to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 28.06.2022

πηγή: avgi.gr

Κοινωνία

Γιώργος Θαλάσσης: Το θέμα είναι της δικαιοσύνης, πώς αντιμετωπίζει τις δολοφονίες από αστυνομικούς

Ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μιλά για την διαδικασία της δίκης στο Εφετείο Λαμίας


Ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη Σχολή Μωραϊτη, Γιώργος Θαλάσσης παρακολούθησε τη διαδικασία της δίκης στο εφετείο Λαμίας και μίλησε στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή για τα όσα συνέβησαν και είχαν ως αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας.

Φάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση του εφετείου, τον Ιούνιο, το θέμα είναι πολύ ευρύτερο, δεν είναι του Κορκονέα και του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το θέμα είναι της δικαιοσύνης και πώς αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά, ας μην πάμε πολύ παλιά, ας πάμε στο ΄14 με την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που σκότωσαν τον Νίκο Σακελίωνα, να πάμε στην αθώωση των αστυνομικών που σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο και πανηγύριζε ο υπουργός τους, επίσης ας θυμίσουμε την περίπτωση της δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη που αμέσως έσπευσε ο Θεοδωρικάκος να επισκεφθεί τους δολοφόνους στη ΓΑΔΑ και να τους συμπαρασταθεί και του Αδωνι Γεωργιάδη να τους συγχαρεί και επίσης εκκρεμεί η περίπτωση του Βασίλειου Μάγγου που απ’ ότι έμαθα ο εισαγγελέας της περιοχής έσπευσε να κάνει αγωγή προς τρεις αστυνομικούς και να τους παραπέμψει σε δίκη στο Μονομελές πρωτοδικείο του Βόλου , καταλαβαίνετε τι ποινές μπορεί να επιβάλει το μονομελές και το έκανε αυτό πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ΕΔΕ. Το θέμα είναι ευρύτερο, είναι της δικαιοσύνης, της λεγόμενης δικαιοσύνης και πως αντιμετωπίζει όλα αυτά τα περιστατικά, πως αντιμετωπίζει τις δολοφονίες που έχουν διαπράξει αστυνομικοί.

Στις 8 Ιουνίου οι συνήγοροι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσαν αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου αυτού γιατί παρατήρησαν ότι η πρόεδρος και ο εισαγγελέας έκαναν νοήματα στους δικηγόρους της υπεράσπισης, επίσης κάποιος απ’ έξω φώναξε ένα όνομα και ο Κορκονέας είπε ‘ναι αλλά εγώ του ‘κανα την κεφάλα τόση’ και η πρόεδρος αντί να τον ρωτήσει τίνος έκανες την κεφάλα τόση, του είπε στοργικά «εσύ μην πετάγεσαι».

Έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι το πράγμα δεν πήγαινε καλά, πήγε λίγο να φτιάξει όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης πρότεινε το ίδιο ελαφρυντικό. Εφτασε τώρα πάλι στο εφετείο η υπόθεση διότι το προηγούμενο εφετείο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφυλάκισε αμέσως τον Κορκονέα. Όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναίρεσε αυτό το ελαφρυντικό σχολιάζοντας βήμα - βήμα όλα τα κομμάτια της υπόθεσης και συμφώνησε μαζί του η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ερχεται λοιπόν να εκδικαστεί εκ νέου το ελαφρυντικό με νέους ενόρκους οι οποίοι δεν ξέρουν την υπόθεση και στερείται τελείως από τη μητέρα και την αδελφή του Αλέξανδρου να μιλήσουν είτε οι ίδιες, είτε μέσω των δικηγόρων τους. Οπότε ο κ. Ανδρούλας, συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα επαναφέρει το ίδιο ελαφρυντικό που είχε απορρίψει ο Αρειος Πάγος. Θεωρήσαμε εκείνη τη στιγμή πως πρόκειται για νομική αυτοκτονία κάτι το οποίο λεπτομερέστατα είχε αντικρούσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια η ολομέλεια του Αρείου Πάγου να επανέρχεται. Ο εισαγγελέας της έδρας δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο παρά να απορρίψει το ελαφρυντικό με τα επιχειρήματα του Αρείου Πάγου ένα προς ένα.

Αλλά βεβαίως ο λόγος του ήταν αποσπασματικός γιατί έπαιρνε κομμάτι – κομμάτι και απαντούσε σε κάνε ένα από αυτά. Δεν είχε μια συνεχή αγόρευση να την ακούσουν και οι ένορκοι, να υπενθυμίσω ότι δεν γνωρίζουν την υπόθεση και φτάνουμε στη σημερινή ημέρα και αγορεύουν οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι λίγο – πολύ κάνουν μία επανατοποθέτηση των πραγμάτων με τέτοιο τρόπο που αναιρεί στην πραγματικότητα την απόφαση που έλεγε ότι είναι ένοχος ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο σε ευθεία βολή.

