to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:55 | 03.04.2019

Διεθνή

Brexit: Πιέσεις στον Κόρμπιν να θέσει το αίτημα του δημοψηφίσματος - Καμία άλλη καθυστέρηση το μήνυμα Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε το απόγευμα της Τετάρτης την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως του αιτήματος για νέα αναβολή του Brexit από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.


Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται βάσει της απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου, να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου 2019. 
Ενόψει της αποχώρησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Απριλίου για να εξετάσει πιθανά επόμενα βήματα, όταν αυτά διασαφηνιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου για μια μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για έναρξη συζητήσεων με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε σήμερα ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ». «Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Συζητήσεις Μέι-Κόρμπιν για την αποφυγή ενός Βrexit χωρίς συμφωνία

Σε περαιτέρω συνομιλίες συμφώνησαν η Μέι και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη σημερινή συνάντηση «εποικοδομητική».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Οι συνομιλίες σήμερα ήταν εποικοδομητικές, και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια».

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος είπε: «Είχαμε εποικοδομητικές διευκρινιστικές συζητήσεις για το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας ανάμεσα στις ομάδες μας που θα εξετάσουν τo αντικείμενο για συμφωνία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με την πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ - Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Η κάθε πλευρά θα ορίσει μία διαπραγματευτική ομάδα, και θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εργασίας.

Την ίδια ώρα κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εξέδωσαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Plaid Ουαλίας και η Ανεξάρτητη Ομάδα - μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν για τις εξελίξεις στο Brexit.

Στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα, εν μέσω της κρίσης του Brexit, είναι να τεθεί το θέμα στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα, που θα έχει την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο, ενώ οποιοσδήποτε συμβιβασμός επιτευχθεί θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους πολίτες, μαζί με την διατήρηση της επιλογής για ανάκληση του άρθρου 50. «Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ένα καλό Brexit και ότι οι πολίτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση», αναφέρουν.

Πιέσεις στον Τζέρεμι Κόρμπιν

Πιέσεις δέχεται από μέλη του κόμματός του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να θέσει ως προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit με την Τερέζα Μέι, την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Κόρμπιν 11 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, θεωρούν ότι το αίτημά τους είναι αναγκαίο και υποστηρίζουν ότι θα ήταν παράδοξο να μην επιμείνει σε αυτό στις συνομιλίες του με την πρωθυπουργό. Παρόμοια επιστολή έστειλε και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, στην οποία επισημαίνει ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη απόφαση – εκτός από ένα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα – που θα στρέφονταν ενάντια στην απόφαση του συνεδρίου των Εργατικών, θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικά στελέχη των Εργατικών, πιστεύουν ότι ένα νέο δημοψήφισμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα των συνομιλιών και ότι η συμφωνία που υποστηρίζει το κόμμα δεν απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά και το συνδικάτο εργαζομένων Unison, ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για την συμφωνία του Brexit και διεξαγωγή εκλογών, αλλά μέχρι τότε να εφαρμοστεί το σχέδιο στο πρότυπο της Νορβηγίας, που θα επιτρέψει τη χώρα να παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, εξέφρασε ανησυχία ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του σε ένα νέο δημοψήφισμα και παρατήρησε την «διάσπαση σε υψηλό επίπεδο στο κόμμα των Εργατικών» για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Ελπίζω να μείνουν πιστοί στην δέσμευσή τους. Πιστεύω ότι εάν γίνει αντιληπτό ότι οι Εργατικοί έχουν ξεπουληθεί φτηνά σε ό,τι αφορά το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα και δεν προστατέψουν τα συμφέροντα της Σκοτίας, τότε εκτιμώ ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στην Σκοτία» είπε σε δηλώσεις της έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παραιτήθηκε κι άλλος από την κυβέρνηση Μέι

Ο Κρις Χίτον-Χάρις, υφυπουργός Brexit στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια περαιτέρω αναβολή στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Απλώς δεν μπορώ να στηρίξω μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβώνας) και αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραμείνω στην κυβέρνηση" ανέφερε στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό.

Μέρκελ: Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα «αγωνιστεί έως την τελευταία ώρα» για μια συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για να διατηρηθεί η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Θα αγωνιστώ έως την τελευταία ώρα της ημέρας (του Brexit) προκειμένου να έχουμε μια συντεταγμένη έξοδο» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την παραμονή της επίσκεψής της στο Δουβλίνο.

Στην ιρλανδική νήσο, «το ζήτημα είναι "βία ή όχι βία". Για αυτό ακριβώς θα επικεντρωθώ ιδιαιτέρως στο ζήτημα των συνόρων, στον τρόπο με τον οποίο θα βρούμε μια λύση που θα αποτρέψει ένα σκληρό Brexit» υπογράμμισε η Μέρκελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)