to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 16.02.2016

Πολιτική

Απάντηση Μοσκοβισί σε Μπαλαούρα: Θα καλυφθούν οι δαπάνες της Ελλάδας για το προσφυγικό, δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα

Ερώτηση-παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα στο Ευρωκοινοβούλιο και οι απαντήσεις των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί, σε κοινή συνεδρίαση ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη λιτότητα και στη ζοφερή πραγματικότητα του 1 εκατ. ανέργων, των 3,5 εκατ. ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, των αστέγων και γενικότερα σκιαγράφησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων στην κοινωνία. Επίσης, σε αναφορά του στο προσφυγικό τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, αναφέροντας ότι παραβιάζονται καθημερινά διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ολόκληρη η δηλωση του Μ. Μπαλαούρα:

«Όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση, δε μπορεί να προχωρήσει αυτή η Ευρώπη με μόνο με λιτότητα, με δείκτες μόνο οικονομικούς αγνοώντας τους κοινωνικούς δείκτες. Και μάλιστα όταν τα φάρμακα που επιπλέον προτείνουν είναι αυτά που σαπίζουν κομμάτια του οργανισμού. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ... Εννοώ τους 1,5εκ. ανέργους στην Ελλάδα, τα 3,5εκ. στα όρια της φτώχειας και τους χιλιάδες άνεργους στους δρόμους να κοιμόνται με κρύο και με βροχή. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση, την υπαινιχτήκατε κύριε Πρόεδρε, ότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια -λέμε στη χώρα μου- τα πληρώνουν τα βατράχια. Κι ότι υπάρχουν διαφωνίες είτε μεταξύ των 3 θεσμών της ΕΕ και με το ΔΝΤ, είτε και μεταξύ τους. Επίσης τώρα, πάνω σε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση, προστέθηκε το προσφυγικό. Πού;! Στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Στην Ευρώπη της ανεκτικότητας. Και δημιουργούνται ξενοφοβικές καταστάσεις έντονες, και θέλουν να ορθώσουν σύνορα, σύνορα που πώς μπορούν να σταματήσουν τους χιλιάδες, τα εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο και εμείς και κράτη της ΕΕ ευθύνονται. Πρέπει να γίνει μια βαθιά στροφή. Μια βαθιά στροφή στην κοινωνία με συλλογικότητα, με κοινωνικότητα και με ανθρώπινο πρόσωπο. Θέλω να πω τελευταίο ότι, το Ευρωκοινοβούλιο, ακούγοντας και τους προλαλήσαντες συναδέρφους, θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να είναι τύποις  δημοκρατίας, και όχι μόνο να έχουμε μία φορά το εξάμηνο ή και οι Ευρωβουλευτές ακόμα να έχουν ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης και να μεταφέρουν τις απόψεις, τα αισθήματα και τις αγωνίες των κατοίκων των χωρών που εκπροσωπούνε.»

«Δεν είμαι οπαδός των κλεισιμάτων των συνόρων», ήταν η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ανέφερε ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο θέμα αυτό «τον κακό δρόμο» και θα πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι δυνατόν να παραβιάζουν τις συμφωνίες. Ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα ανέφερε ότι ουδέποτε υπήρξε θιασώτης των πολιτικών οικονομικής λιτότητας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τάσσεται υπέρ ενός σωστού μείγματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναπτυξιακών οικονομικών πολιτικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπή επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στην απάντησή του στον Μ. Μπαλαούρα ανέφερε ότι το κόστος της προσφυγικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να το επωμισθεί η Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα η χώρα μας έχει δαπανήσει 600 εκατ. ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων το 2015, ενώ οι δαπάνες αυτές γαι το 2016 θα φτάσουν το 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος. Αυτό το κόστος δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί ότι δεν θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία αφενός και αφετέρου δεν θα υπολογιστεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Μ. Μπαλαούρα και την απάντηση Γιούνκερ:

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)