to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 05.07.2019

πηγή: New Post

Πολιτική

Γιώργος Κυρίτσης: Στα πολιτικά είμαι ψύχραιμος, στην κακομεταχείριση ζώων μου «γυρνάει το μάτι»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας, Γιώργος Κυρίτσης, μίλησε στο Newpost και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Δούκα


«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία μας, μια κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχώρησε σε ούτε έναν διορισμό στο Δημόσιο από το παράθυρο, εκτός ΑΣΕΠ», δηλώνει ο Γιώργος Κυρίτσης, εκτιμώντας παράλληλα η νίκη θα κριθεί μετά τη δύση του ηλίου, την Κυριακή, όχι πιο νωρίς, με πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να κινητοποιήσει μεγαλύτερες κοινωνικές και εκλογικές εφεδρείες από ό,τι η Νέα Δημοκρατία.

Η γνώμη του για τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι πολιτεύεται εσχάτως στη λογική «όπου φυσάει ο άνεμος», θυμίζοντας ένα Ποτάμι αλλά αριστερά.

Χάνει την ψυχραιμία του όταν η κουβέντα πάει στα ζητήματα κακομεταχείρισης των ζώων, όπως παραδέχεται ο ίδιος και λέει ότι ήταν τιμή του που εισηγήθηκε την υιοθέτηση στο Σύνταγμα ειδικού άρθρου για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων. Και δεν διαφωνεί κανείς μαζί του όταν αναφέρει τον εξής αφορισμό του Κούντερα:«η πραγματική ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η πιο ουσιαστική δοκιμασία της, έγκειται στη στάση της απέναντι σε αυτούς που είναι στο έλεός της –κι αυτοί είναι τα ζώα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Κυρίτση:

Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά το να επιλέξουν οι πολίτες ποιο κόμμα θέλει να τους κυβερνήσει: Αυτοί που τους οδήγησαν στη χρεοκοπία ή την πορεία για δίκαιη ανάπτυξη και στοχευμένες ελαφρύνσεις. Θεωρείτε πως οι πολίτες δεν είχαν και αυτό κατά νου στις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με διαφορά 9,3 μονάδων;  Μήπως έπρεπε να υπάρξει νέο αφήγημα εν όψει εκλογών από το κόμμα σας;

Θεωρώ ότι στις ευρωεκλογές εκφράστηκε η κόπωση των πολιτών μετά από δέκα χρόνια κρίσεων και μνημονίων. Σε λίγες μέρες διαλέγουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Άρα το αντικειμενικό διακύβευμα είναι πολύ διαφορετικό και πιστεύω ότι, και με βάση τα προγράμματα των δύο κομμάτων, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει διότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο ένα μικρό ποσοστό πολύ μεγάλων περιουσιών, εισοδημάτων και επιχειρήσεων.

Θεωρείτε πως η διαφορά των 9,3 μονάδων μπορεί να ανατραπεί ή θα ήταν πιο ρεαλιστικό να πει κανείς ότι μπορεί να μειωθεί στις 7 Ιουλίου;

Στις 7 Ιουλίου η διαφορά θα ξεκινήσει από μηδενικό ποσοστό και μηδέν ψήφους και μετά τη δύση του ηλίου θα μετρηθούν οι ψήφοι στις κάλπες. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κινητοποιήσει μεγαλύτερες κοινωνικές και εκλογικές εφεδρείες από ό,τι η Νέα Δημοκρατία και έτσι να κερδίσει στις εκλογές.

Το κόμμα Βαρουφάκη εκτιμάτε ότι θα στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μία μερίδα μέχρι πρότινος αναποφάσιστων;

Ο κύριος Βαρουφάκης πολιτεύεται εσχάτως στη λογική «όπου φυσάει ο άνεμος», με αντιφατικές τοποθετήσεις και μία ανοικτή εχθρότητα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι οι αριστεροί και προοδευτικοί ψηφοφόροι δεν θα επιβραβεύσουν αυτή τη στάση, που θυμίζει ένα Ποτάμι α λα αριστερά.

