to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 26.07.2018

Διεθνή

Συμφωνία Τραμπ - Γιούνκερ να συνεργαστούν για τη μείωση των εμπορικών φραγμών

Οι ΗΠA και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσουν κατά μέρος τις εντάσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αυξήσεις των δασμών ενόσω διαπραγματεύονται μια συμφωνία με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των εισαγωγικών δασμών, των κρατικών ενισχύσεων και άλλων φραγμών στο διμερές εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συνομιλίες του με τον Ντόναλντ Τραμπ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσουν κατά μέρος τις εντάσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αυξήσεις των δασμών ενόσω διαπραγματεύονται μια συμφωνία με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των εισαγωγικών δασμών, των κρατικών ενισχύσεων και άλλων φραγμών στο διμερές εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό φυσικά βασίζεται στο ότι όσο διαπραγματευόμαστε—εκτός αν το ένα μέρος σταματήσει τις διαπραγματεύσεις—θα απόσχουμε από την επιβολή περαιτέρω δασμών και θα επανεκτιμήσουμε τους υπάρχοντες δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Δεν έγινε πάντως σαφές εάν οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο από την κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, καθώς και οι δασμοί που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα, θα αρθούν αμέσως ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τραμπ ανακοινώνει «μια νέα φάση» στις σχέσεις με την Ε.Ε.

Μια σύνοψη των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που ανακοίνωσαν, οι οποίες πάντως παραμένουν συνολικά μάλλον αόριστες:

Συμφωνία επί της αρχής

Κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν ορίστηκε καμιά προθεσμία για αυτό.

«Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ.

Χάλυβας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος, ενόψει της ακύρωσης, αυτών των δασμών.

Από την πλευρά του, ούτε ο Γιούνκερ διευκρίνισε εάν τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.

Γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα.

Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς μετά τη συμφωνία Blair House (με τις ΗΠΑ, το 1992, για εμπορικά θέματα) δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες σόγιας.

Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους.

Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσικό αέριο

Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Θετική η γερμανική αντίδραση

Το Βερολίνο θεωρεί «εποικοδομητική την συνάντηση της Ουάσινγκτον, δήλωσε εκπρόσωπος της Αγγελα Μέρκελ μέσω του Twitter. «Η κυβέρνηση χαιρετίζει την συμφωνία για εποικοδομητική δραστηριοποίηση στον τομέα του εμπορίου», έγραψε στον λογαριασμό της η Ουλρίκε Ντέμερ.

«Η Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξή μας», πρόσθεσε αναφερόμενη στην ανακοίνωση Γιούνκερ-Τραμπ για σειρά αποφάσεων στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ενέργειας.

«Δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σεούλ.

«Η Αμερική και η Ευρώπη δεν είναι αντίπαλες (…) Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι με κοινές αξίες και συμφέροντα», τόνισε ο Μάας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να αρθούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές και για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η απάντηση στο “Πρώτα η Αμερική” μπορεί να είναι μόνο: Η Ευρώπη Ενωμένη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ εμφανίστηκε πιο ενθουσιώδης, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «σημαντική πρόοδο» που θα βοηθήσει στην αποφυγή εμπορικού πολέμου και θα σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. «Συγχαρητήρια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον Ντόναλντ Τραμπ: Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, χάρη στην οποία μπορεί να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο και να σωθούν εκατομμύρια δουλειές! Σπουδαίο για την παγκόσμια οικονομία!», ανέφερε ο Αλτμάιερ μέσω Twitter.

Χαιρετίζει και η Βρετανία

Η Βρετανία χαιρέτισε επίσης από την πλευρά της την πρωτοβουλία Γιούνκερ-Τραμπ για την μείωση των δασμών και την αποκλιμάκωση του διατλαντικού εμπορικού πολέμου.

«Χαιρετίζουμε την συμφωνία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εργασθούμε από κοινού για την μείωση των εμπορικών δασμών και την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου.

«Προσβλέπουμε να προχωρήσουμε προς την άρση των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο και την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιποίνων που μπορούν να ζημιώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Οι γερμανοί βιομήχανοι

Οι γερμανικοί επιχειρηματικοί κύκλοι ωστόσο θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ οφείλουν πλέον να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα για την εδραίωση της ανακωχής στις εμπορικές εντάσεις μετά την συμφωνία της Ουάσινγκτον.

«Μετά τα λόγια, χρειάζονται πράξεις», προειδοποιεί ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της γερμανικής βιομηχανικής ομοσπονδίας BDI σε ανακοίνωση που εξέδωσε «χαιρετίζοντας το τέλος του φαύλου κύκλου της επιβολής νέων δασμών στο διατλαντικό εμπόριο».

«Το μήνυμα της αποκλιμάκωσης είναι σημαντικό...Υπάρχει τώρα μία πραγματική ευκαιρία να εμποδίσουμε την επιβολή επιπλέον δασμών ή ακόμη και έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής ομοσπονδίας αυτοκινητοβιομηχανίας VDA.

Οι γερμανοί κατασκευαστές υπενθυμίζουν επίσης την σημασία της κατάργησης των «μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών», οι οποίοι περιλαμβάνουν κανονισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες που θεωρούν «άχρηστους» στις εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Το εμπορικό επιμελητήριο DIHK χαιρέτισε με επιφυλακτικότητα τη συμφωνία, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν έχει αποκλειστεί εντελώς. «Πρότειναν λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις», ανακοίνωσε το DIHK.

Ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της γερμανικής βιομηχανίας υποδέχθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία τις λύσεις που προτάθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να αποτραπεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι επαπειλούμενοι αμερικανικοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί από το φόντο.

Για τον σύνδεσμο γερμανικών βιομηχανιών DIHK, επαφίεται τώρα στην Ουάσινγκτον να ανοικοδομήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη και να άρει τους—παράνομους, κατ' αυτόν—δασμούς που επέβαλε.

«Οι λύσεις που προτάθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δόση σκεπτικισμού», ανέφερε ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας παράλληλα ότι αν μη τι άλλο η συνάντηση Τραμπ-Γιούνκερ έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να διχαστεί.

Αποσαφηνίσεις ζητά η επιφυλακτική Γαλλία

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα «αποσαφηνίσεις» για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την συνάντηση ανάμεσα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τραμπ για την αποκλιμάκωση της εμπορικής κρίσης, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Ο γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι απορρίπτει την πιθανότητα διαπραγμάτευσης συνολικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαίτησε την εξαίρεση του αγροτικού τομέα από τις συνομιλίες και ζήτησε το άνοιγμα των αμερικανικών δημόσιων αγορών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)