπη και δεν είναι βέβαια εκείνοι οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τους συνταξιούχους, ούτε βέβαια οι ίδιοι οι πενόμενοι Έλληνες συνταξιούχοι.

Και γιατί δεν βλέπουν η κ. Μερκελ και ο κ. Σόιμπλε τις συνέπειες της πολιτικής τους, γιατί το κάνουν κατά την γνώμη σας;

Διότι είναι όμηροι της δικής τους ιδεολογίας. Πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η απλώς η εσωτερική αγορά. Οι κοινωνικές αξίες υποτιμούνται. Η Ευρώπη κατ΄ αυτούς είναι χώρος για ανταγωνιστικότητα, αλλά οι άνθρωποι ματώνουν έτσι. Γι’ αυτούς όμως οι άνθρωποι είναι απλές παράπλευρες απώλειες, όπως στον πόλεμο. Αυτή δεν είναι όμως η  Ευρώπη που χρειαζόμαστε. Θέλουμε μια Ευρώπη με βιώσιμη και οικολογική ανάπτυξη για όλους, η οποία να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις αγορές. Ακόμα και στην Γερμανία έχουμε αύξηση της φτώχειας. Δεν θέλουμε την διάσπαση της Ευρώπης και την επιστροφή στα εθνικά κράτη, αλλά μιαν ενωμένη Ευρώπη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης . 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)