to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 06.02.2019

Κοινωνία

Γηροκομείο Αθηνών: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του κράτους πρόνοιας

Το γνωστό θέμα της διάσωσης του Γηροκομείου Αθηνών ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων Άνω Αμπελοκήπων, αλλά και τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στη Βουλή για το θέμα.


Το Γηροκομείο Αθηνών οδηγείται σταδιακά εδώ και 10 χρόνια στη συρρίκνωση. Από τις εννέα πτέρυγές του λειτουργούν μόνο δύο και φιλοξενεί περίπου 100 ηλικιωμένους, ενώ πριν από 13 χρόνια φιλοξενούσε 450. Το σκανδαλώδες είναι ότι το Γηροκομείο έχει περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση, αν και διαθέτει 900 τουλάχιστον κτήρια αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα ανεκτίμητης αξίας στο Ψυχικό, 11 κτήρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα.

Ερευνάται από τη Δικαιοσύνη

Η διοίκηση υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα οδήγησε το Γηροκομείο σε άθλια κατάσταση το 2015. Τα πεπραγμένα της διοίκησής του, άλλωστε, ερευνώνται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ έχει παραπεμφθεί για σειρά κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων, απιστία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο δήμος, ως εποπτεύουσα αρχή, το 2016 όρισε προσωρινή διαχειριστική επιτροπή, προκειμένου να διενεργήσει εκλογές. Έτσι ξεκίνησε ο διορισμός προσωρινών διοικήσεων από το Πρωτοδικείο Αθηνών, μια διαδικασία αλυσιτελής. Από τον Απρίλιο του 2017 έως σήμερα έχουν οριστεί τέσσερις προσωρινές διοικήσεις με δικαστικές αποφάσεις που δεν κατάφεραν να διενεργήσουν εκλογές. Ταυτόχρονα, η μια διοίκηση στρέφεται δικαστικά κατά της άλλης, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνεται η συνταγματική πρόνοια για αυτόνομη και δημοκρατική λειτουργία.
«Το Γηροκομείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του κράτους πρόνοιας. Ως ναυαρχίδα του προνοιακού ιδρυματικού κράτους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφικής πολιτικής που αναθέτει την ιδρυματική πρόνοια σε ιδιωτικά σωματεία φιλανθρωπικού σκοπού. Αυτό αποδεικνύουν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, που ήδη ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη διάσωση του Γηροκομείου» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, που από την πρώτη στιγμή έχει ενδιαφερθεί για το θέμα. Μέλη και φίλοι της δημοτικής παράταξης έπαιξαν άλλωστε ενεργό ρόλο στην πρώτη προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου με σκοπό τη διάσωσή του.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι δύο εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων (ο Π. Κωνσταντίνου και ο Ν. Σοφιανός), καθώς και δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και η Ελένη Πορτάλιου από την Ανοιχτή Πόλη, δικάζονται με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, ύστερα από μήνυση του υπόδικου αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, η οποία αφορά τις καταγγελίες που διατύπωσαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Μάιο του 2013 σχετικά με το καθεστώς κακοδιαχείρισης.

Η Ανοιχτή Πόλη στο πλευρό των κατοίκων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων πραγματοποίησε διαμαρτυρία απαιτώντας «άμεσα μέτρα για να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν και να δεχθούν υπερήλικες που αυτή τη στιγμή είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ».
Στη συγκέντρωση στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, συμμετείχαν μέλη της Ανοιχτής Πόλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ μαζί με τους κατοίκους των Άνω Αμπελοκήπων στην κινητοποίηση για το Γηροκομείο. Το Γηροκομείο πρέπει να ανοίξει, πρέπει να επαναλειτουργήσει ουσιαστικά για όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτούς τους αγώνες για μία πόλη ανθρώπινη» δήλωσε με αφορμή την κινητοποίηση.

Αναγκαία η μεγάλη κοινοβουλευτική συναίνεση

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου το Γηροκομείο Αθηνών να περιέλθει στην εποπτεία του Δημοσίου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη.
Χαρακτηριστικές του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Γηροκομείο Αθηνών είναι οι περιγραφές που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία είπε ότι, μέχρι την αποκατάσταση της τροφοδοσίας που επιτεύχθηκε με παρέμβαση του υπουργείου παρόλο που δεν είναι αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, βρήκε ηλικιωμένους υποσιτισμένους που διαμαρτύρονταν ότι πεινούν.
Η Θ. Φωτίου δεσμεύτηκε ότι η λύση θα επιχειρηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης και ενημέρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει στα χέρια του σχέδιο που επεξεργάστηκε το προηγούμενο διάστημα για να μπορεί να παρέμβει εφεξής το κράτος.  Τόνισε, όμως, ότι προϋπόθεση για τη λύση διά της νομοθετικής οδού είναι η επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.
Η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι «είναι η ώρα που θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα χρειαστούμε μεγάλη συναίνεση στη Βουλή», τονίζοντας ότι «το Γηροκομείο Αθηνών είναι η ναυαρχίδα του προνοιακού ιδρυματικού κράτους που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση και το οποίο ανέθετε την ιδρυματική πρόνοια σε ιδιωτικά σωματεία φιλανθρωπικού σκοπού».
Σήμερα είναι καταγεγραμμένα 1.600 τέτοια ιδρύματα στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο, καθώς έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των Ιδρυμάτων ΝΠΙΔ και ετοιμάζεται η νομοθετική παρέμβαση που θα υποχρεώνει αυτά τα ιδρύματα που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες να πιστοποιούνται.
Η Θ. Φωτίου φωτογράφισε, επίσης, και το σκεπτικό και νομοθετικής παρέμβασης που προετοιμάζεται για να υπάρξει έλεγχος στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση της τεράστιας περιουσίας που διαθέτουν τα Ιδρύματα αυτά και που, έως σήμερα, γινόταν χωρίς κανέναν έλεγχο.
Μαρία Λυκούρα - ΕΠΟΧΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)