to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 02.11.2018

Διεθνή

Γιούνκερ: Μια αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα ήταν αυτοκτονία

Πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν επιπτώσεις από τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό


Δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ιταλία το ευρώ καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία, αλλά το γεγονός ότι η Ρώμη αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα έχει επιπτώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε σχόλια που μεταδόθηκαν σήμερα.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που περιλαμβάνει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,4% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει απορρίψει, λέγοντας ότι το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, και έχει ζητήσει από τη Ρώμη να αλλάξει τα δημοσιονομικά της πλάνα.

«Δεν βλέπω αυτόν τον κίνδυνο διότι κανείς δεν διαπράττει αυτοκτονία», δήλωσε ο Γιούνκερ στο αυστριακό δίκτυο ORF ερωτηθείς για το εάν η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν επιπτώσεις από τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό.

«Για πρώτη φορά κάποιος λέει ότι οι κανόνες (της ΕΕ για τον προϋπολογισμό) δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι αυτές οι συνέπειες, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ρώμη πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα της Κομισιόν έως τα μέσα Νοεμβρίου «και τότε θα δούμε».

«Πολλοί Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών επίσης στηρίζουν ξεκάθαρα το ευρώ διότι οι Ιταλοί… αντιλαμβάνονται, νιώθουν, γνωρίζουν, αισθάνονται ότι το ευρώ τους προστατεύει και εκείνους. Και σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα, θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)