to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 19.03.2015

πηγή: capital.gr

Πολιτική

Γιούνκερ: Θα πω στον Τσίπρα ότι πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις

Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1


Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε (σσ στη συνάντηση Κορυφής) στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς τι σκοπεύει να πει απόψε στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν».

Επιπλέον όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο, ξεκαθάρισε ότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν μπορεί αν είναι σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, τονίζοντας πάντως πως «πρόκειται για έναν διάλογο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».

Ο Juncker αναγνώρισε ότι η  Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων», ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο σεισμό στον ορίζοντα εξαιτίας της Ελλάδας γιατί όπως εξήγησε έχουν ληφθεί ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. «Εάν», όπως είπε «υπάρξει κρίση».

Τέλος, ο Juncker χαρακτήρισε «νομικό πρόβλημα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία το θέμα με τις αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε ότι «το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)