Πριν από μερικές εβδομάδες, συζητήθηκε αρνητικά το θέμα των μετατάξεων στη Βουλή, το οποίο πάγωσε ο πρωθυπουργός, όμως υπήρχαν και πολλά ρεπορτάζ για προεκλογικές τακτοποιήσεις από υπουργούς. Θα ήθελα να σχολιάσετε το φαινόμενο και να εκτιμήσετε αν θα κοστίσει εκλογικά στο κυβερνών κόμμα.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία μας, μια κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχώρησε σε ούτε έναν διορισμό στο Δημόσιο από το παράθυρο, εκτός ΑΣΕΠ. Νομίζω ότι το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει τη διαφορά ήθους.

Γίνεται πολύς λόγος για την προσέγγιση της μεσαίας τάξης. Ποια είναι η μεσαία τάξη τελικά με εισοδηματικά και επαγγελματικά κριτήρια και τι θετικό έκανε η κυβέρνηση γι’ αυτήν; Γιατί υπάρχει η άποψη ότι η μεσαία τάξη είναι που υπερφορολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεσαία τάξη έχανε περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο επί ΝΔ και ανέκτησε 600 τον χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, αυτό δεν είναι αρκετό για την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστη. Ωστόσο, επί ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιήθηκε το κοινωνικό έδαφος που επιτρέπει τώρα, με συνδυασμένες κινήσεις και στοχευμένες φοροαπαλλαγές, που οι περισσότερες έχουν ψηφιστεί πρόσφατα, να σχεδιάσει το μέλλον με αισιοδοξία. Είναι προφανές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη δεν ξεκινάει από τα 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα τον χρόνο έως τα 70.000 ευρώ, όπως πρόσφατα την περιέγραψε η κυρία Μπακογιάννη, δηλαδή μόνο το 8% των Ελλήνων, αλλά περιλαμβάνει και αρκετά χαμηλότερα εισοδήματα.

Είναι γνωστή η αγάπη σας στα ζώα, φαίνεται και από τις αναρτήσεις σας στο Twitter, ενώ έχετε καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις και στη Βουλή και στο εξωτερικό. Πείτε μου τι έχετε ζητήσει και τι έχει πραγματοποιηθεί.

Με σειρά ερωτήσεων, πιστεύω ότι συνέβαλα στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα ζητήματα προστασίας των ζώων. Πιστεύω στον αφορισμό του Μίλαν Κούντερα ότι «η πραγματική ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η πιο ουσιαστική δοκιμασία της, έγκειται στη στάση της απέναντι σε αυτούς που είναι στο έλεός της –κι αυτοί είναι τα ζώα». Στην ίδια κατεύθυνση, είχα την τιμή, ύστερα από παρότρυνση φιλοζωικών οργανώσεων, να εισηγηθώ την υιοθέτηση στο Σύνταγμα ειδικού άρθρου για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων.

Λένε ότι ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αδέσποτα. Αν αυτό ισχύει, ποια είναι η εικόνα της χώρας μας;

Δεν είμαι ακριβώς ο κατάλληλος να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, με την έννοια ότι, ενώ στα πολιτικά είμαι σε γενικές γραμμές ψύχραιμος, στα ζητήματα κακομεταχείρισης των ζώων «μου γυρίζει το μάτι». Λυπάμαι που η χώρα εκτίθεται διεθνώς για τη μεταχείριση των αδέσποτων, αλλά ακόμη περισσότερο λυπάμαι τα ίδια τα ζώα.

Όταν ήταν ο κ. Τσιρώνης υπουργός είχε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τα αδέσποτα που αποσύρθηκε μετά από κατακραυγή και υποτίθεται ότι θα κατέθετε ένα βελτιωμένο έναν μήνα μετά. Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα δεν υπάρχει. Πώς το σχολιάζετε;

Πραγματικά, το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί έπασχε κατά το ότι δεν αναγνώριζε και δεν ανέθετε σημαντικό ρόλο στους φιλόζωους, που είναι η ψυχή κάθε προσπάθειας για την προστασία των ζώων και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους. Έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει ένας διάλογος για ένα πολύ πιο άρτιο νομοθέτημα, που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)