Ελέγχθησαν τρομερά πράγματα, μίλησαν για συμπλοκές που τους απειλούσαν, είπαν ότι εξοστρακίστηκε η σφαίρα, ότι δεν ήταν σε ευθεία βολή η δολοφονία, τα πάντα με ένα τρόπο που δεν αντέκρουσε κανείς και περιμέναμε όλοι ότι θα μιλήσει ο εισαγγελέας διότι η αγόρευση η σημερινή στρέφονταν κατά του εισαγγελέα, στα λεγόμενά του εισαγγελέα. Αυτό περιμέναμε, παρουσίασαν λοιπόν αυτόν τον ενάρετο άνθρωπο που δεν έχει βρίσει ποτέ, που δεν έχει πει το παραμικρό, που δεν έχει κάνει το παραμικρό, που είναι και αιμοδότης σαν έναν πάρα πολύ έντιμο, έναν ενάρετο βίο και πως η δολοφονία αυτή ήταν μια παραφωνία. Και ζήτησαν να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Εγώ θα πω πως έγιναν τα πράγματα και τα συμπεράσματα δικά σας και του ακροατηρίου. Η πρόεδρος δεν επέτρεψε στον εισαγγελέα να απαντήσει σε όλα αυτά. Επίσης είχε υποσχεθεί στον συνήγορο υπεράσπισης ότι θα ρωτήσει τον Κορκονέα αν θέλει να προσθέσει κάτι. Μόλις λοιπόν ολοκλήρωσαν οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης την αγόρευσή τους, με πολλά κρεσέντο, με πολλές εκκλήσεις, με πολλές ταχυδακτυλουργίες νομικές και νομικίστικες, αμέσως σηκώθηκε από την έδρα για να φύγει η πρόεδρος και ο εισαγγελέας της είπε ‘μα πρέπει να μιλήσω’ και του είπε «όχι όχι» και τους παίρνει όλους και φεύγει και αφήνει όλους τους φακέλους της δίκης πάνω στην έδρα, από εκεί φάνηκε ότι δεν επρόκειτο να διαβάσει στους ενόρκους τι είχε προηγηθεί και τα τελευταία πέντε λεπτά ήρθε η γραμματέας και την πήρε και μετά ως είθισται βάζουν τους ένορκους να ψηφίσουν πρώτοι και αφού οι ένορκοι παρασυρμένοι από όλον αυτόν τον λυρισμό στους δύο συνηγόρους για τον άγιο άνθρωπο, ψήφισαν να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό, οι τρεις δικαστές ψήφισαν αρνητικά και έτσι ο μεν εισαγγελέας έχει απαντήσει αρνητικά και είναι καλυμμένος απέναντι στον Άρειο Πάγο , οι τρεις δικαστές ψήφισαν αρνητικά και είναι καλυμμένες απέναντι στον Άρειο Πάγο, δεδομένο ότι η πρόεδρος στις 12 Μαΐου φέτος εξελέγη αεροπαγίτης, δεν μπορούσε λοιπόν να στραφεί εναντίον των συναδέλφων της διότι ομόφωνη ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου, οι δικαστές και ο εισαγγελέας έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω και άφησαν τους τέσσερις ενόρκους να ψηφίσουν υπέρ του ελαφρυντικού, όλο αυτό πως σας φαίνεται; »

«Στο προηγούμενο εφετείο του Σαραλιώτη όπου αθωώθηκε, συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Θύμιος Καραϊσκος, αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδας, υπό τον Μπακογιάννη και στη διάρκεια του εφετείου εξελέγη δήμαρχος Λαμίας υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και ο Σαραλιώτης αθωώθηκε πλήρως με δικαίωμα να πάρει όλους του τους μισθούς και τις προαγωγές από το 2008 και κανείς δεν σκέφτηκε, κανείς δεν είπε ‘ μα πως είναι δυνατόν μετά ο Σαραλιώτης να πηγαίνει και να εξαφανίζει ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν το έκανε αυτό για απενοχοποιήσει τον Κορκονέα, για να απενοχοποιήσει τον εαυτό του τα έκανε.

Αλλά αυτό δεν εντυπωσίασε κανέναν, ούτε τον εισαγγελέα τότε της έδρας ο οποίος είχε πει και το πάρα πολύ σημαντικό πράγμα ότι ‘ ο Κορκονέας χαρακτηριζόταν από τους συναδέλφους του ως ‘Ράμπο’ για τις σχέσεις του με τους πολίτες και αυτό πρέπει να λειτουργήσει υπέρ του διότι σημαίνει ότι έκανε τα καθήκοντά του σωστά και με ζήλο’ αντί να λειτουργήσει αυτός ο χαρακτηρισμός για να μη του χορηγηθεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, είπε να λειτουργήσει υπέρ του. Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις όλο αυτό το θέμα. Θα ζητηθεί πάλι αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και να δούμε τι θα γίνει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)