to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γηροκομείο Αθηνών: Ευθύνες για την καθυστέρηση εξυγίανσης

Παρά τις προσπάθειες των μελών της προσωρινής διοίκησης αλλά και του σωματείου εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών η θητεία της λήγει με απόφαση Καμίνη και μέχρι τις 26 Μαρτίου θα έχει γίνει η Γενική Συνέλευση και η εκλογή της νέας 11μελούς διοίκησης.


Tο θέμα του Γηροκομείου Αθηνών μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για το όργιο κακοδιαχείρισης της περιουσίας του και για τα χρέη που έπληξαν την ίδια τη λειτουργία του. Σε εξέλιξη είναι άλλωστε δικαστική διαμάχη μεταξύ της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και της προηγούμενης διοίκησης με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Πρ. Μπούμπα, ο οποίος διώκεται για κακουργηματικές πράξεις.

Για τις εξελίξεις μιλήσαμε με τον Γιώργο Σαγρεδάκη, κάτοικο της περιοχής Αμπελοκήπων, μέλος της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη και της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Γηροκομείου. Αρχικώς μας τόνισε τις ευθύνες του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη για την καθυστέρηση της απόφασης καθαίρεσης της προηγούμενης διοίκησης, αίτημα που επανειλημμένως είχε θέσει και η Ανοιχτή Πόλη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Επίσης, δήλωσε αγανακτισμένος με την άρνηση της δημοτικής αρχής να δώσει εξάμηνη παράταση στη λειτουργία της προσωρινής διοίκησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την κακοδιαχείριση ετών και να προχωρήσει η εκκαθάριση, αλλά και να καταγραφούν και τα ακίνητα που έχουν κληροδοτηθεί στην Ελεήμονα Εταιρεία, στην οποία ανήκει και το Γηροκομείο Αθηνών, ώστε να δημιουργηθεί το σχετικό μητρώο.

Παρά τις προσπάθειες των μελών της προσωρινής διοίκησης αλλά και του σωματείου εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών η θητεία της λήγει με απόφαση Καμίνη και μέχρι τις 26 Μαρτίου θα έχει γίνει η Γενική Συνέλευση και η εκλογή της νέας 11μελούς διοίκησης.

Όπως μας τόνισε ο Γ. Σαγρεδάκης, η νέα διοίκηση πρέπει να επιτελέσει σημαντικό έργο που πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου.

Με τη μείωση των τροφείων είναι δυνατόν να αυξηθούν οι τρόφιμοι που τώρα είναι μόλις 100, ενώ μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 550 ανθρώπων με το 30% εξ αυτών άπορων. Είναι επίσης αναγκαίο να πιστοποιηθούν τα κτίρια ώστε να είναι δυνατή και η εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πολιτεία. Αναγκαία κρίνεται και η χρήση επιπλέον πτερύγων του Γηροκομείου, αφού λειτουργούν μόνο 3 από τις 8 που θα ήταν εφικτό να λειτουργήσουν. Όπως τόνισε ο Γ. Σαγραδάκης, τα κτίρια επαρκούν για να παρασκευάζονται εντός του ιδρύματος τα γεύματα των τροφίμων. Έμφαση έδωσε επίσης στην ανάγκη τόσο να πληρώνεται κανονικά η μισθοδοσία όσο και στο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας.

Πάνω απ' όλα ο Γ. Σαγραδάκης τόνισε ότι το σημαντικό έργο που πρέπει να αναλάβει η νέα διοίκηση είναι η οικονομική εξυγίανση, αλλά και η συγκρότηση δικλίδων ασφαλείας, προκειμένου να μην υπάρξει περιθώριο να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά της προηγούμενης διοίκησης.


 

Τέλος σε φαινόμενα κακονομίας και κακοδιαχείρισης

Το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών και της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του είχε συζητηθεί και στη Βουλή στις αρχές Δεκέμβρη του 2016, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα. Τότε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει κανόνες διαφάνειας στα ιδρύματα πρόνοιας ΝΠΙΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στον κοινωνικό ρόλο τους και να μπει τέλος σε φαινόμενα κακονομίας και κακοδιαχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επεξεργάζεται νόμο, ο οποίος θα εκσυγχρονίζει και θα δημιουργεί ένα νέο καθεστώς διαφανές, με σαφείς κανόνες λειτουργίας εργασιακών σχέσεων, διαχείρισης, αξιολόγησης και με έλεγχο όλων των ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να μπει σε διαβούλευση τους επόμενους μήνες.  

Η νομοθετική ρύθμιση

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου νομοθετική ρύθμιση για τα νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και τα οποία υπάγονται πλέον στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συστάθηκε επίσης Εθνικό Μητρώο ιδιωτικών φορέων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι φορείς υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Εθνικού Μητρώου και να δηλώνουν την ταυτότητα του φορέα, όπως επωνυµία, γεωγραφική εµβέλεια δράσης, τις παρεχόµενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, τον αριθµό ωφελούµενων - ληπτών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, τον αριθµό και ειδικότητες εργαζοµένων και προσωπικού παροχής εθελοντικών υπηρεσιών, οικονοµικά στοιχεία, όπως πόροι χρηµατοδότησης, στοιχεία ισολογισµού και απολογισµού, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τη δυναµικότητα θέσεων, κλινών. Επίσης, οι εγγεγραµµένοι φορείς υποχρεούνται να ενηµερώνουν σε πραγµατικό χρόνο το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο για οποιαδήποτε αλλαγή στοιχείων τους.


 


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)